Kochamy naszych kapelanów

Komunikat

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Ksiądz od celników i skarbówki

Kiedy Jarosław Kaczyński był premierem, rząd przygotował rozporządzenie, wedle którego w każdej izbie celnej (jest ich 16) etat miał mieć kapelan. Swoją obecnością powstrzymywałby celników od dwóch grzechów - łapownictwa i przemytu.

Iwona Fołta z Federacji Związków Zawodowych Służby Celnej tak komentowała ten pomysł: "Od 2003 r. nie ma pieniędzy na podwyżki. W tym roku nie było nawet budżetowej waloryzacji pensji. Potrzebne jest nam wsparcie duchownych, ponieważ w ostatnim czasie Służba Celna miała wiele dramatycznych przeżyć, ale kapelan powinien być społeczny, a nie dostawać etat".

Dostali. Z powodu sprzeciwu celników nie wprowadzono 16 kapelanów, ale pięciu - czterech katolickich i jednego prawosławnego. Jest jeszcze ksiądz dziekan, zatrudniony w Ministerstwie Finansów, gdzie ma swoje biurko i szafkę. Koordynuje pracę kapelanów celników i do tego jest kapelanem służb skarbowych.

Chcę zapytać księdza dziekana, na czym polega jego praca wśród celników i skarbówki - czy celnicy spowiadają mu się z łapówek, czy skarbówkę gryzie sumienie z powodu pomyłek, wreszcie czy spowiada samego ministra finansów. Ksiądz Marcin Iżycki nie chce się ani spotkać, ani rozmawiać przez telefon. W końcu wysłał maila: "Jeżeli ma Pan jakieś pytania, to jestem pewny, że odpowiedzą na nie odpowiednie komórki instytucji, w której pełnię posługę".

Dzwonię do rzeczniczki Ministerstwa Finansów Wiesławy Dróżdż:

- Jaki jest zakres obowiązków księdza dziekana w służbie celnej i skarbowej?

- Nie wiem, naprawdę nie wiem. Proszę dać mi czas do poniedziałku, przygotuję odpowiedź przez weekend.

Dzwonię po weekendzie: - Jaki jest zakres obowiązków księdza dziekana w służbie celnej?

- Nie wiem, naprawdę nie wiem. (Oddala na chwilę słuchawkę, słyszę, jak pyta swoich kolegów: jaki jest zakres obowiązków księdza dziekana w izbach celnych?! W tle słychać: Koordynuje pracę pozostałych kapelanów).

- Koordynuje pracę pozostałych kapelanów - odpowiada. - to są jaja :)

- A jaki jest zakres obowiązków księdza dziekana jako kapelana skarbówki? - pytam.

- Nie wiem, naprawdę nie wiem. (Oddala na chwilę słuchawkę, pyta kolegów: jaki jest zakres obowiązków księdza dziekana w urzędach skarbowych?! Słychać: W zeszłym tygodniu święcił nowy oddział w Puławach).

- W zeszłym tygodniu święcił nowy oddział w Puławach - odpowiada.

Pytam jeszcze o zarobki księdza dziekana. Odpowiedź ma przyjść mailem. Po dwóch dniach przychodzi:

"Wysokość uposażenia zasadniczego dla poszczególnych grup uposażenia stanowi iloczyn mnożnika kwoty bazowej...".

Z moich konsultacji z księgową i kolegą, który na uniwersytecie uczy logiki, wynika, że ksiądz dziekan zarabia miesięcznie ok. 4 tys. zł.

"Wydział Obsługi Medialnej Biuro Ministra" przysłał mi jeszcze maila, w którym z kolei wyjaśnia rolę kapelanów w izbach celnych: "Do zadań kapelanów należy współorganizowanie uroczystości patriotyczno-religijnych z udziałem funkcjonariuszy celnych i pracowników Służby Celnej i ich rodzin oraz emerytów i rencistów Służby Celnej; przewodzenie funkcjonariuszom celnym i pracownikom Służby Celnej oraz emerytom i rencistom Służby Celnej w pielgrzymowaniu na cmentarze wojenne i miejsca pamięci narodowej".

O charakterze pracy z celnikami chcę porozmawiać z kapelanem Izby Celnej we Wrocławiu. Nie zgadza się na rozmowę, ponieważ wszelkie pytania należy kierować do księdza dziekana w Ministerstwie Finansów.

Ostatnia edycja:
No pięknie.
A nasze emerytury z systemu zaopatrzeniowego są zbyt drogie dla Naszego Kochanego Szefa, Ministra, Premiera, bo byłyby zbyt wielkim obciążeniem dla budżetu.
Ile więc kosztują podatnika emerytury kleru? Mniej?
To jest przykład na to, w jak wielkim poważaniu rzad ma swoich funkcjonariuszy.
Pozdrawiam rząd i życzę by żyło im się lepiej.

Back
Do góry