Ie599

Ania1975

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Czy jest możliwość wygenerowania tego dokumentu samodzielnie / bez udziału agencji celnej jako podmiot gospodarczy? Lub czy jest możliwość odprawy celnej małych ilości towaru samodzielnie / bez udziału agencji celnej jako podmiot gospodarczy.

Jestem małym sklepem internetowym, który jednak sprzedaje na cały świat. Klienci spoza UE nie są zadowoleni, że muszą płacić polski VAT. Żeby wystawić im fakturę 0% VAT potrzebuje potwierdzenia wywozu towaru. Do tej pory uzyskiwałam je odprawiając towar przez agencję celną. Opłata w takiej agencji jest jednak dużo większa niż sam VAT który naliczam, a perspektywa jazdy do agencji celnej z każdą przesyłką nie napawa optymizmem.

Wiem od klientów, że w innych krajach europejskich (Niemcy, UK) zamawiając coś przez internet np. z USA VAT z tych krajów jest automatycznie odejmowany z przesyłki / faktury.

W Polsce z moją przesyłką o wartości 50 euro stoję w agencji celnej przed kierowcą TIRa z towarem za 50,000 euro. Coś jest tu chyba nie tak?

informacja celna

Najlepiej zadzwonić lub napisać do informacji celnej. W razie dodatkowych pytań informacja będzie bardziej kompletna
Dzwonić można w dni robocze od 8 do 16

Udzielanie informacji przez InfoSC następuje przy wykorzystaniu, wzajemnie uzupełniających się, następujących form komunikacji:

• z telefonów stacjonarnych: 801 055 055
  • z telefonów komórkowych: (22) 330 03 30
  • z zagranicy: +48 22 330 03 30
  • e-mail: info.sluzbacelna@kat.mofnet.gov.pl
  • adres do korespondencji: Izba Celna w Katowicach, Wydział Centrum Informacji Służby Celnej, 43-400 Cieszyn, ul. Bielska 47a

Dziękuje. Faktycznie zadzwoniłam i dowiedziałam się, że innej drogi nie ma. Trzeba mieć dostęp do systemu ECS, żeby zgłosić przesyłkę. Także pozostaje się na garnuszku agencji celnych.

Back
Do góry