czytam o KAS słowa Siwego z protokołu ministerstwa fiannsów:
"Na zakończenie spotkania Pan Sławomir Siwy przedstawił oficjalne stanowisko Federacji Związków Zawodowych Służby Celnej w zakresie konieczności natychmiastowej zmiany rygorystycznych przepisów ustawy o służbie celnej dotyczących zwolnień ze służby i zawieszenia służby, ponieważ są nadużywane. Wyraził pogląd w imieniu swego związku zawodowego, iż konsolidowanie z aparatem skarbowym służby celnej, funkcjonującej odrębnie również w innych krajach UE, nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Pan Sławomir Siwy przed opuszczeniem spotkania w trakcie dyskusji nad zapisami art. 196, stwierdził, iż:
„Federacja ZZSC negatywnie ocenia pomysł na koncepcję konsolidacji Służby Celnej z aparatem skarbowym i kontrolą skarbową.
W chwili obecnej najważniejsza jest potrzeba jak największego i pilnego podwyższania uposażeń ponieważ niebawem nie będzie dla kogo przeprowadzać reformy ze względu na liczne odejścia funkcjonariuszy ze służby.
W przypadku jakiejkolwiek reformy konieczne jest wyodrębnienie służby celnej oraz wprowadzenie uprawnień do emerytur epizodycznych oraz rozszerzenie katalogu osób uprawnionych do tzw. emerytur mundurowych.
Federacja ZZSC stoi na stanowisku, iż zmienione na Konferencji zapisy art.79 nie są w żadnym razie satysfakcjonujące, z uwagi na fakt, iż mamy de facto do czynienia z reorganizacją a nie likwidacją zakładów pracy. Zadania wykonywane pozostają, dlatego tzw. opcja zero, choć złagodzona jest w dalszym ciągu nie do przyjęcia.” "
Czytam o akcji słowa Siwego:
"Dzisiaj na posiedzeniu KW Federacji zgłosiłem wniosek o to aby rekomendować Radzie Federacji rzeczywisty skoordynowany ogólnopolski protest w SC. Zawnioskowałem aby RF odbyła się niezwłocznie.
Przewodnicząca Federacji wpadła w panikę. Jeszcze przed głosowaniem powiedziała, że musi już jechać. Zapytałem w biegu jak w takim razie głosuje. Powiedziała, że się wstrzymuje i uciekła. "