IC Poznań WZP - broń

dajspokój

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Funkcjonariusze z WZP w IC Poznań jako jedni z pierwszych (o ile nie pierwsi) w kraju zostali przeszkoleni w zakresie posługiwania sie bronią palną. Według obowiązujacych przepisów od wielu miesięcy spełniają wszystkie wymagania określone w ustawie i rozporzadzeniach. Magazyny broni w referatach od wielu miesięcy są gotowe na przyjęcie broni i amunicji. Poza przeszkoleniem podstawowym odbyły sie juz dwa szkolenia doskonalace. Prawie każdy z funkcjonariuszy otzrymał pismo o przydziale konkretnej jednostki broni. Powstaje wiec pytanie: czemu broń zalega w magazynie izbowym i nie jest wydawana na słuzbę? Czy wg Dyrektroa IC w Poznaniu funkcjonariusze WZP wykonują inne, mniej niebezpieczne zadania niż koledzy z pozostałych izb? (np. IC Łódź, IC Katowice) Patrząc choćby na Corintię widać że zadania są te same. Nie chce się wierzyć, że ktoś mógł wpaść na pomysł, aby bezpiecznie poczekać z podjęciem decyzji do wyborów... narażajac jednoczesnie życie i zdrowie f-szy na służbie...

Poprostu nie rozumiesz, że brakuje wytycznych o sposobie użycia broni. Jednym jest ukończyć szkolenie z broni a drugim posiadać wytyczne odnośnie jej stosowania. Jak użyjesz broni i dojdzie do postrzału to prokurator zapyta najpierw czy postępowałeś zgodnie z procedurami - jakimi? Policja, SG takie posiada (rozporządzenia o użyciu broni palnej). A Ty miałeś tylko szkolenie. 7 zasad to nie wszystko
Odpowiedzialność i dojrzałość przede wszystkim

Poprostu nie rozumiesz, że brakuje wytycznych o sposobie użycia broni. Jednym jest ukończyć szkolenie z broni a drugim posiadać wytyczne odnośnie jej stosowania. Jak użyjesz broni i dojdzie do postrzału to prokurator zapyta najpierw czy postępowałeś zgodnie z procedurami - jakimi? Policja, SG takie posiada (rozporządzenia o użyciu broni palnej). A Ty miałeś tylko szkolenie. 7 zasad to nie wszystko
Odpowiedzialność i dojrzałość przede wszystkim

Po pierwsze to nie siedem zasad, a siedem warunków użycia broni palnej. Nie wiem na jakim szkoleniu Ty byłeś ale na szkoleniu gdzie byłem ja było też cos takiego:
Rozporzadzenie Rady Ministrów z dnia 22 grudnia 2009r. w sprawie uzycia broni palnej przez funkcjonariuszy celnych (DZ. U z dnia 15 stycznia 2010r.) Wiem... brzmi dość enigmatycznie. Można sie tylko domyślac czego dotyczy... Jeszcze jakieś ciekawe pomysły? Mam nadzieje, że nie pracujesz w WZP bo "Odpowiedzialność i dojrzałość przede wszystkim"

Back
Do góry