Ile jesteśmy w stanie realnie zyskać??

• Thread starter Thread starter Rock'n'Rolf
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
R

Rock'n'Rolf

Gość
Myslę, że nie wolno teraz odpuścić!! Absolutnie za wszelką cenę trzeba dążyć do uzyskania tego czego wszyscy chcemy i oczekujemy. Przede wszystkim reforma emerytalna. To chyba nawet ważniejsze w długofalowej perspektywie niż podwyzka w tym momencie. I to zmiana przepisów najpóźniej od 01.01.2009. Co do realnej kwoty podwyżki to myslę, że jesteśmy w stanie ugrać 800-900 PLN na etat. Więcej MF nam nie da nie dlatego, że nie ma kasy ale dlatego że:

1. Będzie to źle odebrane społecznie
2. Zacznie sie eskalacja protestu innych grup zawodowych, co do których nakłady na podwyżki musiałyby być znacznie większe. (I tego MF IMHO najbardziej sie obawia).

Zauważcie, że mimo piątkowego weekendu spotkał się ze związkami sam Minister, czyli jest chęć zakończenia konfliktu miedzy stronami. Spotkał sie jak na polskie warunki bardzo szybko. Te 500 PLN to wstepniak na zasadzie (a nuż się celniki upoją zwycięstwem)

No i jeszcze jeden postulat IMHO. Koniecznie SSC powinien sie wywodzić z cła. Żenujący jest brak elementarnej wiedzy p. Dominika i jego strach w oczach. Pomijam już brak wiedzy o znaczeniu cła i Służby Celnej.

Co do art. 25 i 26 Ustawy o SC to tu chyba rozbiezności nie ma. Tak więc w poniedziałek idę sie kłuc. Przynajmniej bedę miał darmowe badanie na żółtaczkę. Non possumus.

Kierownik z Mobilnych

Zgadza się. Na 1500 zł nie ma szans, więc trzeba powalczyć może o 700-800 zł. Najważniejszą kwestią jest włączenie SC do służb mundurowych ze wszystkimi przysługującymi im przywilejami oraz zwiększenie ochrony prawnej. Będą gawarncje na załatwienie postulatów - będzie pełny powrót do pracy. Myślę że takie powinno być stanowisko negocjatorów.

Nadmieniam, że chłopaki z ABW (nieoficjalne info) dostali własnie 800 PLN. Pewnie czytają tez to forum, więc może sie wypowiedzą:)))

Rock'N'Rolf

myślę że max to 800-1000 z wyrównaniem od stycznia i gwarancja kolejnych 500 w przyszłym roku. Co do reszty - nie wierzę w uprawnienia emerytalne - wszystko poza nimi jest do załatwienia.

Ale tylko pod warunkiem, że pociągniemy jeszcze kilka dni. Sprawa musi trafić wyżej, na poziom rządu - tam zapadają decyzje. Na razie wciąż jest to tylko problem MF, a oni samodzielnie nie mogą zbyt wiele.

Rock'n'Rolf napisał:
Myslę, że nie wolno teraz odpuścić!! Absolutnie za wszelką cenę trzeba dążyć do uzyskania tego czego wszyscy chcemy i oczekujemy. Przede wszystkim reforma emerytalna. To chyba nawet ważniejsze w długofalowej perspektywie niż podwyzka w tym momencie. I to zmiana przepisów najpóźniej od 01.01.2009. Co do realnej kwoty podwyżki to myslę, że jesteśmy w stanie ugrać 800-900 PLN na etat. Więcej MF nam nie da nie dlatego, że nie ma kasy ale dlatego że:

1. Będzie to źle odebrane społecznie
2. Zacznie sie eskalacja protestu innych grup zawodowych, co do których nakłady na podwyżki musiałyby być znacznie większe. (I tego MF IMHO najbardziej sie obawia).

Zauważcie, że mimo piątkowego weekendu spotkał się ze związkami sam Minister, czyli jest chęć zakończenia konfliktu miedzy stronami. Spotkał sie jak na polskie warunki bardzo szybko. Te 500 PLN to wstepniak na zasadzie (a nuż się celniki upoją zwycięstwem)

No i jeszcze jeden postulat IMHO. Koniecznie SSC powinien sie wywodzić z cła. Żenujący jest brak elementarnej wiedzy p. Dominika i jego strach w oczach. Pomijam już brak wiedzy o znaczeniu cła i Służby Celnej.

Co do art. 25 i 26 Ustawy o SC to tu chyba rozbiezności nie ma. Tak więc w poniedziałek idę sie kłuc. Przynajmniej bedę miał darmowe badanie na żółtaczkę. Non possumus.

Kierownik z Mobilnych
prowokatorom dość gdzie honor

tomasso napisał:
myślę że max to 800-1000 z wyrównaniem od stycznia i gwarancja kolejnych 500 w przyszłym roku. Co do reszty - nie wierzę w uprawnienia emerytalne - wszystko poza nimi jest do załatwienia.

Ale tylko pod warunkiem, że pociągniemy jeszcze kilka dni. Sprawa musi trafić wyżej, na poziom rządu - tam zapadają decyzje. Na razie wciąż jest to tylko problem MF, a oni samodzielnie nie mogą zbyt wiele.

Myślę, że jak pociągniecie jeszcze parę dni, to będziecie musieli jescze dopłacać za straty w budżecie jakie spowodujecie. Granice absurdu też istnieją.

Anonymous napisał:
tomasso napisał:

Myślę, że jak pociągniecie jeszcze parę dni, to będziecie musieli jescze dopłacać za straty w budżecie jakie spowodujecie. Granice absurdu też istnieją.
prowokacja, bzdety i nic ponad to

Anonymous napisał:
Anonymous napisał:
tomasso napisał:

prowokacja, bzdety i nic ponad to
Pogadamy pod koniec przyszłego tygodnia. I oby tylko na tym się skończyło

CACY,CACY

GRANICE ABSURDU, OWSZEM ISTNIEJĄ ALE TEŻ ISTNIEJĄ GRANICE LUDZKIEJ WYTRZYMAŁOŚCI I POCZUCIA PONIŻENIA.
OCHORNA PRAWNA -TO KOSMETYKA USTAWY O SŁUŻBIE CELNEJ
UPRAWNIENIA EMERYTALNE - TAKŻE
KASIORA? - DO NEGOCJACJI
KAŻDY DZIEŃ TO KOSZTY O JAKIE SKAŻYĆ BĘDĄ PRZEDSIĘBIORCY SKARB PAŃSTWA, ALE WIDAĆ PAŃSTWO JEST BOGATE I STAĆ JE NA TO - POTEM BĘDĄ PŁAKAĆ, ŻE NIE MA NA PODWYŻKI DLA.......(WPISAĆ WŁAŚCIWY ZAWÓD).
POZOSTAJE CZEKAĆ AŻ PRZYJDZIE PRZEDSTAWICIEL BRUKSELI I WYGONI RZĄD I OPOZYCJĘ Z LASU.
MOŻE NIE BĘDZIE LEPIEJ ALE PEWNIE NORMALNIEJ.
POZDRO

Anonymous napisał:

Widziałeś jak pielęgniarki i lekarze płacili za niezrealizowane w wyniku protestu kontrakty szpitali?

To tak samo zobaczysz nasze dopłaty do budżetu :D

Poza tym przypominam, że nie ma żadnego strajku. Legalnie korzystamy z uprawnień wynikających z Kodeksu Pracy.

Anonymous napisał:
Anonymous napisał:
Poza tym przypominam, że nie ma żadnego strajku. Legalnie korzystamy z uprawnień wynikających z Kodeksu Pracy.

Tak wszycy dostali L4 bo są przepracowani , zmęczeni ogólnie chorzy , to jest nastepny sygnał dla naszego rządu że już teraz trzeba dbać o zdrowie społeczeństwa

:D wcześniejsze emeryturu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!to podsawa reszta do uzgodnienia.

Back
Do góry