kontrolowanie składników majątku fc i cywila

Fun Ride

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
W zdumienie wprawiła mnie decyzja polecająca fc i cywilom zgłaszanie faktu dokonania przez jednego z tych podmiotów nabycia wewnątrzwspólnotowego lub importu samochodu. Chciałbym dowiedzieć się, czy w waszych urzędach i izbach wydano podobną decyzję i jaki jest do niej wasz stosunek. Zastanawiają mnie dość bujane podstawy prawne i przejaw ograniczonego zaufania Państwa do jego urzędnika. Mnie owa decyzja nie dotyczy, lecz byłem mocno zdziwiony faktem jej wydania. Czy tą sprawą nie powinien zająć się ZZ lub RPO? Być może w niedługim czasie przyjdzie czas na komputery, telewizory, remonty, itp. rzeczy lub usługi.

Oczywiście Łódź pierwsza w jawnej inwigilacji szarego funkcjonariusza :)
Sami powinni sobie szukać tych co kupili pojazdy ... Polecenie to nie ma podstaw prawnych ... można je olać :D

Ostatnia edycja:
Jeśli to decyzja powinno w pierwszym wierszyku być coś takiego: działając na podstawie........
A jakie są sankcje za niezastosowanie się?

Czy numerek z koleżanką, kochanką, żoną kolegą :-) też trzeba odnotować.... byłoby to logiczne bo przemęczony pracownik to niewydolny pracownik...
No to teraz do rzeczy... ile razy w tygodniu pozwolił Wam szef na zrobienie TEGO? :-)
p.s. a w jakiej izbie są orły co tak bardzo motoryzacją się fascynują? :-) Może im AutoSport albo coś podobnego zaprenumerujcie :-)
Przerabialiśmy juz 200.01 złotych w portfelu, przerabialiśmy komórki..... myślałem że okres inwigilacji nacechowanej ciemnotą i zacofaniem mamy już za sobą...

Oto treść polecenia:
Polecenie Nr 2

Dyrektora Izby Celnej w Łodzi

z dnia 15 kwietnia 2008 roku

dotyczące obowiązku zgłaszania Dyrektorowi Izby Celnej w Łodzi faktu dokonania zgłoszenia wewnątrzwspólnotowego nabycia/importu pojazdu samochodowego przez funkcjonariuszy celnych/pracowników Izby Celnej w Łodzi
A.5, D.26​
Działając na podstawie § 1 zarządzenia Nr 8 Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2004 r. w sprawie nadania statutów izbom celnym i urzędom celnym (Dz. Urz. Ministra Finansów Nr 4 z 2004 r., poz. 21 z późniejszymi zmianami), § 29 Regulaminu Organizacyjnego Izby Celnej w Łodzi, stanowiącego załącznik Nr 1 do Decyzji Nr 86 Dyrektora Izby Celnej w Łodzi z dnia 27 lipca 2007r.(z późniejszymi zmianami), postanawiam, co następuje:
§ 1​
1.Polecam wszystkim funkcjonariuszom celnym/pracownikom przekazywanie informacji do Dyrektora Izby Celnej w Łodzi, z zachowaniem drogi służbowej, o fakcie dokonania:
1)wewnątrzwspólnotowego nabycia na własną rzecz pojazdu samochodowego (z podaniem deklarowanej wartości),
2)importu na własną rzecz pojazdu samochodowego (z podaniem deklarowanej wartości),
2.Informacje należy przekazywać w terminie 14 dni od dnia dokonania czynności.
§ 2​
Dodatkowo polecam, aby informacje o wszystkich zaistniałych od dnia 1 stycznia 2006r., przypadkach opisanych w § 1 niniejszego polecenia zostały przekazane Dyrektorowi Izby Celnej w Łodzi w terminie do dnia 15 maja 2008r.
§ 3​
Polecenie wchodzi w życie z dniem podpisania.

samochód

Ta pozostałość po Psilizaku, który polecił w IC Warszawa wziąść urlop fc na dzień zgłoszenia nabycia samochodu w UC. Ponieważ, trafił się Psilizak bis, albo dokładnie Ona to zrobiono dyscyplinarki około 15 fc. Sam P wyparł się wszystkiego. Najważniejsze by gonić króliczka, gonić go.

podobne w treści , a całkowicie niezgodne z prawem

podobne w treści , a całkowicie niezgodne z prawem polecenie wydał Dyr.Izby Celnej w Przemyślu podległym sobie funkcjonariuszom celnym- dotyczy ono konieczności zgłaszania się do kierowników zmian OC granicznych celem poddania sie kontroli , gdy przekracza się granicę RP nie będąc w tym czasie w służbie. Jest to szykana wobec nie tylko funkcjonariusza celnego ( zakładam , że inni Dyr. Izb granicznych o tym wiedzą - bo może być niezłe zdziwko , gdy np. w Dorohusku lub Gdańsku podejdzie celnik z Przemyśla z "prośbą" o rewizję) , ale też wobec obywatela jakim jest ten celnik. Szykana ta nie ma podstaw prawnych , co więcej narusza Konstytucję RP w co najmniej kilku miejscach.

To sa z gory zaplanowane szykany i sprytnie przemyslana akcja decydentow z MF majaca ma na celu oslabienie i obnizenie w oczach opinii publicznej obrazu SC.
Swego czasu jak do I.C. w Rzepinie przyjezdzal jakis decydent z GUC to jasnie pana/ni sluzbowy samochod wiozl do Frankfurtu n/O lub Berlina na zakupy aby sie zbytnio nie nudzil. Dobrze,ze wowczas nie organizowano polowan na zwierzyne w okolicznych lasach ale pieczone prosieta bywaly.

Po pierwsze, jeżeli miał miejsce fakt zaniżenia wartości przez funkcjonariusza celnego, to co by nie mówić, niepowinno to mieć miejsca, podkreślam jeżeli miał miejsce taki przypadek.Po drugie, jeżeli Pan Dyrektor ma ochotę to sprawdzić, to dysponując wszystkimi danymi osobowymi, a przede wszystkim numerami NIP pracowników, może to sprawdzić w ciagu paru minut w bazie danych Zefir Akcyza.Biorąc powyższe pod uwagę, są dwie możliwe przyczyny wydania takiego polecenia:a) albo jest ktoś taki tępy i nie wie co w urzędowych bazach danych piszczy,b) albo ktoś próbuje komuś wleźć wiadomo gdzie i wiadomo w jaki celu.

a co mówi Wasz par. 29 Regulaminu Organizacyjnego????

Przecież ten Wasz Dyrektor jest (tutaj się ocenzurowałem). PO co to komu? Policjanci tez zgłaszają komentantowi fakt otrzymania mandatu, czy zgłaszają zgłoszenie że zgłosili zgłoszenie o włamaniu.......... np do domu???. Przecież to pod mobbing podlega jak nic!!!
A czy zgłoszenie deklaracji AKCU nie jest jednoznaczne z przekazaniem informacji do dyrektora? Wszak nie określono formularza czy sposobu zgłoszenia. Skoro Dyrektor ma mozliwość wgladu w te dane mozna AKCU przyjąc za fakt poinformowania. Kwote tam ma jak sie potrafi wczytać :-)

A co ma wspólnego nabycie samochodu PRYWATNEGO z poleceniem służbowym....mikrery, roboty kuchenne i papier toaletowy tez zgłaszajcie mu :-)

Związki zawodowe powinny to zgłosic do PIP jako mobbing moim zdaniem. Nie ma żadnych przesłąnek aby takie dane zbierać.... może do Inspektora Ochrony danych Osobowych ze jakiś (nie powiem kto bo by brzydko zabrzmiało) zbiera dane osobowe od tak sobie.....

Ktoś ma jakiś pomysł jak zbyć takie głupoty??? takie rzeczy trzeba w zarodku likwidować!!!

tak sobie jeszcze myślę, że można wpisywać:
Realizując polecenie 2 informuję ze nabyłem pojazd. Dane o które Pan prosił zostaną umieszczone jak co roku w deklaracji majątkowej za 2008 rok. Bardzo mi przykro że nie może pan oświadczenia otworzyć! Pozdrawiam. No chyba że może otworzyć to niech sie tak nie niecierpliwi- dane uzyska a Wy informacje mu przekazaliście w terminie 14 dni....... jego problem że wzoru formularza nie POTRAFIŁ stworzyć :-))) Jak ktoś nie myśli pomyślimy za niego :-)))

No to co---można by coś takiego uznać za realizację polecenia?????
Czekamy na opinie :-)))

a ten wasz dyrektor to komu sie chwali co kupił... nikomu nie musi bo na nowe z salonu go stać!!

Ostatnia edycja:
No proszę!!!:confused:
Niedługo bedziemy musieli pozakładać sobie kamery i podsłuchy w domach aby szanowna dyrekcja wiedziała co robimy po godzinach:)
A myślałem że mało rzeczy jest w stanie mnie zaskoczyć a tu proszę.
Czekamy na nastepne polecenia.:)

Pracowałem z zollami z byłego DDR-u -(gdzie wszyscy siedzieli u cioci STASI)- ale nawet oni nie mieli tak źle w pracy jak my teraz.Mój były naczelnik z S. odpowiadał na pytanie o celowość kontroli..."Feliks Edmundowicz Dzierżyński zawsze mówił,że...zaufanie zaufaniem a kontrola musi być ...".Historia kołem się toczy....?????!

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Sydney! A już myślałem że zagubiłeś się w tumanach kurzu podczas wiosnennego czyszczenia komputerów! A jednak NIE! Jednak NIE! Jednak NIE!!!. Powiedz mi i kolegom od kiedy polecenie służbowe, w którym w par 1 są podane podstawy prawne, nie ma podstaw prawnych??? Może chodzi że cło jako służna mundurowa nie musi wykonywać poleceń dyrektora? Jakże to podobne do wszystkich związkowców i innych malkontentów podobnych Tobie??? Też sprowadziłeś autko Audi A8 za 10 EURO że się rzucasz znowu jak kogut o poranku?
ps. no trochę tęskniłem już za twoimi "inteligentnymi" wypowiedziami, ale warto było czekać :)

Pracowałem z zollami z byłego DDR-u -(gdzie wszyscy siedzieli u cioci STASI)- ale nawet oni nie mieli tak źle w pracy jak my teraz.Mój były naczelnik z S. odpowiadał na pytanie o celowość kontroli..."Feliks Edmundowicz Dzierżyński zawsze mówił,że...zaufanie zaufaniem a kontrola musi być ...".Historia kołem się toczy....?????!
Masz rację Brodo, lepszym zaufaniem w społeczeństwie od celników mogą się cieszyć tylko lekarze, prawnicy i politycy! Kontroli celników mówimy stanowcze NIE!!! Jak nam nie ufaja to się pozwalniamy???

To sa z gory zaplanowane szykany i sprytnie przemyslana akcja decydentow z MF majaca ma na celu oslabienie i obnizenie w oczach opinii publicznej obrazu SC.
Swego czasu jak do I.C. w Rzepinie przyjezdzal jakis decydent z GUC to jasnie pana/ni sluzbowy samochod wiozl do Frankfurtu n/O lub Berlina na zakupy aby sie zbytnio nie nudzil. Dobrze,ze wowczas nie organizowano polowan na zwierzyne w okolicznych lasach ale pieczone prosieta bywaly.
a w Małopolszce wieziono takiego delikwenta / kę do Zakładu Produkcyjnego z odzieżą damską !!!!! i w zależności od pory roku doposażano w najnowsze trendy.
No i kierownik tego bajzla (mam na myśli OC) przetrwa chyba do emerytury na swoim stołeczku z ledwo umęczonym licencjatem

w Małopolszce wieziono takiego delikwenta / kę do Zakładu Produkcyjnego z odzieżą damską !!!!! i w zależności od pory roku doposażano w najnowsze trendy.
No i kierownik tego bajzla (mam na myśli OC) przetrwa chyba do emerytury na swoim stołeczku z ledwo umęczonym licencjatem

Back
Do góry