Konkursy na dyrektorów w IC

S

StaryClorz

Gość
Szacunek dla braci celniczej pragnąłbym wyrazić a jednocześnie poprosić o opinie, komentarze, czy wreszcie informacje w temacie, jak to w innych izbach bywa z przeprowadzanymi powszechnie konkursami na dyrektorów naczelnych. Czy macie podobne problemy do tych, jakie przytoczyłem w dialogu z SSC ? Czy uważacie, że konkursy w Waszych izbach były przeprowadzone uczciwie i z poszanowaniem reguł ? Czy podobnie jak w Gdyni, było z góry wiadomo kto ma wygrać ?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
W Katowicach prolem innego kalibru: wygrać ma ponoć obecny p.o. a z-cą obecny p.o. Opola. "Układ stara-nowa władza i nikt nam nie podskoczy" a jak coś pójdzie inaczej to zamiana miejsc a polityka ta sama. Załośc człowieka ogarnia jak na to patrzy.

Cenzura działa !!!

Ciekawe podejście do wolności słowa prezentuje portal celnicy.pl !!! Usunąć w całości wątek z żywo rozwijającą się dyskusją na temat konkursu na dyrektora w IC w Gdyni. Komu przeszkadzało wyrażanie opinii nt. dyrektora A.B. - patrz: http://www.celnicy.pl/showthread.php?t=3932 ?

Poprosiłem administratora - patrz: http://www.celnicy.pl/showthread.php?p=56879#post56879, aby wytłumaczył nam, czym się kierował usuwając nasz wątek? Kto w tej sprawie u niego interweniował?
Cóż, nietrudno się domyśleć kto..., ale z drugie strony przykro patrzeć, jak związki zawodowe nie stać na niezależność! I jak tutaj z optymizmem patrzeć w przyszłość?

Nadal oczekujemy na Wasze opinie, teraz także w temacie cenzury prewencyjnej w obronie naszych notabli. Póki co, mam nadzieję, ze nasz wątek rozwinie się na nowo, patrz: http://www.celnicy.pl/showthread.php?t=3985.

Ostatnia edycja:
Relax admin

Niestety, dałeś się zastraszyć i tyle... Jaka ochorona danych osobowych, jaka interwencja w prokuraturze? Panowie dyrektorzy zapomnieli chyba, że są osobami pubiczymi i ochrona wizerunku własnego w kontekście sprawowanego przez nich urzędu nie obowiązuje. A na forum odnoszono się do nich, właśnie w kontekście sprawowanego przez nich urzędu. Osoby publiczne płacą cenę za swój status i mogą być swobodnie oceniani np. przez media. Osoby publiczne są wręcz pod kontrolą społeczną np. poprzez media, a takowym jest również Twój portal internetowy!!!! Żyjemy w państwie demokratycznym i takie sprawy nie są ścigane z urzędu, gdyż tylko obraza i to tylko ściśle podczas pełnienia obowiązków służbowych, bywa ścigana z urzędu i znam tylko jeden taki casus, kiedy prokuratura wszczęła postępowanie z urzędu w obronie głowy państwa, narażając ją zarazem na śmieszność.

Jeżeli Panowie dyrektorzy poczuli się urażeni, to bardzo proszę pozew cywilny, wniesienie wadium i spotkanie na sali sądowej, może wtedy wyjaśni się wreszcie parę spraw poruszanych tutaj wcześniej...

Wciąż ponawiam prośbę o dzielenia sie opiniami w jakiej atmosferze przebiegały konkursy w Waszych Izbach. Czy bywało podobnie jak w Gdyni?

Nie ważne czy będzie to ścigane z urzędu czy z oskarżenia prywatnego(zapowiedziano w każdym bądź razie zawiadomienie)
Osoby publiczne i owszem podlegają ocenie przez media, pisałem o tym zresztą często na forum, nie oznacza to jednak nieograniczonego prawa do naruszania dóbr osobistych i obrażania.
Napisałem, że zawinioskowałem o kontrolę do SSC, aby ten sprawdził czy zarzuty, które stawiacie na forum są prawdziwe. Zrobiliśmy tak jako Związek, gdyż wpłynęło do nas do wiadomości pismo adresowane do Min. Finansów, w którym anonimowy gość pisze o podobnych rzeczach jak na tym forum. Będziecie mieli okazję wykazać się podczas tej kontroli, a jeśli SSC jej nie przeprowadzi to zlecimy ją innemu niezależnemu organowi. Jeżeli Wasze wpisy się potwierdzą to sam rozpocznę nowy wątek na forum na ten temat.
Tymczasem nie jestem w stanie potwierdzić Waszych zarzutów - zarówno Wy, jak i osoba z ww. listu do MF jesteście anonimowi, a kontrola w snp w Gdyni skończyła się jedynie na usunięciu kierownika.

Panie Sławku, Pan się nie boi

KODEKS CYWILNY
Art. 24. § 1. Ten, czyje dobro osobiste zostaje zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania, chyba że nie jest ono bezprawne. W razie dokonanego naruszenia może on także żądać, ażeby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności ażeby złożyła oświadczenie odpowiedniej treści i w odpowiedniej formie. Na zasadach przewidzianych w kodeksie może on również żądać zadośćuczynienia pieniężnego lub zapłaty odpowiedniej sumy pieniężnej na wskazany cel społeczny.
Przepraszać będzie nie Pan, ale osoby, które dokonywały wpisów, przy założeniu oczywiście, że będą znane ich dane.

Teraz wszystko wróci do punktu z przed powstania wątku bad=end?
Czyli osoby co dokonywały wpisy( wklejały zdjęcia z N-K będą czuły się jak zwierzyna łowana?) Coś jest nie tak z tym Forum. Wielokrotnie pisałem aby z obrażaniem i wywlekaniem spraw osobistych uważać, ale jak ktoś pełni funkcje publiczne( kierownictwo różnych szczebli), to też powinni się nad tym zastanawiać jak są postrzegani przez podwładnych.
Jakże udowodnić, że np. w rozmowie dot. oceny okresowej padła sugestia, że awans jest uzależniony od donoszenia o "nieprawidłowościach".
Czyli jest tak jak to w kawale( przed drugą wojną w Polsce bardzo popularnym, bo oddającym zapewne poniekąd stan ówczesnej sprawiedliwości społecznej), w którym chłop idąc drogą został pogryziony przez psa należącego do dziedzica. Chłop oddał sprawę do sądu, a tam zamiast stać się stroną poszkodowaną, został oskarżony o to ,że to on ugryzł psa.

Ostatnia edycja:
Co jest nie tak z tym forum??? Jeżeli organy ścigania zażądają ode mnie w formie odpowiedniego zarządzenia/postanowienia i w toku postępowania przygotowawczego nr IP to będę musiał je udostępnić. Wyjaśnij amicus o co CI chodzi, bo wydaje się, że wiesz, jednak stawiasz miedzy wierszami tezę, że coś jest nie tak z tym forum, i tutaj już Cię nie rozumiem.
Niestety cytat z KC nie jest jedyny, trzeba też sięgnąć do norm z KK.

Niestety cytat z KC nie jest jedyny, trzeba też sięgnąć do norm z KK.
Art. 212. § 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności,
podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku.
§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 3. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1 lub 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego.
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia prywatnego.

Art. 213. § 1. Nie ma przestępstwa określonego w art. 212 § 1, jeżeli zarzut uczyniony niepublicznie jest prawdziwy.
§ 2. Nie popełnia przestępstwa określonego w art. 212 § 1 lub 2, kto publicznie podnosi lub rozgłasza prawdziwy zarzut służący obronie społecznie uzasadnionego interesu; jeżeli zarzut dotyczy życia prywatnego lub rodzinnego, dowód prawdy może być przeprowadzony tylko wtedy, gdy zarzut ma zapobiec niebezpieczeństwu dla życia lub zdrowia człowieka albo demoralizacji małoletniego.

Art. 214. Brak przestępstwa wynikający z przyczyn określonych w art. 213 nie wyłącza odpowiedzialności sprawcy za zniewagę ze względu na formę podniesienia lub rozgłoszenia zarzutu.

Rozumiem, że jak odpowiednie instytucje państwa wystąpią o IP forumowiczów to będziesz je musiał udostępnić.
W takim bądź razie każdy może poczuć się urażony( ja też, bo ktoś nazwał mnie kiedyś wazeliniarzem ) i będę żądał ścigania z urzędu jakiegoś forumowicza. Zaczynamy bać się siebie na wzajem i to jest już początek końca wolnego Forum niestety.
Pozostaje konspiracyjne gadanie po korytarzach, na papierosach.
I oto myślę chodziło osobom publicznym. Zamknać jawną krytykę( niekiedy może i przesadzoną), a pozostawić pokątną. Taki Sejan w każdym z kacyków gdzieś drzemie.
Myśle, że do tego nie dojdzie, bo wielu zacznie znowu tracić swoje mozolnie odbudowywane zaufanie do związków zawodowych, które niestety kiedyś im zniszczono.

Sprawy poruszane w Waszych wpisach oraz pismo, które dostałem do wiadomości, adresowane do MF, są podjęte przez Związek Celnicy PL. Na razie złożyliśmy wniosek do SSC o kontrolę i zapytaliśmy czy poinformował równolegle organy scigania. Jeżeli SSC odstąpi od kontroli to na pewno tak sprawy nie zostawimy. Są sygnały o nieprawidłowościach i na pewno będziemy działać. Nie musicie juz więcej pisać na ten temat. Oczekuję natomaist wpisów na PW lub e-mail na temat wszelkich nieprawidłowości w Waszej izbie.

O IP prosiło już w przeszłości całkiem sporo Komisariatów Policji i Prokuratur. Wielu z nich odmówiłem, gdyż upominały się o to niezgodnie z procedurą i prawem. Wyobraźcie sobie, że nie dopominali się ponownie. Każdy musi mieć jednak świadomość, że anonimowość w sieci jest tylko pozorna i kilka razy musiałem już niestety udostępnić IP.
Cóż amicus możemy na to poradzić, każdy może próbować wykorzystać art.212 KK, każdy kto uważa, że został pomówiony w taki sposób, że to pomówienie może poniżyć go w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności.
NO CÓŻ TAKIE, PRAWO KAZDY MOŻE ZŁOZYĆ ZAWIADOMIENIE. Składający zawiadomienie z art.212 KK, musi jednak pamiętać, że jeżeli nie mieliśmy do czynienia z pomówieniem ale z prawdą, to sam stanie następnie pod zarzutem.

Ok adminie

Jednak ktoś zainteresował się tym, co opisaliśmy w naszym wątku. Nie było to zatem bicie grochu o ścianę. Osobiście uważam, że po powyższych zapewnieniach admina, nie ma potrzeby przywracania naszych starych wpisów. Pewien skutek został osiagnięty, przyznam szczerze nie liczyłem nawet na taki efekt. Uważałem jedynie, że nie możemy wszyscy milczeć w sytuacji kiedy dookoła jest tyle niesprawiedliwości. Być może właśnie też dzięki nam, w tym najmniejszym, ale bliskim nam celniczym wymiarze, zmienimy choć troszeczkę ten świat!!!

Nadal jednak miłym by było, abyście pisali na tym wątku w jakiej atmosferze przebiegały konkursy w Waszych izbach.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry