gdzie jest Służba Celna???

Zacheusz

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
:(Pytam się . Dziś Święto Niepodległości. Wielka sprawa. Na Placu Piłsudskiego ;Wojsko Polskie, Policja, Straż Graniczna, Służba Więzienna- a nas oczywiście nie ma. Ktoś powinien za to odpowiedzieć. Nowa ustawa- wielkie halo. Dla zwykłych celników nie wnosi żadnej poprawy. Kadra kierownicza wyłącznie na niej zyska. Reszta straci ( patrz nowe stopnie- równanie w dół; patrz dodatki - kombinacje działów kadr i maksymalne obniżanie ilości osób do dodatków- żenada. Zaś to ,że nie ma nas placu Piłsudskiego w Święto Niepodległości to skandal. Rząd z Panem Tuskiem i Panem Bonim nas celników po raz kolejny wykiwał. Przykre, naprawdę przykre...

Proponuję podziękować za pośrednictwem ZZ SSC.Kłania się styczeń 2008 lato 2009 /W-wa/- chyba nie o to chodziło ?​

Spójrz na kalendarze naścienne rozdawane przez MF. W górnej części jest oś czasu z zaznaczonymi ważnymi wydarzeniami. Nawiasem mówiąc Modernizacja 2008 jest moim zdaniem "za cienka" żeby mogła być równorzędnym zdarzeniem z odzyskaniem niepodległości po zaborach i zmianie ustroju w 1989....

No ale do czego zmierzam- na tym kalendarzu uzyskanie niepodległości jest datowane na 1919 rok. Taką to świadomość dziejową mają niektórzy, no i czego się spodziewać więcej?

jak była migawka z Mszy Świętej przed zmiana wart to gdzieś mignęła kurtka z napisem Służba Celna nawet gdzieś w pierwszych ławkach. Ale później nic- myślałem, że może po Straży Miejskiej. a może jednak przegapiłem bo oglądałem w TVP, a tam co chwile wlepiali komentarze ekspertów i nie wszystkich delegacji składających wieńce.

czy mamy służbę celną???

Art. 1. 1. Ustawa reguluje zadania i organizację SłuŜby Celnej - jednolitej umundurowanej formacji,utworzonej w celu zapewnienia ochrony i bezpieczeństwa obszaru celnego Wspólnoty Europejskiej, w tym zgodności z prawem przywozu towarów na ten obszar oraz wywozu towarów z tego obszaru, a takŜe wykonywania obowiązków określonych w przepisach odrębnych, w szczególności w zakresie podatku
akcyzowego oraz podatku od gier.
gdzie ją utworzono? na jakiej podstawie prawnej? skoro : Art. 243. Traci moc ustawa z dnia 24 lipca 1999 r. o SłuŜbie Celnej (Dz. U. z 2004 r. Nr 156, poz.
1641, z późn. zm.60)). a w niej zapisano : Art. 1.
1. Tworzy się jednolitą umundurowaną Służbę Celną w celu zapewnienia zgodności
z prawem przywozu towarów na obszar celny Wspólnoty Europejskiej oraz
wywozu towarów z obszaru celnego Wspólnoty Europejskiej, a także wykonywania
obowiązków określonych w przepisach odrębnych, w szczególności w
zakresie podatku akcyzowego.

może to zbyt daleko idąca interpretacja, ale mam wątpliwość, a na forum cisza

Back
Do góry