M. Banaś na posiedzeniu RF w dniach 11 i 12-06-2007

• Thread starter Thread starter bobek
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
B

bobek

Gość
A TO CIEKAWE

KOMITET WYKONAWCZY FEDERACJI ZWIĄZKÓW ZAWODOWYCH SŁUŻBY CELNEJ

E-MAIL slawomir.siwy@celnicy.pl

Tel: 668-438-041
Opole, dnia 01 czerwca 2007r.

Szanowna Koleżanka
Iwona Fołta
Przewodnicząca Federacji ZZSC

Komitet Wykonawczy Federacji ZZSC apeluje, aby Przewodnicząca Iwona Fołta, zwołała w terminie do 4-go czerwca do godz. 13-tej posiedzenie Rady Federacji w dniach 11-12.06.2007r. w Warszawie lub okolicach.

Po raz kolejny Komitet Wykonawczy zostaje postawiony przed faktem dokonanym, gdyż Pani Przewodnicząca zwołuje samodzielnie spotkanie ze związkami zawodowymi działającymi jedynie w Służbie Celnej.
Niestety otrzymujemy sygnały, że strona skarbowa nie stawi się na rzeczonym spotkaniu, podobnie jak to miało miejsce w dniu 09.05., i nie jest to spowodowane brakiem chęci współpracy z Federacją, ani też rozbieżnościami dot. koncepcji reformy.

Komitet Wykonawczy od pewnego czasu zabiega o zorganizowanie prawdziwego spotkania ogólnopolskich central związkowych, tj. działających zarówno w Aparacie Skarbowym jak i w Służbie Celnej, co jest notabene zgodne z wytycznymi Rady Federacji. Szkoda, że Pani Przewodnicząca nie współpracuje z Komitetem Wykonawczym i poprzez swoje indywidualne działania burzy taką możliwość, co nawiasem mówiąc usiłowała już uczynić próbując narzucić treść Komunikatu ze spotkania w dniu 09.05.2007r.

Skoro jednak I.Fołta zorganizowała już to spotkanie, to w trosce o prestiż Federacji pozostawiamy do jej prywatnego wyboru konieczność odbycia zapowiedzianego spotkania lub jego odwołanie.
O ile spotkanie w dniu 11.06. miałoby się jednak odbyć, nie stoi to w żaden sposób na przeszkodzie zorganizowania Rady Federacji w tych dniach.
Dotychczasowe dwa spotkania tego typu w marcu i maju 2007r. kończyły się przed godz. 15-tą. Rada Federacji może rozpocząć się tak jak to zwyczajowo bywało około 13-tej lub 14-tej i może je otworzyć wiceprzewodniczący.

Jeżeli spotkanie w NOT dojdzie do skutku, Komitet Wykonawczy Federacji zaprosi przedstawicieli obecnych na spotkaniu w NOT central związkowych na posiedzenie Rady Federacji, w szczególności z uwagi na fakt, iż podczas obrad jest przewidywana obecność Podsekretarza Stanu Pana Mariana Banasia.
Reasumując Komitet Wykonawczy apeluje po raz kolejny o powstrzymanie się od samodzielnych i pozorowanych działań i wspólne przystąpienie do realizacji uchwał Rady Federacji.

Do wiadomości:
1. Organizacje Członkowskie Federacji

Wiceprzewodniczący
Federacji Związków Zawodowych Służby Celnej
Sławomir Siwy
/podpisano na oryginale/

Ludzie jak chcecie reprezenyować celników skoro sami nie możecie sie dogadać , to staraszne nie chcę nieć z wami nic wspólnego.

Kolego umówmy się ze Iwon juz nas nie reprezentuje, jak czytam te wpisy i inne to widzę że owszem nie można sie dogadać ale z nią.

Czytałem na WSSC że KW przygotował plan działań a Iwon co robi w tej sytuacji????
Czytałem że takie są uchwały Zarządu a Iwon ich nie realizuje.
Czytałem wiele innych rzeczy i wiem, ze to z jej powodu mamy ten problem.

Reasumując Komitet Wykonawczy apeluje po raz kolejny o powstrzymanie się od samodzielnych i pozorowanych działań i wspólne przystąpienie do realizacji uchwał Rady Federacji.

Nie odkryliście ameryki. Iwon robi tak już przez ładnych kilka latek

Opole, dnia 05.06.2007r.

Organizacje Członkowskie Federacji ZZSC:

W świetle narastającego zaangażowania Ministerstwa Finansów w prace nad projektami ustaw o Krajowej Administracji Skarbowej, Komitet Wykonawczy Federacji ZZSC w dniu 01.06.2007r. zwrócił się ponownie z apelem do przewodniczącej I.Fołty, aby zwołała posiedzenie Rady Federacji.
Powyższe stanowiło trzecie pismo do przewodniczącej o podjęcie współpracy celem realizacji UCHWAŁ z posiedzenia Rady Federacji z marca 2007r., które mimo licznych inicjatyw KW nie są podejmowane przez przewodniczącą i są przez nią torpedowane i krytykowane.
Niestety, przewodnicząca nie zareagowała na żaden z ww. apeli i jej bierna postawa spowodowała, że zmuszeni zostaliśmy do odwołania spotkania Federacji ZZSC z Podsekretarzem Stanu w Ministerstwie Finansów.
W tym stanie rzeczy, Komitet Wykonawczy zajmie stanowisko w sprawie planowanej reformy na podstawie opinii i stanowisk, które wpłynęły na nasze skrzynki mailowe.
Jednocześnie informuję, że zabiegamy o spotkanie z Ministrem Marianem Banasiem z ramienia Śląskiego Forum Związkowego, ponieważ to zaplanowane dla Federacji ZZSC nie doszło do skutku z powodu zachowania przewodniczącej. Przewidujemy możliwość zaproszenia na to spotkanie także zainteresowanych Organizacji Związkowych zrzeszonych w Federacji.
Pragnę zauważyć, że jedynie w trosce o dobro i jedność Federacji odstąpiłem od przysługującego mi prawa do zwołania Rady Federacji. Posiedzenie Rady Federacji jest jednak w dalszym ciągu niezbędne, dlatego zwracam się z kolejnym apelem, aby przewodnicząca zwołała je w najbliższym możliwym terminie. Sądzę, że Rada Federacji jest w stanie zmusić I.Fołte do realizacji Uchwał lub rezygnacji. Najdogodniejszą lokalizacją do odbycia posiedzenia Rady Federacji jest miasto Łódź. (...)

Wiceprzewodniczący
Federacji ZZSC
Sławomir Siwy
/podpis na oryginale/

Back
Do góry