kserokopia pita do oświadczenia majątkowego

jama explorer

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Czy ktoś wie jak zdobyć kserokopię zeznania podatkowego PIT składanego elektronicznie?? Może ktoś z MF mi wyjaśni:) Chciałem dołączyć do oświadczenia majątkowego, ale nie wiem jak. Kserować ekran monitora ??

Wydruk nie wchodzi w grę bo przepis jest jednoznaczny.
Art. 123 ust. 3 ustawy o SC - Funkcjonariusz jest obowiązany corocznie, w terminie do dnia 15 maja, składać oświadczenia ostanie majątkowym wraz z załącznikiem - kserokopią zeznania o wysokości dochodu funkcjonariusza w roku podatkowym i jego korekt.
I po co były te konkursy dla milusińskich i kalendarze naścienne. Może dzieci wiedzą, dlaczego warto składać PIT przez internet?? Zapytam syna. Na razie myślę, że nie warto:)

wloz cokolwiek , a jak otworza po ...latach abys sie tlumaczyl to powiesz ze sie pomyliles , ale to i tak juz nie bedzie miec znaczenia , najwazniejsze cos tam dolaczyc tj.tz. pita i w terminie , ale czy jest mozliwe zlozenie korekty oswiadczenia ???po terminie lub w terminie , ale czy to ma znaczenie wielkie , chyba sa wazniejsze problemy dla uczestnikow forum , tj,celnikow.pl

ja nie robię przez internet, ale za to zawsze jakims programem, potem drukuje PIT i składam w US. Do zeznania drukuje drugi raz podpisuję i to składam. Tak jest źle?Jaka jest różnica czy wydrukuję drugi raz i podpiszę czy skseruje pierwszy wydruk?

"Wydruk nie wchodzi w grę bo przepis jest jednoznaczny.
Art. 123 ust. 3 ustawy o SC - Funkcjonariusz jest obowiązany corocznie, w terminie do dnia 15 maja, składać oświadczenia ostanie majątkowym wraz z załącznikiem - kserokopią zeznania o wysokości dochodu funkcjonariusza w roku podatkowym i jego korekt."

jama explorer co bierzesz, bo ja też bym chciał...

i w zw z tym jeśli ktoś składa e-deklarację - jak ja - to po wypełnieniu nakłada na ekran skaner i kseruje zeznanie - :)
dosłownie tak to powinno wyglądać literalnie
ale wykładnia celowościowa powoduje że wystarcza wydruk składanego zeznania - i już

boże wydruk nie wchodzi w grę, a czym się różni wydruk od skserowanego wydruku?
Bo rozumiem jesli ktoś wypełnia ręcznie to kseruje wiadomo

wydruk tym różni się od ksero, że inaczej się rozmazuje. a tak na poważnie ja robię tak: wydruk, potem ksero, na tym kserze miła Pani z US stawia piecząteczkę, że wpłynęło - to dla mnie, a potem ksero tego z piecząteczką i to daję w IC

nałożenie skanera na ekran jest sposobem skutecznym, aczkolwiek ze skanu również trzeba zrobić wydruk, a wydruk przecież nie wchodzi w grę, zatem jeżeli posiadasz płaski ekran to należy położyć go świecącą stroną na kserokopiarkę i kopia gotowa, jeżeli nie masz takiego monitora to chyba zastaje czekać na dyscyplinarkę z powodu posiadania wydruku a nie kopii.

A że tak się spytam z innej strony : skoro funkcjonariusz celny nie może mieć dochodów z innego źródła niż z pracy w IC (bez zgody dyrektora), to na co im zeznanie podatkowe osób nie mających innych dochodów poza IC, skoro Izba sama je sporządza i daje pracownikowi ? Ktoś koniecznie chce wiedzieć, jakie mam odliczenia ?

Kolejną sprawą jest żądanie kopii zeznania podatkowego żony/męża i umocowanie tego żądania w obowiązującym prawie. Wg mnie tak długo, jak małżonkowie nie rozliczają się wspólnie, to zeznanie PIT współmałżonka jest jego prywatną sprawą i nic naszemu Dyrektorowi IC do tego. K
Może ktoś wyjaśni mi tą sprawę z prawniczego punktu widzenia ? Może jakieś orzecznictwo sądowe ?

Jeżeli sie sklada przez e-deklaracje to należy zapisać PIT na kompie oraz UPO- Urzędowe Poświadczenie odbioru i takie coś można wydrukować i dolączyć do zeznania majątkowego.

ktoś koniecznie chce wiedzieć czy nie masz innych dochodów (bez zgody dyrektora), poza tym nie na wszystkie dodatkowe zajęcia(lub źródła) przynoszące dochód musisz mieć tę zgodę. Co do PIT-a małżonka/ki podzielam Twoje zdanie.

No dobrze powiedzmy, że trzeba skserować PITa, który składamy do urzędu skarbowego. Tyle, że ja nie składam osobiście, a wysyłam pocztą, poleconym. W reku mam jedynie potwierdzenie nadania takiego poleconego, wiec jak mam udowodnić, że PIT który składam do zeznania jest kserówką tego, który trafił do US?

ale to nie Ty masz coś komuś udowadniać, tylko w razie wątpliwości - oni Tobie ...więc jeżeli PIT jest poprawny to śpisz spokojnie

przecież jak ktoś chcę ukryć dochody to jest prosty sposób. wystarczy złożyć oświadczenie majątkowe z pitem a na drugi dzień złożyć korektę zeznania i już nie ma się obowiązku drugi raz składać oświadczenia i pita korekty.

Back
Do góry