Dziwne założenia reformy

• Thread starter Thread starter naczelnik67
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
N

naczelnik67

Gość
Panie Ministrze,
Właśnie zaopiniowaliśmy nadesłane do izb celnych projekty ustaw zmieniających Służbę Celną. Dlaczego dał nam Pan tylko dwa dni na opinie? To miał być pozór dialogu czy też jakieś usprawiedliwione ograniczenia procesu legislacyjnego? Pytam, bo mając więcej czasu moglibyśmy z zadania zaopiniowania wywiązać się dużo lepiej.
Nie o tym jednak chcę pisać a o jednym z głównych założeń reformy. W art. 1 projektu ustawy o SC wymienione są zadania Służby; generalnie zadania kontrolne oraz związane z wymiarem i poborem należności celnych i podatków plus Intrastat. Dotychczas myślałem, że wszystkie te zadania są równie ważne. Dlaczego jednak próbuje Pan dzielić te zadania na główne i pomocnicze? Główne to kontrola wykonywana przez funkcjonariuszy a wymiar i pobór cła i podatków oraz Intrastat to zadania pomocnicze wykonywane przez pracowników cywilnych. Zapewne chce Pan ograniczyć listę beneficjentów przywilejów mundurowych ale przecież tego założenia - że wymiar i pobór to zadania pomocnicze - nie da się racjonalnie uzasadnić. Naprawdę sądzi Pan, że uda się Panu przekonać Rząd, Parlament i Prezydenta, że wyłącznie kontrola to główne zadanie SC a wymiar i pobór należności celnych i podatków to zadania pomocnicze? Mam poważne wątpliwości.
Może lepiej oprzeć się na sprawdzonym wzorze z ustawy o Policji, cytuję:
Art. 4. 1. Policja składa się z następujących rodzajów służb: kryminalnej, prewencyjnej oraz wspomagającej działalność Policji w zakresie organizacyjnym, logistycznym i technicznym.
Przecież aż prosi się, żeby odpowiedni zapis wprowadzić do projektu ustawy o Służbie Celnej. Kontrolę, wymiar i pobór należności celnych i podatków oraz Intrastat czyli wszystkie zadania wskazane w art. 1 projektu potraktować jako główne zadania SC realizowane przez funkcjonariuszy a pozostałe w zakresie organizacyjnym, logistycznym i technicznym jako wspomagające, realizowane przez pracowników cywilnych. Pan nam proponuje natomiast coś, co w analogicznej sytuacji oznaczałoby, że pion kryminalny w Policji miałby składać się z pracowników cywilnych. Taki podział nie ma merytorycznego uzasadnienia. Poza tym, nie obawia się Pan , że migracje między komórkami mundurowymi a cywilnymi, które zapewne nastąpią, sparaliżują naszą pracę? Ja np. wg założeń ustawy, 1 stycznia trafię do korpusu oficerów, bo jestem podkomisarzem ale pracuję w orzecznictwie, więc w ciągu miesiąca otrzymam prawdopodobnie propozycję "przejścia do cywila". Jeśli jej nie przyjmę to otrzymam kolejną, pracy na dotychczasowych warunkach ale pewnie już w Dorohusku, Bezledach a może nawet w Słupsku. I co ja biedny pocznę? Co zrobią inni w podobnej sytuacji? Może warto w tym projekcie jeszcze trochę pomajstrować i uzupełnić go o zapisy, które wyeliminują powyższe obawy, wątpliwości :confused:

Panie Ministrze,
Zadałem poważne pytania a nie otrzymałem odpowiedzi.
Brak czasu czy jakieś inne przyczyny?

Przepraszam, ale wydaje mi się, ze już na ten temat w jakimś poście odpowiadałe. Ale rozumiem, że nie każdy w tym wątku musi czytać każdy post. Więc wyjaśniam.
A założenia prawno-administracyjnego konstrukcja funkcjonariusza przysługuje osobom - pracownikom administracji zapewniającym bezpieczeństwo państwa, którzy musza pełnić służbe w szczególnych warunkach, lub ze względu na swoje obowiązki są narażeni na utratę zdrowia bądź życia. Stąd taka propozycja rozdzielenia sfery kontroli, bezpieczeństwa i stosowania środkow karnych , od czynności urzędowych, czy obsługowych w SC.
jk

Dziękuję, Panie Ministrze za odpowiedż.
Rozumiem Pana troskę o pion kontrolny i funkcjonariuszy z tego pionu. Założenia reformy, Pana udane, wczorajsze wystąpienie telewizyjne dokładnie na tym się skupiają.
Służba Celna to jednak przecież również wymiar i pobór należności celnych i podatków. To zadanie równie ważne a tym , którzy mają się tym zajmować czyli w założeniach pracownikom cywilnym w ogóle nie poświęca się uwagi. Mówi Pan o systemie motywacyjnym dla funkcjonariuszy a co dla pracowników cywilnych? Dożywotni stopień oficerski przyznawany przez Prezydenta dla funkcjonariuszy a co dla specjalistów od poboru ceł i podatków?
Specjaliści z orzecznictwa czy egzekucji traktowani na równi z tymi , którzy wykonują rzeczywiste zadania pomocnicze w logistyce?
Ja tego nie rozumiem.
Cieszą mnie proponowane przez Pana zmiany (dowartościowanie) statusu funkcjonariuszy zatrudnionych w pionie kontrolnym ale czy jednocześnie nie powinien Pan pomyśleć o atrakcyjnej ofercie dla przyszłych pracowników zajmujących się wymiarem i poborem? Czy naprawdę chce Pan, abyśmy zamiast zajmować się poważnymi sprawami w postępowaniu celnym, podatkowym czy egzekucyjnym zaczęli marzyć o plombownicy i bieganiu po placu odpraw celnych?
Dzisiejsze założenia reformy , niestety do tego skłaniają...

Dziękuję, Panie Ministrze za odpowiedż.
Rozumiem Pana troskę o pion kontrolny i funkcjonariuszy z tego pionu. Założenia reformy, Pana udane, wczorajsze wystąpienie telewizyjne dokładnie na tym się skupiają.
Służba Celna to jednak przecież również wymiar i pobór należności celnych i podatków. To zadanie równie ważne a tym , którzy mają się tym zajmować czyli w założeniach pracownikom cywilnym w ogóle nie poświęca się uwagi. Mówi Pan o systemie motywacyjnym dla funkcjonariuszy a co dla pracowników cywilnych? Dożywotni stopień oficerski przyznawany przez Prezydenta dla funkcjonariuszy a co dla specjalistów od poboru ceł i podatków?
Specjaliści z orzecznictwa czy egzekucji traktowani na równi z tymi , którzy wykonują rzeczywiste zadania pomocnicze w logistyce?
Ja tego nie rozumiem.
Cieszą mnie proponowane przez Pana zmiany (dowartościowanie) statusu funkcjonariuszy zatrudnionych w pionie kontrolnym ale czy jednocześnie nie powinien Pan pomyśleć o atrakcyjnej ofercie dla przyszłych pracowników zajmujących się wymiarem i poborem? Czy naprawdę chce Pan, abyśmy zamiast zajmować się skomplikowanymi sprawami w postępowaniu celnym, podatkowym czy egzekucyjnym zaczęli marzyć o plombownicy i bieganiu po placu odpraw celnych? Dla wielu z nas był to początek drogi zawodowej. Mamy do tego wracać?
Dzisiejsze założenia reformy , niestety do tego skłaniają...

Podwyżki wynagrodzeń będą też obejmowały te osoby, które dziś pracują poza pionem kontroli.
jk

Back
Do góry