Korupcja czy nie????

Marian 2

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Ministerstwo Finansów informuje, że 13 lipca 2010 r. został zatwierdzony do realizacji Program antykorupcyjny polskiej Służby Celnej.

Mam pytanie czy zabieranie np: 3 % zwykłym f.c i przydzielanie jej kierownictwu w celu ich całkowitego podporządkowania nie jest korupcją.Czy niewypłacenie podwyżek w od stycznia 2009r a od 07.2009r dla zwykłych f.c. i przeznaczenie
zaoszczędzonych pieniędzy przede wszystkim na premie dla kierownictwa w grudniu 2009r nie jest korupcją.Czy w 2010r nie uruchomienie podwyżek a rozłożenie ich niby na 2 raty a z oszczędności wypłaty premii dla kierownictwa nie jest korupcją.Czy wczasowe zabrane f.c i wypłacone w formie premii dla kierownictwa jest korupcją,czy niewypłacenie dodatku za stopień od 1.11.2009r a od 01.12.2009r jest korupcją gdyż oszczędności z tego poszły na wypłaty premii dla kierownictwa.Czy oszczędności z przydziału 0,5 litra wody na twarz w upały nie jest korupcją ,gdyż znowu oszczędności przeznaczono na premie dla kierownictwa.Czy skoro korupcja to tylko zwykli f.c..to niech w służbie zostanie samo kierownictwo.Ale z czego wtedy będą sobie płacić premie.:mad:

Masz rację, korupcja jest dla małych a nie dla "WIELKICH". Czy zrobienie z cywili tylko podoficerów/pójdzie kasa dla kierownictwa/ nie jest korupcją? Czy zwiększenie dodatku stażowego z 20% do 25% bez dodania grosika/pójdzie kasa dla kierownictwa/ nie jest korupcją ? Czy brak aktów mianowania nie jest korupcjĄ i łamaniem prawa ? Czy niewypłacenie pieniążków na zagospodarowanie po wręczeniu mianowań/pójdzie kasa dla kierownictwa/ nie jest korupcją. Czy nasze szefostwo nie jest.....

Mam nadzieję, że badanie "psychofizjologiczne" obejmie na początku całą kadrę kierowniczą, a pytania będą identyczne dla wszystkich funkcjonariuszy!!!

Oj Jabol, mówisz tak, jakbyś się wczoraj urodził ;) A nie pamiętasz może słynnego stwierdzenia : "Czasy się zmieniają, a Pan ciągle w komisjach" ? ;)

naiwny jestem:)

odnosiłem się do nowego projektu rozporządzenia ws testów sprawnościowych, psychologicznych i psychofizjologicznych (wariograf).
Szkoda, że wykrywacz kłamstw ma być wykorzystywany głównie w odniesieniu do funkcjonariuszy WZP, proponowałbym, aby każdy funkcyjny (kierownik, naczelnik, dyrektor) obligatoryjnie został poddany takiemu badaniu na okoliczności określone w par.9 ust.2 projektu.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry