Kto robi Szefa SC w BALONA ???

rybka

Użytkownik
Punkty reakcji
5
Nieodparcie odnoszę wrażenie, iż wróciły czasy "malowania trawy"!
Gdy przez naszą miejscowość miał przejeżdżać Sekretarz Gierek, wymalowano fasady i spędzono ze szkół dzieciarnię i kazano machać chorągiewkami. Teraz widzę, że dla "przypodobania się" SSC, Dyrekcje znowu "malują"! Podejrzewam także brak wiedzy Pana Ministra Kapicy o PRAWDZIWYM obliczu Służby. Czemu?! Z tego co wiem, Szef chciał zasilać wschód ochotnikami, a wszyscy wiemy o niejednokrotnym "wybieraniu ochotników" przez przełożonych. Wiadome "grupy" mają powstać z ochotników, ale "ochotnicy" tylko po cichu wspominają o mobbingowaniu. Szef chce raportów, więc szykuje się raporty tak, by się podobały ... Najlepszy i najmądrzejszy człowiek jeśli jest oszukiwany NIC dobrego nie zdziała! Panowie Dyrektorzy!!! NIE BÓJCIE SIĘ MÓWIĆ PRAWDY o nastrojach załogi, o niezadowoleniu, o trudach Służby, o zastraszeniu, o biedzie, ... itd!!! Myślący Szef nie będzie Was o to obwiniał, a jest po raz pierwszy nadzieja, że Pierwszy CELNIK naprawdę zechce coś dobrego zdziałać, ale musi WIEDZIEĆ! Służba, to LUDZIE! Zechciejcie otrzymać od załóg z punktu "identyfikacja ze służbą" siódemkę.

Rybko nie błądź . nawet w bajce tak było, że to nie notable i mieszkańcy tylko nieświadome niczego dziecko dostrzegło, że król jest nagi,:D.

A tak na marginesie to zarówno kierownicy, naczelnicy jak i dyrektorzy choćby nie wiem jak byli dobrzy to nie mają szczęścia do doradców. W zasięgu mają wyłącznie klakierów i wazeliniarzy. Poza tym po jakimś czsie widzą rzeczywistość wyłącznie przez pryzmat tego co im inni dniosą bądź powiedzą:cool:.
A wracając do tematu postu to nie wyobrażam sobie zawieruchy jaka by się rozpętała gdyby uwidoczniono szefostwu rzeczywisty stan służby. Pomijam już fakt, że pewnie wymieniono by wszystkich defetystów na bardziej optymistycznie nastawionych.
(z praktyki wiem, że ONI tam na górze wcale nie chcą słyszeć tego co sie dzieje na dole i jakie ten dół ma problemy. Żyją w swoim wyimaginowanym świecie i sami się w nim napędzają bo wierzą wyłącznie w siebie iswoje koncepcje):cool:

Myślę że temat powinien brzmieć:Kogo robi Szef SC w balona?
Działa on w myśl starej rzymskiej zasady: panem et circenses - chleba i igrzysk.To pierwsze uważa że zapewnił poprzez marne podwyżki,które sami po wielu latach nędzy sobie wywalczyliśmy,a co do tego drugiego,to także stara się jak może.Wysyła co chwilę gladiatorów na wschodnią arenę w wiadomym celu.Dalej przychodzi mi na myśl starożytny Rzym-ave, Caesar, morituri te salutant - witaj, Cezarze, mający umrzeć cię pozdrawiają.Dobrze jednak,iż czasami znajdują się lokalni Maximusowie.Żyjąc nadzieją czekamy na prawdziwego Spartakusa.

psycholu drogi! Wybacz! Może to tak wyglądać, ale ja naprawdę nie jestem idiotą! Masz ŚWIĘTĄ RACJĘ, a ja WIEM jak jest. Właśnie dlatego to napisałem. Piszesz, że byłaby zawierucha?! Otóż jestem PEWIEN, iż i tak BĘDZIE!!! A słowo "zawierucha" to zbyt mało powiedziane!!!! Nastroje się przecież nie polepszają i zanim wszyscy dyrektorzy przestaną być "p.o.", to walnie taka bomba, że zmiecie pół europy! A ja (przed sobą) mam czyste sumienie ...

"Wysyła co chwilę gladiatorów na wschodnią arenę w wiadomym celu..." Szanowny Kilkujadku czy jesteś PEWIEN, że ON? Owszem chce wysyłać OCHOTNIKÓW!!! Odpowiedz więc KTO naprawdę "ochotników" WYBIERA ????? KTO powie PRAWDĘ, że OCHOTNIKÓW NIE MA ???? Taaak! Naprawdę niebawem wybuchnie ...

"Wysyła co chwilę gladiatorów na wschodnią arenę w wiadomym celu..." Szanowny Kilkujadku czy jesteś PEWIEN, że ON? Owszem chce wysyłać OCHOTNIKÓW!!! Odpowiedz więc KTO naprawdę "ochotników" WYBIERA ????? KTO powie PRAWDĘ, że OCHOTNIKÓW NIE MA ???? Taaak! Naprawdę niebawem wybuchnie ...
Nie ważne kto "ochotników" wybiera(lokalni kacykowie są w tym momencie tylko do zapewnienia odpowiedniej obsady,bo w przeciwnym wypadku sami moga mieć ciepło),ważne na czyje polecenie są wybierani i tam jadą.W IC Poznań zostało to załatwione wzorcowo-zastraszenie,groźby(ogólnie szeroko rozumiany mobbing).Zgłosiło się 46 "ochotników".Nic tylko brać przykład.

O To Mi Chodziło !!!

...-zastraszenie,groźby(ogólnie szeroko rozumiany mobbing).Zgłosiło się 46 "ochotników"...

NO WŁAŚNIE !!!! Jeśli jeszcze parę osób odważy się użyć tego słowa, a gorliwi szefowie nadal będą "ukrywać" prawdę, to MUSI PIERDYKNĄĆ !!! Myślisz, że jazda bez trzymanki SLALOMEM nie wyrzuca z siodełka?! Jedynym sposobem na utrzymanie się w siodle jest PRAWDA! Co, że zbyt proste ???

Stosując analogiczne rozwiązanie w IC Kraków jak u Mobilnych w Poznaniu powinno sie do tej Izby wysłąć smutnego Pana który ogłosiłby coś w tym tonie: Jedziecie na wschód na ochotnika czy wam Izbę zlikwidować"? SSC byłby zadowolony bo V Kolumna miałaby jeszcze więcej "ochotników" i w statystykach wyglądałoby wprost przepięknie..... a że jakość pracy odwrotnie proporcjonalna do siły nacisku na "ochotników" -kogo to obchodzi.
W kolejnym wywiadzie SSC powie że celnicy drzwiami i oknami walą na wschód bo nagle im sie coś odmieniło, że sytuacja kryzysowa zażegnana, że wszystko idzie ku lepszemu, że premier mówiąc 500 miał na mysli 350 i wszystko jest OK....

A wszystko dzięki zdecydowanej formie poszukiwania "ochotników". Ciekaw jestem czy jak prokurator za "udrożnienie" przejścia będzie wzywał na rozmowy za pół roku (wiadomo że jak się priorytet odpraw nastawi na szybko to wkaźnik jakości MUSI spaść) "ochotnicy" delegacje dostaną i zwrot kosztów podróży:)

Ciekawe czy takie "przeniesienia" dotyczą innych pracowników biurowych w RP- no bo przeciez wedłu SSC jesteśmy zwykłymi urzędnikami.

Raz jesteśmy więc słuzbą raz urzędnikami- zalezy czy kija szukają czy marchewki chcemy....to zachacza o obłęd powoli!

NO WŁAŚNIE !!!! Jeśli jeszcze parę osób odważy się użyć tego słowa, a gorliwi szefowie nadal będą "ukrywać" prawdę, to MUSI PIERDYKNĄĆ !!! Myślisz, że jazda bez trzymanki SLALOMEM nie wyrzuca z siodełka?! Jedynym sposobem na utrzymanie się w siodle jest PRAWDA! Co, że zbyt proste ???
Myślę że jazda bez trzymanki może wyrzucić z siodełka.Tylko że jak znam życie i wiele tego typu przypadków,to wyrzuci w górę :(a nie w dół.

Ciekaw jestem czy jak prokurator za "udrożnienie" przejścia będzie wzywał na rozmowy za pół roku (wiadomo że jak się priorytet odpraw nastawi na szybko to wkaźnik jakości MUSI spaść) "ochotnicy" delegacje dostaną i zwrot kosztów podróży:)

Uwierz mi, prorok na pewno nie będzie nikogo wzywał. Pewnego pięknego poranka ok. godz. 6 00 zobaczą u swych drzwi kilku smutnych panów. Ewentualnie panowie ci przyjadą pod koniec służby i dostarczą ich, jak przesyłkę poleconą, do wszechwładnego i nieomylnego proroka. Później "nasi" ochotnicy dostaną propozycje nie do odrzucenia. W konsekwencji albo trafią do bliżej nieokreślonych kurortów z małymi i wysokimi okienkami, albo ich dotychczas -super dyrektor- wyśle ich na tzw. zawieszenie, z możliwością przedłużania do roku czasu ( w szczególnych przypadkach ).

Czy taki scenariusz na nadchodzące wakacje podoba się Szanownemu Państwu?
Mój urlop zaczyna się za tydzień i paru innych kolegów również. Zatem: Ochotnicy, przybywajcie! Ojczyzna wzywa! Aha - bawcie się dobrze i mądrze, bo nie znacie dnia ani godziny. Wakacje są długie, a ludzi coraz mniej.
Gorące pozdrowienia dla wszystkich, którzy wakacje poświęcają swoim rodzinom.

Ze strony WSSC-fragmenty protokołu z narady kadry 2-3.06.2008:
Na wniosek Podsekretarza Stanu, Szefa Służby Celnej J.Kapicy dyrektorzy izb celnych przedstawili jak wygląda w poszczególnych izbach sytuacja odnośnie zgłaszania się chętnych osób do służby w MGK-SR. Z wypowiedzi dyrektorów wynika, iż w większości izb celnych zgłaszają się osoby, jednakże niewiele osób zgłasza się z oddziałów, którzy mają doświadczenie przy dokonywaniu odpraw towarów. Najwięcej chętnych funkcjonariuszy zgłosiło się w IC Poznań (46 w tym są to funkcjonariusze z grup mobilnych oraz mający doświadczenie przy dokonywaniu odpraw towarów), z uwagi na to, że w IC Kraków zgłosiły się tylko dwie osoby, Poznań zorganizuje dwie grupy.
Brawo,brawo, brawo

Ze strony WSSC-fragmenty protokołu z narady kadry 2-3.06.2008:
Najwięcej chętnych funkcjonariuszy zgłosiło się w IC Poznań (46 w tym są to funkcjonariusze z grup mobilnych oraz mający doświadczenie przy dokonywaniu odpraw towarów), z uwagi na to, że w IC Kraków zgłosiły się tylko dwie osoby, Poznań zorganizuje dwie grupy.
Brawo,brawo, brawo

DLATEGO to napisałem !!!!!!!!!!!!!!
Dlatego oczekuję wybuchu ...

Napisz swoją odpowiedź...
Back
Do góry