Ekwiwalent za urlop

zmęczony

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Własnie zwolniłem się ze służby po prawie roku zawieszenia, zastanawiam się jak zostanie rozliczony mój niewykorzystany urlop za 2009 i 2010r.Nie mogę znaleźć przepisów ktore regulowałyby tę kwestię. Proszę o odpowiedź osoby znające temat.

Ekwiwalent

Własnie zwolniłem się ze służby po prawie roku zawieszenia, zastanawiam się jak zostanie rozliczony mój niewykorzystany urlop za 2009 i 2010r.Nie mogę znaleźć przepisów ktore regulowałyby tę kwestię. Proszę o odpowiedź osoby znające temat.
Cytuję część zapisów Kodeksu Pracy regulujących poruszony temat.
Urlopy wypoczynkowe

Art. 152.
§ 1. Pracownikowi przysługuje prawo do corocznego, nieprzerwanego, płatnego urlopu wypoczynkowego, zwanego dalej "urlopem".
§ 2. Pracownik nie może zrzec się prawa do urlopu.

Art. 153.
§ 1. Pracownik podejmujący pracę po raz pierwszy, w roku kalendarzowym, w którym podjął pracę, uzyskuje prawo do urlopu z upływem każdego miesiąca pracy, w wymiarze 1/12 wymiaru urlopu przysługującego mu po przepracowaniu roku.
§ 2. Prawo do kolejnych urlopów pracownik nabywa w każdym następnym roku kalendarzowym.

Art. 154.
§ 1. Wymiar urlopu wynosi:
1) 20 dni - jeżeli pracownik jest zatrudniony krócej niż 10 lat,
2) 26 dni - jeżeli pracownik jest zatrudniony co najmniej 10 lat.

Art. 1551.
§ 1. W roku kalendarzowym, w którym ustaje stosunek pracy z pracownikiem uprawnionym do kolejnego urlopu, pracownikowi przysługuje urlop:
1) u dotychczasowego pracodawcy - w wymiarze proporcjonalnym do okresu przepracowanego u tego pracodawcy w roku ustania stosunku pracy, chyba że przed ustaniem tego stosunku pracownik wykorzystał urlop w przysługującym mu lub w wyższym wymiarze,
2) u kolejnego pracodawcy - w wymiarze: a) proporcjonalnym do okresu pozostałego do końca danego roku kalendarzowego - w razie zatrudnienia na czas nie krótszy niż do końca danego roku kalendarzowego,
b) proporcjonalnym do okresu zatrudnienia w danym roku kalendarzowym - w razie zatrudnienia na czas krótszy niż do końca danego roku kalendarzowego, z zastrzeżeniem § 2.
§ 2. Pracownikowi, który przed ustaniem stosunku pracy w ciągu roku kalendarzowego wykorzystał urlop w wymiarze wyższym niż wynikający z § 1 pkt 1, przysługuje u kolejnego pracodawcy urlop w odpowiednio niższym wymiarze; łączny wymiar urlopu w roku kalendarzowym nie może być jednak niższy niż wynikający z okresu przepracowanego w tym roku u wszystkich pracodawców.
§ 21. Przepis § 1 pkt 2 stosuje się odpowiednio do pracownika podejmującego pracę u kolejnego pracodawcy w ciągu innego roku kalendarzowego niż rok, w którym ustał jego stosunek pracy z poprzednim pracodawcą.

Art. 164.
§ 1. Przesunięcie terminu urlopu może nastąpić na wniosek pracownika umotywowany ważnymi przyczynami.

Art. 1671.
W okresie wypowiedzenia umowy o pracę pracownik jest obowiązany wykorzystać przysługujący mu urlop, jeżeli w tym okresie pracodawca udzieli mu urlopu. W takim przypadku wymiar udzielonego urlopu, z wyłączeniem urlopu zaległego, nie może przekraczać wymiaru wynikającego z przepisów art. 1551.

Art. 171.
§ 1. W przypadku niewykorzystania przysługującego urlopu w całości lub w części z powodu rozwiązania lub wygaśnięcia stosunku pracy pracownikowi przysługuje ekwiwalent pieniężny.

Art. 172.
Za czas urlopu pracownikowi przysługuje wynagrodzenie, jakie by otrzymał, gdyby w tym czasie pracował. Zmienne składniki wynagrodzenia mogą być obliczane na podstawie przeciętnego wynagrodzenia z okresu 3 miesięcy poprzedzających miesiąc rozpoczęcia urlopu; w przypadkach znacznego wahania wysokości wynagrodzenia okres ten może być przedłużony do 12 miesięcy.

Swoją drogą dziwi mnie który to Dyrektor zgodził się na rozwiązanie umowy bez wcześniejszego wykorzystania urlopu? I gdzie był Naczelnik Kadr?

Ale jak to się ma do faktu, że jestem od roku zawieszony? Czy mimo to mam prawo do ekwiwalentu?
To się zwolniłeś, czy jesteś zawieszony, bo 2 posty i 2 sytuacje. A jakie to ma znaczenie czy byłeś zawieszony czy nie?
Art. 103
ust 4. Okres zawieszenia w pełnieniu obowiązków słu[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]bowych wlicza si[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ę d[/FONT][/FONT]o okresu pe[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]nienia s[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ł[/FONT][/FONT]u[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]ż[/FONT][/FONT]by, od którego zale[FONT=Times New Roman,Times New Roman][FONT=Times New Roman,Times New Roman]żą [/FONT][/FONT]uprawnienia funkcjonariusza. Tracisz te uprawnienia jeśli zostaniesz skazany.

Ostatnia edycja:
..czy ktoś wie, czy zapadły już wyroki w sprawach o wypoczynek?..sąd w Gdyni podobno odroczył sprawę..:confused:

Back
Do góry