Jak długo trwa procedura egzaminacyjna?

• Thread starter Thread starter kandydat
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
K

kandydat

Gość
Witam wszystkich
Trzy tygodnie temu pojawiłem się na teście który był pierwszym etapem na drodze do podjęcia pracy w IC, zdałem ten test i mam być poproszony na rozmowę kwalifikacyjną i w związku z tym mam pytanie ile to jeszcze może potrwać i w jaki sposób mam się przygotować do tej rozmowy?
Pozdrawiam.

zapytaj o kase bo mozesz sie zdziwic po pierwszym przelewie a i nie zapomnij zapytac o kwoty podwyżek połączonych z awansem moze bedziesz dostawał 70 brutto, oczywiście po 2 latach.
Dla twojej przestrogi - skierują Cie na zasadniczy kurs celny przed którego rocpoczęciem podpiszesz zapewne umowę, gdzie zobowiązesz sie, że jesli odejdziesz przed upływem 3 lat od dnia ukonczenia tego kursu to zwrócisz proporcjonalnie koszty tego kursu mi podano kwotę około 10 tyś zł.
Zastanów się czy warto to kilka lat i kwota hm, jak dostaniesz 2000 na ręke to moze warto.
Za 1100 nawet o tym nie myśl no chyba, że nie masz szans na nic innego.

Dzięki za przestrogi, ale żeby był przelew to trzeba tam najpierw pracować, a moje pytanie raczej miało w podtekście co zrobić żeby tam się dostać? A jak tam będzie to życie pokaże, zawsze są przeciwnicy i zwollennicy pewnych rozwiązań, pożyjemy zobaczymy.
P.S. A czego mogę się spodziewać na te rozmowie kwalifikacyjnej?

Na rozmowach można się spodziewać wszystkiego, ale przede wszystkim będzie sprawdzana twoja elokwencja, zasób słownictwa, chęć zdobywania i szybkiego przyswajania wiedzy. Generalnie twoi rozmówcy muszą być pewni, że w kontakcie z klientem bedziesz prezentował odpowiednią klasę i nie dasz ciała słowem czy poziomem umysłu. Klasyczna gra psychologiczna, no mogą się jeszcze spytać o jakieś świeże wydarzenie, żeby sprawdzić czy intesujesz się aktualnymi wydarzeniami, ale to również delikatnie i bez żadnych podtekstów politycznych (ustawa o Służbie Celnej tego zabrania). No i musisz, podkreślam musisz wiedzieć jakie zadania ma SC, a zwłaszcza komórka do której aplikujesz, przede wszystkim w związku z podstawowym pytaniem które brzmi: dlaczego chciałbyś swoją przyszłość związać ze Służbą Celną. Odpowiedź na to pytanie może być kluczowa dla dalszej rozmowy. Nie mogę powiedzieć Ci wprost co odpowiedzieć, ale przy odrobinie wysiłku intelektualnego powiesz coś więcej niż wyświechtany banał.
Generalnie powodzenia, a co będzie potem to już sam ocenisz czy warto było.

taki jeden dzięki za wyczerpujące info, jak się odbędzie to powiem jaki był wynik, tylko kiedy to może być?
zoll-nikt no z tymi plecami to trochę gorzej, jak bym miał coś takiego to bym się nie pytał co będzie :wink: [/b]

Mijają kolejne dni a tu cisza jak po śmierci organisty :wink:

Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć gdzie mogę sobie poczytać o zadaniach SC i Mobilnych, jakieś książki, może strona www, albo jakiś dokument konkretny, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Spostrzeżenie Experta

taki jeden napisał cyt: : "Generalnie twoi rozmówcy muszą być pewni, że w kontakcie z klientem bedziesz prezentował odpowiednią klasę i nie dasz ciała słowem czy poziomem umysłu." I słusznie napisał, w końcu nie kandydujesz na wicepremiera IV RP tylko na zwykłego zolla :D Dlatego musisz trzymać standardy.

kandydat napisał:
Witam wszystkich
Trzy tygodnie temu pojawiłem się na teście który był pierwszym etapem na drodze do podjęcia pracy w IC, zdałem ten test i mam być poproszony na rozmowę kwalifikacyjną i w związku z tym mam pytanie ile to jeszcze może potrwać i w jaki sposób mam się przygotować do tej rozmowy?
Pozdrawiam.

A możesz podac jakies linki to www, jakie miales pytania?
Byłoby to bardzo pomocne,

linków nie mam :) ale powiem tak:
1. Konstytucja RP najlepiej przeczytać ze zrozumieniem kilka razy całą, było kilka pytań
2. UE - ogólnie o parlamencie, komisjach, sądach itp też było kilka pytań
3. Jakieś jedno pytanie matematyczne, coś o pisarzach, o i o malarzu np. podali nazwisko i jaki on namalował obraz,
4. Bieżąca sytuacja polityczna w Polsce i na świecie
Zakres pytań strasznie rozległy, ale można powalczyć, czasu wystarczająco nie pamiętam ile, ale wszyscy oddali przed czasem.

BTW. Tygodnie lecą a tu dalej cisza :cry: Dzwoniłem do kadr, odpowiedź - ja nic nie wiem, ale na pewno się odezwiemy. :wink:

kandydat napisał:
linków nie mam :) ale powiem tak:
1. Konstytucja RP najlepiej przeczytać ze zrozumieniem kilka razy całą, było kilka pytań
2. UE - ogólnie o parlamencie, komisjach, sądach itp też było kilka pytań
3. Jakieś jedno pytanie matematyczne, coś o pisarzach, o i o malarzu np. podali nazwisko i jaki on namalował obraz,
4. Bieżąca sytuacja polityczna w Polsce i na świecie
Zakres pytań strasznie rozległy, ale można powalczyć, czasu wystarczająco nie pamiętam ile, ale wszyscy oddali przed czasem.

BTW. Tygodnie lecą a tu dalej cisza :cry: Dzwoniłem do kadr, odpowiedź - ja nic nie wiem, ale na pewno się odezwiemy. :wink:

:) biurokracja i tyle, a skad jestes Izba Celna Szczecin? Gdynia?

orla cień napisał:
:) biurokracja i tyle, a skad jestes Izba Celna Szczecin? Gdynia?
Na razie to ja jestem z domu :wink: , mój nick coś tam sugeruje, a jak bym się dostał to wtedy IC...... na razie tajne 8)

kas

:?: dlaczego w ten sposób chca się nas pozbyc :!: W całej UE nie ma takiego "stwora" jak KAS u naa w RP - co jest do cholery :idea:

szkoda lat, jacek k, Irys, dlaczego piszecie w ten sposób? ile lat pracy macie za sobą? Wygląda na to że więcej jak trzy obowiązkowe, dlaczego nie zajmiecie się czymś innym? Myślicie że w innej pracy jest lepiej? Właśnie po kilku latach pracy kopnełem w du.... prywatną firmę, nie wiem może źle trafiłem, ale poziom intelektualny tych osobników nie był naprawdę zbyt duży. Mój bezpośredni przełożony gość naprawdę ok, ale dyrektor a potem prezesi to ostatni szczyt chamstwa i niekompetencji. Myślę że tu gorzej być nie może, a że pieniądze mniejsze, trudno może kiedyś własną pracą uda się awansować albo jakąś podwyżkę dostać, nie wiem. Najbardziej nie lubię tylko niekompetentnych, zarozumiałych bufonów, do których nic nie dociera, ale myślę że jeśli się nawet tacy trafią w cle to nie będą większością, myśle że zdecydowanie większość to normalni ludzie. Wiem że staram się nie do idealnej pracy, bo takiej nie ma, a jaka będzie to bym chciał się przekonać, a czemu do niej startuje, poprostu proza życia, lepiej jest pracować w cle z jakimiś tam możliwościami rozwoju, jeśli nawet po trzech latach się rozstaniemy, ale doświadczenie i papiery zostaną.
BTW Jestem z gruntu optymistą i myślę że i do IC zawita kiedyś reforma i warunki płacowe kiedyś zbliżą się do tych z zachodnich krajów UE.
O sory że tyle nagryzmoliłem ale się lekko zirytowałem.
Pozdrawiam wszystkich nieszczęśliwych w pracy celników.

Back
Do góry