dramatyczna sytuacja

• Thread starter Thread starter funkcjonariusz celny
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
F

funkcjonariusz celny

Gość
ludzie nie nakręcajcie się każde negocjacje maja swój koniec zrozumcie wreszcie że 500+ rozmowy o ustawie modernizacyjnej dają nam 1500! to na początek wspaniały wynik,nie rozumiecie tego że ludzie już nie są za nami tylko za biednymi kierowcami zostawcie sobie po 2 dni urlopu na żadanie jak to co zostało obiecane nie będzie spełnione-ale będzie bo juz znaja nasza siłe,ale dzisiaj przyszedł czas na natychmiastowy powrót do pracy-bo wszyscy sa tym zmęczeni-zaczynam żałowa kierowców to też ludzie a jak widzieliście naszą pracę opisują w bardzo złym świetle kierowca powiedział w tvn 24-że w Bezledach celnik przyszedł powiedział że zapomniał plomb wrócił za godzinę powiedział że zapomniał drutu-przecież to jest żenujące-tak nic nie osiągniemy-potęgujemy nienawiśc kierowców zamiast rozdawc im kawę herbatę mówic że to nie przeciwko nim,pomagac jak można uświadamiac...protest to nie poniżanie kierowców tylko absencja w pracy---osiągnęliśmy więcej niż to możliwe takie jest moje zdanie pokażmy jak sprawną jesteśmy służbą wrócmy do pracy-14 lat służby st.k.c-rozładujmy te kolejki nie dawajmy pożywki dla społeczeństwa na totalna nienawiś już wystarczy-delegaci do w-wy na rozmowy w zespołach eksperckich-pieniądze 500 nie dla każdego po równo,najwięcej dla najmniej zarabiających-i tak 2.3% inflacji dostanie każdy + składka -my naprawde wywalczyliśmy dużo-jest komunikat podpisa go parafowc terminy,a my natychmiast do roboty!!!-kierowcy to ludzie tak samo jak my

jest pewien postęp. chyba już widzą , że to koniec mydlenia oczu i chcą rozmów.
obyśmy teraz my nie przekroczyli cienkiej czerwonej linii

mam dosyc tych pomówień-nie jestem prowokatorem ani nie jestem z m-fu-nie da sie normalnie wyrazic zdania UWAZAM ZE KIEROWCY TO TEŻ LUDZIE-jak byś o tym zapomniał,i tyle w temacie jestem celnikiem z 16 letnim stażem nie wiesz jak bardzo jest mi w życiu ciężko-ale staram się rozumie cierpienie innych-poza tym byłem jednym z pierwszych którzy zaczęli protest i widząc wyniki będę jednym z pierwszych którzy go zakończą,bo myślę -pozdrawiam wszystkich funkcjuszy z każdego zakątka Polski-już wystarczy-mamy więcej niż się spodziewałem solidarnoś całej grupy-i przychylnoś tych którzy prowadzą rozmowy-za Banana chcieli nas skreślic-gicolom się nie udało-dzisiaj mamy inny klimat na służbę -ja w to wierzę

funkcjonariusz celny napisał:
mam dosyc tych pomówień-nie jestem prowokatorem ani nie jestem z m-fu-nie da sie normalnie wyrazic zdania UWAZAM ZE KIEROWCY TO TEŻ LUDZIE-jak byś o tym zapomniał,i tyle w temacie jestem celnikiem z 16 letnim stażem nie wiesz jak bardzo jest mi w życiu ciężko-ale staram się rozumie cierpienie innych-poza tym byłem jednym z pierwszych którzy zaczęli protest i widząc wyniki będę jednym z pierwszych którzy go zakończą,bo myślę -pozdrawiam wszystkich funkcjuszy z każdego zakątka Polski-już wystarczy-mamy więcej niż się spodziewałem solidarnoś całej grupy-i przychylnoś tych którzy prowadzą rozmowy-za Banana chcieli nas skreślic-gicolom się nie udało-dzisiaj mamy inny klimat na służbę -ja w to wierzę
PODPISZ SIE JA SIĘ PODPISZĘ TEŻ Z IMIENIA I NAZWISKA

do "fc"

twój humanizm odjął mi mowę ale pisać jeszcze mogę. może zamiast wysiewać swój defetyzm. pomódl się człowieku. to dodaje siły nawet niewierzącym.

jest w tym trochę racji.Myślę że pokazaliśmy już że potrafimy się niesamowicie zgrać w krótkim czasie.I każdy z MF wie że jesteśmy w każdej chwili gotowi z dnia na dzień powtórzyć taką akcje.Moim zdaniem rzeczywiście można byłoby wrócić do pracy,p.Siwego wybrać jako naszego przedstawiciela i poczekać na wyniki rozmów.Jesteśmy w każdej chwili powtórzyć taką akcje.A urlop na żądanie może się jeszcze przydać gdyby rząd nie chciał spełnić naszych postulatów.Bo jeżeli jeszcze któremuś kierowcy coś się stanie to już nie będzie wesoło.I niech nikt nie krzyczy-jest to głos rozsądku.Dajmy nowemu rządowi(na którego zapewne w większości głosowaliśmy) czas na wykazanie się.Oczywiście nie do 2011 ale chociaż kilka dni na spotkanie się z NASZYMI przedstawicielami.

Właśnie rozmawiałem z jednym z dyrektorów bo są jeszcze porządni ludzie na takich stanowiskach Smile
Wrócił z Wawy i twierdzi że urzędnicy MF nie mają pojęcia co robić Exclamation
To dla nas wspaniała wiadomość Twisted Evil
Dyrektor kazał wszystkim przekazać że nie wolno teraz odpuszczać bo oni już są nieźle wystraszeni Exclamation

Trzymajmy tak dalej Exclamation Twisted Evil Exclamation

CACY,CACY

FUNKCJONARIUSZU CELNY - NA KILOMETR WIEJE PROWOKACJĄ I ŚCIEMĄ. rZĄD NIE PRZEDSTAWIŁ TAK NAPRAWDE ŻADNYCH KONKRETÓW. zA KONKRETY ROBI KWOTA 500, TYLKO, ŻE NIE 500 BO PO UWAŻANIU WG ZAROBKÓW, OCHRONA PRAWNA - JAKO DOWÓD PRZEDSTAWIONO PLIK PAPIERÓW KTÓRE SĄ PODOBNO PROJEKTEM USTAWY ( JUŻ WIEM GDZIE TEN PROJEKT SKOŃCZ-PEWNIE TAJ JAK CAŁA RESZTA INNYCH OD 1998 ROKU).
NIE WOLNO SIĘ DAWAĆ TERAZ, MOŻE CHOĆ POSRAJĄ SIĘ ZE STRACHU O SWOJE STOŁKI

Jak dostaną poważnej sraczki to szybciej ;) przystaną na nasze warunki.
Może oderwą rączęta od swych stołków i podpiszą sensowne porozumienie.

Anonymous napisał:
Właśnie rozmawiałem z jednym z dyrektorów bo są jeszcze porządni ludzie na takich stanowiskach Smile
Wrócił z Wawy i twierdzi że urzędnicy MF nie mają pojęcia co robić Exclamation
To dla nas wspaniała wiadomość Twisted Evil
Dyrektor kazał wszystkim przekazać że nie wolno teraz odpuszczać bo oni już są nieźle wystraszeni Exclamation

Trzymajmy tak dalej Exclamation Twisted Evil Exclamation
od kiedy to wspaniałą wiadomością jest fakt, że ministerstwo nie wie co robić. Do tej pory ten stan uważany był słusznie z niedobry

funkcjonariusz celny napisał:
ludzie nie nakręcajcie się każde negocjacje maja swój koniec zrozumcie wreszcie że 500+ rozmowy o ustawie modernizacyjnej dają nam 1500! to na początek wspaniały wynik,nie rozumiecie tego że ludzie już nie są za nami tylko za biednymi kierowcami zostawcie sobie po 2 dni urlopu na żadanie jak to co zostało obiecane nie będzie spełnione-ale będzie bo juz znaja nasza siłe,ale dzisiaj przyszedł czas na natychmiastowy powrót do pracy-bo wszyscy sa tym zmęczeni-zaczynam żałowa kierowców to też ludzie a jak widzieliście naszą pracę opisują w bardzo złym świetle kierowca powiedział w tvn 24-że w Bezledach celnik przyszedł powiedział że zapomniał plomb wrócił za godzinę powiedział że zapomniał drutu-przecież to jest żenujące-tak nic nie osiągniemy-potęgujemy nienawiśc kierowców zamiast rozdawc im kawę herbatę mówic że to nie przeciwko nim,pomagac jak można uświadamiac...protest to nie poniżanie kierowców tylko absencja w pracy---osiągnęliśmy więcej niż to możliwe takie jest moje zdanie pokażmy jak sprawną jesteśmy służbą wrócmy do pracy-14 lat służby st.k.c-rozładujmy te kolejki nie dawajmy pożywki dla społeczeństwa na totalna nienawiś już wystarczy-delegaci do w-wy na rozmowy w zespołach eksperckich-pieniądze 500 nie dla każdego po równo,najwięcej dla najmniej zarabiających-i tak 2.3% inflacji dostanie każdy + składka -my naprawde wywalczyliśmy dużo-jest komunikat podpisa go parafowc terminy,a my natychmiast do roboty!!!-kierowcy to ludzie tak samo jak my
popieram . Każda akcja w zamierzeniu powinna być skuteczna. Te n totalny bałagan , tępy upór nie są skuteczne . Należy przystać na wstę pnie proponowane warunki i zakończyć protest. Przy osiągniętych celach wykażemy odpowiedzialność za losy innych W tej chwili skarbówko straż graniczna i inne służby wydają się być ostoją odpowiedzialności. Wnioski z tej sytuacji mogą być tylko jedne. Skutek można przewidzieć

popieram . Każda akcja w zamierzeniu powinna być skuteczna. Te n totalny bałagan , tępy upór nie są skuteczne . Należy przystać na wstę pnie proponowane warunki i zakończyć protest. Przy osiągniętych celach wykażemy odpowiedzialność za losy innych W tej chwili skarbówko straż graniczna i inne służby wydają się być ostoją odpowiedzialności. Wnioski z tej sytuacji mogą być tylko jedne. Skutek można przewidzieć[/quote]

CZYLI ODPOWIADA CI SYTUACJA ZRÓWNANIA ZE SŁUŻBĄ MUNDUROWĄ DO 2011? Czemu nie można załatwić tego w najbliższym terminie. Procedura legislacyjna nie jest aż tak skomplikowana. A SŁYSZAŁEŚ O TYM, ŻE CHCĄ SŁUŻBIE MUNDUROWEJ zmienić wiek przejścia na emeryturę? Na 25 lat? W obietnicach nic nie ma co dostaniecie konkretnie, ale że zostaniecie zrównani :)
Poza tym nie wiem czy się orientujecie, ale już raz było zawarte porozumienie w sprawie dopisania służby celnej jako służby mundurowej? No i tak jakoś nikt się nie pofatygował z realizacją tego porozumienia.

Z ciekawości przeczytałam pragmatykę służbową celników. Znalazłam kilka interesujących przepisów. Np.

Art. 15 ust 1. Przed podjęciem służby funkcjonariusz celny składa pisemne ślubowanie następującej treści:

Świadomy podejmowanych obowiązków funkcjonariusza celnego - ślubuję wiernie służyć Rzeczypospolitej Polskiej, przestrzegać zasad Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, rzetelnie wykonywać powierzone mi zadania oraz strzec dobrego imienia służby, honoru i godności funkcjonariusza celnego.”
2. Do treści ślubowania, o którym mowa w ust. 1, funkcjonariusz celny może dodać słowa „Tak mi dopomóż Bóg.”

Art. 32 ust 1. Funkcjonariusz celny jest obowiązany w szczególności:

1) dochować obowiązków wynikających ze złożonego ślubowania;
2) rzetelnie i bezstronnie, sprawnie i terminowo wykonywać powierzone zadania;
3) racjonalnie gospodarować środkami publicznymi;
4) podnosić kwalifikacje zawodowe;
5) godnie zachowywać się w służbie oraz poza nią.

Art. 33 ust. 2

Funkcjonariusz celny nie może:

1) publicznie manifestować poglądów politycznych;
2) uczestniczyć w strajku, a także działalności zakłócającej normalną pracę urzędu.

Art. 36 ust 1. Funkcjonariusz celny jest obowiązany wypełniać polecenia służbowe przełożonych.

2. Jeżeli polecenie służbowe w przekonaniu funkcjonariusza celnego jest niezgodne z prawem, godzi w interes społeczny lub zawiera znamiona pomyłki, funkcjonariusz celny powinien przedstawić swoje zastrzeżenia przełożonemu na piśmie. W razie pisemnego potwierdzenia polecenia funkcjonariusz celny powinien je wykonać, zawiadamiając jednocześnie o zastrzeżeniach kierownika urzędu, a gdy polecenie wydał kierownik urzędu - organ nadrzędny nad urzędem.

3. Funkcjonariusz celny jest obowiązany odmówić wykonania polecenia, jeśli jego wykonanie prowadziłoby do popełnienia przestępstwa lub wykroczenia.

4. O odmowie wykonania polecenia, o którym mowa w ust. 3, funkcjonariusz celny jest obowiązany zawiadomić kierownika urzędu bądź organ nadrzędny nad urzędem, z pominięciem drogi służbowej.

Sczególnie interesujący jest rozdział 12. Mam nadzieję że zostanie wykorzystany w tej sytuacji.

I jeszcze jedno:

Nie można czynić ze swego prawa użytku, który by był sprzeczny ze społeczno-gospodarczym przeznaczeniem tego prawa lub z zasadami współżycia społecznego. Takie działanie lub zaniechanie uprawnionego nie jest uważane za wykonywanie prawa i nie korzysta z ochrony.

Życzę wszystkim celnikom mądrości i zajrzenia do szuflad o odkurzenia swoich aktów mianowania i przypomnienia wypowiadanych wtedy słów. A jeśli uważacie że inni mają lepiej to zapraszamy do grupy innych.

Pozdrawiam

Back
Do góry