Filolog celnikiem?

Mazemi

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Witam
Kończę za niedługo filologię rosyjską i znam biegle rosyjski, angielski i ukraiński dobrze, a białoruski komunikatywnie. Niestety nie posiadam wykształcenia i doświadczenia w dziedzinach, które wydają się być potrzebne celnikom tj. ekonomia, prawo i administracja. I tu mam pytanie: czy posiadając taką znajomość języków i mając takie braki na tematy stricte celne jest sens przygotowywać się do pracy w służbie celnej? Wiem, że do służby cywilnej przyjmują każdego niezależnie od wykształcenia, ale czy celnikiem też można zostać nie będąc ekonomistą, prawnikiem ani policjantem?

Dla choćby emeryturki i pewności zatrudnienia. Ja wiem, że będąc wewnątrz jakiejś służby dostrzega się tylko wady, ale naprawdę to jedna z najlepszych fuch na rynku pracy.

Za mundurem panny sznurem :D

Ostatnia edycja:
Dla jakiej emeryturki? Wszystkich czekają emeryturki w wieku 67 lat. Co do stanowisk cywilnych to też jest pożądane wykształcenie kierunkowe. Wierz mi że do wydziału Kadr, Egzekucji, Organizacyjnego nie wezmą kogoś po filologii jak będą kandydaci po prawie,administracji, ekonomii. Chyba, że masz "plecy" to inna gadka.

Btw. Ciekaw jestem ilu jest zolli z minimum 10-cio letnim stażem po prawie, administracji czy ekonomii?

Ostatnia edycja:
wykształcenie dobre filologiczne jesteś dobrze pisaty i czytaty
sc to słuzba bardziej na wymarciu
z tak dobrą znajomoscią języków postaw na straż graniczną będziesz siedział na lotnisku w cieple na głowę nie pada a przywileje nieporównywalne z sc

Anonymous, dzięki za info, miło że starsi nie są jakoś super wykształceni :D

Straż graniczna mnie nie kręci, atrakcyjne dla mnie stanowiska są tylko w Warszawie. Mam małe pojęcie o podatkach, nie ukrywam, że chciałbym pracować w orzecznictwie :) To też jest stanowisko funkcjonariusza służby celnej, tak?

Może być cywilne. Ale np do orzecznictwa (akcyzy) u mnie biorą tylko po prawie. Na administrację wybrzydzają. W obsłudze przedsiębiorców jeszcze wydają decyzje i tam sami funkcjonariusze. Ale bardzo ciężko będzie Ci wybić do tych wydziałów "z ulicy" bo są tam wysoko zwartościowane stanowiska i najczęściej są tam nabory wewnętrzne wśród pracowników SC. Próbuj do SG albo Policji lepiej na tym wyjdziesz.

Zresztą jak masz małe pojęcie o podatkach to zdecydowanie odpuść sobie orzecznictwo. Ordynację, KPA, WKC i ustawy powiązane musisz mieć w małym palcu.

Ostatnia edycja:
Mam kolegę, który zatrudnił się w UKS na stanowisku ds. orzecznictwa. Chłopak dysponuje olbrzymią wiedzą podatkową, ale z racji tego, że stanowiska w jego dziale są wysoko wartościowane, pracuje prawie wyłącznie z bardzo doświadczonymi inspektorami. Efekt jest taki, że zamiast zajmować się pracą merytoryczną, kseruje dokumenty, podbija akta za zgodność z oryginałem i robi spisy akt :D Ktoś musi to robić, a przecież inspektor zarabiający kilka średnich krajowych tak przyziemnej pracy się nie tknie. Podejrzewam, że w komórkach UC zajmujących się orzecznictwem sytuacja wygląda podobnie. To dałoby mi czas na nadrobienie zaległości w obszarach, o których piszesz.

Witam
Kończę za niedługo filologię rosyjską i znam biegle rosyjski, angielski i ukraiński dobrze, a białoruski komunikatywnie....
Człowieku cały świat czeka na ciebie otworem a ty w to gówno się pchasz ??? No chyba, że bardzo lubisz durne pomysły nieogolonego i byc poniżanym, okradanym, mobingowanym,........ /o czymś zapomniałem?/

Tajemnicą poliszynela jest, że obecna średnia wieku celników jest bardzo wysoka, co będzie owocowało w niedalekiej przyszłości masowymi wręcz odejściami na emeryturę, a co za tym idzie młodym pracownikom będzie łatwo zrobić karierę w SC :)

średnia wieku jest b wysoka - w porównaniu do innych służb, ale u nich odchodzą już nawet po 15 latach służby, mając wiek poniżej 40, a u nas robisz do 67, także ta wysoka średnia wieku chyba trochę cię myli,

Tak łatwo mnie nie odwiedziecie od tego tematu, zwłaszcza, że po kilku latach pracy mogę przecież odejść i robić karierę w handlu ze wschodem. Ponawiam więc pytanie: czy b. dobra znajomość języków obcych jest przydatna w służbie celnej? Czy też UC za każdym razem żąda dokumentów w języku polskim, więc znajomość języków obcych jest właściwie niepotrzebne?

W handlu międzynarodowym znajomość przynajmniej dwóch języków obcych jest w zasadzie niezbędna, a czy celnicy też musza być poliglotami?

Absolutnie nie :) Twoje umiejętności nie zostaną wykorzystane. Co więcej z czasem je zatracisz. Znam takie osoby. Nasza Służba ma to do siebie, że funkcjonariusze nie otrzymują przydziałów adekwatnie do kwalifikacji. Wręcz przeciwnie. Możesz np trafić do ogólnego i adresować koperty. I wierz mi, nie po rosyjsku :) Wydaje mi się, iż w SC na tzw dnie, czyli stanowiskach specjalistycznych, znajomość języków obcych jest zbędna. Może gdzieś tam wyżej... ale też nie sądzę, ci goście z MF nie wyglądają za inteligentnie:) Na awans wyżej musisz czekać bardzo długo i mieć poparcie. Ale będziesz miał dużo czasu na czekanie bo FC nie mają wcześniejszej emerytury jak pozostałe - prawdziwe służby.

Tajemnicą poliszynela jest, że obecna średnia wieku celników jest bardzo wysoka

tzn. jaka ? 40-50 lat? czyli jakby nie patrzeć Ci funkcjusze mają jeszcze średnio niech będzie, że po ok. 14 lat pracy/służby- jak zwał tak zwał. I chcesz tyle czasu czekać na to aż ogłoszą nabór? Good luck :) poza tym, jeśli nawet będziesz tak wytrwały to zostaniesz zatrudniony na stanowisku mł. specjalisty lub co mało prawdopodobne na stanowisku specjalisty z trawnikiem na pagonie. O ile na awans w stopniu będziesz mógł liczyć po ok. 2-3 latach to w stanowisku nie prędko, więc dalej będziesz gó*no zarabiał i będziesz szeregowcem. A znajomość języków będziesz mógł szlifować czytając książki w tymże języku zakupione na Allegro lub w Empiku lub odprawiając podróżnych na pasie ( w zależności gdzie mieszkasz i gdzie się zatrudnisz). Mógłbyś nawet znać jeszcze z 4 języki łącznie z łaciną, a i tak nikt tego nie wykorzysta, chyba, że masz tak wielką ambicję i będziesz szedł utartą ścieżką kariery "po trupach" i ktoś Cię zauważy ;) Znajomość tylu języków mogłaby się przydać podczas misji zagranicznych w których SC bierze udział (EUBAM czy jakoś tak), jakieś konferencje tematyczne z udziałem ekspertów z innych państw, ale....... jak to ktoś już stwierdził wcześniej, będąc na tzw. dnie nie licz na to. Z uwagi na to, że musimy tyrać do 67 roku życia, w SC nie ma rotacji. Ci sami funkcjonariusze siedzą na tych samych stanowiskach latami. Jedyne ruchy są przy naborach wewnętrznych.
W innych służbach funkcjusze odchodzą na "emki", więc Ci niżej awansują, Ci jeszcze niżej tez awansują i powstaje miejsce na samym dole na które zatrudniają ludzi z zewnątrz. I tak to koło się kręci. W SC niestety nie. Proponuje i doradzam tak jak to pisali poprzednicy, wystartować do Policji lub SG, zrobić oficerkę i tam szukać szczęścia :)

Dokładnie, mam znajomą która od 2006 r jest FSG, obecnie ma stopień porucznika. Zna języki, oprócz angielskiego i hiszpańskiego, zna któryś chiński [kończyła sinologię] oraz wietnamski. Natychmiast dostała przydział do komendy oddziału, a następnie zdała egzamin oficerski. Teraz zajmuje się zwalczaniem nielegalnej emigracji, eskortowaniem poza granice RP. Jeździ na szkolenia językowe do Chin i Wietnamu. W SC by uzyskać stopień podkomisarza [odp podporucznika w SG] musisz najpierw mieć stopień mł aspiranta [mł. chorąży w SG] i stanowisko starszego specjalisty co ci zajmie jakieś 20 lat, a i to wersja optymistyczna xD. Gdyby moja znajoma zdecydowała się, w 2006 r na wstąpienie do SC, zamiast do SG to do teraz byłaby może specjalistą i osiągnęła stopień mł. rewidenta [kapral w SG]. Oczywiście nikogo nie obchodziłyby jej kwalifikacje, od 8 lat klepałaby sady i ecs-y na kargo albo decyzje w pc, ew odprawy osobowe. Wierz mi kolego piszą to osoby, które troszkę znają SC :) Ponadto za 7 lat będzie mogła zostać emerytką w wieku 40 lat :) W SC czekałoby ją jeszcze ponad 30 lat służby :)

Dziękuję za rzeczowe i wyczerpujące informacje :) Jednak celnikiem nie zostanę. Pozdrawiam całą brać celną i życzę powodzenia w walce o wyższe płace!

Back
Do góry