Ekwiwalent za urlop

zmęczony

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Własnie zwolniłem się ze służby po prawie roku zawieszenia, zastanawiam się jak zostanie rozliczony mój niewykorzystany urlop za 2009 i 2010r.Nie mogę znaleźć przepisów ktore regulowałyby tę kwestię. Proszę o odpowiedź osoby znające temat.

Ekwiwalent

Własnie zwolniłem się ze służby po prawie roku zawieszenia, zastanawiam się jak zostanie rozliczony mój niewykorzystany urlop za 2009 i 2010r.Nie mogę znaleźć przepisów ktore regulowałyby tę kwestię. Proszę o odpowiedź osoby znające temat.
Cytuję część zapisów Kodeksu Pracy regulujących poruszony temat.
Urlopy wypoczynkowe

Art. 152.
§ 1. Pracownikowi przysługuje prawo do corocznego, nieprzerwanego, płatnego urlopu wypoczynkowego, zwanego dalej "urlopem".
§ 2. Pracownik nie może zrzec się prawa do urlopu.

Art. 153.
§ 1. Pracownik podejmujący pracę po raz pierwszy, w roku kalendarzowym, w którym podjął pracę, uzyskuje prawo do urlopu z upływem każdego miesiąca pracy, w wymiarze 1/12 wymiaru urlopu przysługującego mu po przepracowaniu roku.
§ 2. Prawo do kolejnych urlopów pracownik nabywa w każdym następnym roku kalendarzowym.

Art. 154.
§ 1. Wymiar urlopu wynosi:
1) 20 dni - jeżeli pracownik jest zatrudniony krócej niż 10 lat,
2) 26 dni - jeżeli pracownik jest zatrudniony co najmniej 10 lat.

Art. 1551.
§ 1. W roku kalendarzowym, w którym ustaje stosunek pracy z pracownikiem uprawnionym do kolejnego urlopu, pracownikowi przysługuje urlop:
1) u dotychczasowego pracodawcy - w wymiarze proporcjonalnym do okresu przepracowanego u tego pracodawcy w roku ustania stosunku pracy, chyba że przed ustaniem tego stosunku pracownik wykorzystał urlop w przysługującym mu lub w wyższym wymiarze,
2) u kolejnego pracodawcy - w wymiarze: a) proporcjonalnym do okresu pozostałego do końca danego roku kalendarzowego - w razie zatrudnienia na czas nie krótszy niż do końca danego roku kalendarzowego,
b) proporcjonalnym do okresu zatrudnienia w danym roku kalendarzowym - w razie zatrudnienia na czas krótszy niż do końca danego roku kalendarzowego, z zastrzeżeniem § 2.
§ 2. Pracownikowi, który przed ustaniem stosunku pracy w ciągu roku kalendarzowego wykorzystał urlop w wymiarze wyższym niż wynikający z § 1 pkt 1, przysługuje u kolejnego pracodawcy urlop w odpowiednio niższym wymiarze; łączny wymiar urlopu w roku kalendarzowym nie może być jednak niższy niż wynikający z okresu przepracowanego w tym roku u wszystkich pracodawców.
§ 21. Przepis § 1 pkt 2 stosuje się odpowiednio do pracownika podejmującego pracę u kolejnego pracodawcy w ciągu innego roku kalendarzowego niż rok, w którym ustał jego stosunek pracy z poprzednim pracodawcą.

Art. 164.
§ 1. Przesunięcie terminu urlopu może nastąpić na wniosek pracownika umotywowany ważnymi przyczynami.

Art. 1671.
W okresie wypowiedzenia umowy o pracę pracownik jest obowiązany wykorzystać przysługujący mu urlop, jeżeli w tym okresie pracodawca udzieli mu urlopu. W takim przypadku wymiar udzielonego urlopu, z wyłączeniem urlopu zaległego, nie może przekraczać wymiaru wynikającego z przepisów art. 1551.

Art. 171.
§ 1. W przypadku niewykorzystania przysługującego urlopu w całości lub w części z powodu rozwiązania lub wygaśnięcia stosunku pracy pracownikowi przysługuje ekwiwalent pieniężny.

Art. 172.
Za czas urlopu pracownikowi przysługuje wynagrodzenie, jakie by otrzymał, gdyby w tym czasie pracował. Zmienne składniki wynagrodzenia mogą być obliczane na podstawie przeciętnego wynagrodzenia z okresu 3 miesięcy poprzedzających miesiąc rozpoczęcia urlopu; w przypadkach znacznego wahania wysokości wynagrodzenia okres ten może być przedłużony do 12 miesięcy.

Swoją drogą dziwi mnie który to Dyrektor zgodził się na rozwiązanie umowy bez wcześniejszego wykorzystania urlopu? I gdzie był Naczelnik Kadr?

Ale jak to się ma do faktu, że jestem od roku zawieszony? Czy mimo to mam prawo do ekwiwalentu?

Ale jak to się ma do faktu, że jestem od roku zawieszony? Czy mimo to mam prawo do ekwiwalentu?
To się zwolniłeś, czy jesteś zawieszony, bo 2 posty i 2 sytuacje. A jakie to ma znaczenie czy byłeś zawieszony czy nie?
Art. 103
ust 4. Okres zawieszenia w pełnieniu obowiązków słu[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]bowych wlicza si[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę d[/FONT][/FONT]o okresu pe[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]nienia s[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]u[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]by, od którego zale[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]żą [/FONT][/FONT]uprawnienia funkcjonariusza. Tracisz te uprawnienia jeśli zostaniesz skazany.

Ostatnia edycja:
..czy ktoś wie, czy zapadły już wyroki w sprawach o wypoczynek?..sąd w Gdyni podobno odroczył sprawę..:confused:

Zostałem wezwany na przesłuchanie w charakterze powoda na wrzesień.

Back
Do góry