dopłaty do dojazdów

M

misiu

Gość
Witam . Mam pytanie - czy znane są przypadki dopłat do dojazdów dla celników , którzy zmuszeni sa dojeżdzac do pracy w miejsca gdzie nie ma komunikacji publicznej. Słyszałem , że tak dzieje sie w Katowicach i Rzepinie.Prosze o (po-) odpowiedz. Pozdrawiam . :wink: :wink:

dojazdy

Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 18 maja 2004r.w sprawie świadczeń związanych z przeniesieniem funkcjonariusza celnego do pełnienia służby w innej miejscowości (Dz.U. Nr 120 poz.1254 z 2004r.) należy się 7,20 zł za dojazd.W treści wszystko jest opisane,jak wygląda wnisek,co to jest dojazd utrudniony itp.

dojazdy

mylisz się Gościu.Od 2005 roku funkcjonariusze IC Kraków dojeżdżający z Nowego Targu i okolic dostają zwrot za dojazdy.Poprostu wysłali wniosek do Dyrektora,najpierw odmówił a potem po odwołaniu się funkcj. przyznał.Zeby było ciekawiej,to ktoś wygrał proses o zwrot niewypłaconego dodatku za czas od wejścia Ustawy.(I tu prośba o naświetlenie tej sprawy przez kogoś kto wie coś bliżej)

A co z ludźmi z granicy którzy są zatrudnieni w oddziałach granicznych którzy muszą dojechać do granicy 60km w jedną stronę a środki komunikacji takie jak pociąg czy autobus nie pasują w żaden sposób z godzinami służb. Czy w takiej sytuacji przysługuje zwrot kosztów dojazdów tak jak to ma SG

Trzeba przede wszystkim złożyć oświadczenie.
Pod tym linkiem jest rozporządzenie MF - Dziennik Ustaw z 2004 r. Nr 120 poz. 1254, w którym jest wzór oświadczenia.

Zachęcam również inne osoby, które otrzymały dopłatę o zamieszczenie treści decyzji na forum i innych istotnych dokumentów np. wnioski, oświadczenia, itp...
Będzie to z pewnością przydatne dla innych osób, które spełniają warunki do otrzymanie dopłaty, a nie złożyły odpowiedniego wniosku.

Zgodnie z § 15 rozporządzenia:

1. Wysokość równoważnika pieniężnego wynosi dziennie:
1) dla funkcjonariusza przenoszącego się z co najmniej jednym członkiem rodziny - 14,40 zł;
2) dla pozostałych funkcjonariuszy - 7,20 zł.
2. Wypłaty równoważnika pieniężnego dokonuje kierownik urzędu, w którym funkcjonariusz pełni służbę, w terminie 14 dni po upływie miesiąca, za który równoważnik pieniężny przysługuje.

Życzę powodzenia.

dojazdy

Przeczytajcie sobie dokładnie to rozporządzenie.Ponieważ może się komuś pomylić słowo "przenoszony" a "dojeżdżający".Każdemu,który dojeżdża z innej miejscowości niż "pobliska" należy się równoważnik pieniężny w wys.7,50 za roboczodzień.W tym miesiącu wyniosło to ponad 180 zł.

A jakie dokumenty należało by zgromadzić i dołączyć do wniosku :?: :?:
I czy możliwe jest ubieganie się o nie wypłacony zwrot kosztów np. za cały ubiegły rok :?: :?:
Mam zamiar się zwolnic w najbliższym czasie i chcę iść na wojnę z dyrektorem. Wtedy nie będę już miał nic doi stracenia :lol: :lol:

Każdemu,który dojeżdża z innej miejscowości niż "pobliska" należy się równoważnik pieniężny w wys.7,50 za roboczodzień.W tym miesiącu wyniosło to ponad 180 zł.

nie każdemu tylko przeniesionemu. jak przyjąłes się do pracy np. w przemyślu a dojeżdżasz z rzeszowa to nikt nic ci nie wypłaci

Dokładnie musiałeś zostać przeniesiony/oddelegowany przez pracodawcę. Poza tym należy się 7,20 i to za każdy dzień, a nie tylko roboczy, nawet przebywając na L4, bo to raczej dopłata mieszkaniowa te popularne "dojazdy". No i nie załapiesz się jeśli to ty się wyprowadziłeś dalej od miejsca pracy, do którego zostałeś przeniesiony, a przedtem mieszkałeś bliżej i dopłaty Ci się nie należały. Chyba nie ma szans dostać kasę wstecznie, a jedynie tylko od dnia złożenia wniosku, do momentu jego rozpatrzenia przez komisję (oczywiście pozytywnego).

kiedy 7,20 a kiedy 14,40 czy ktoś moze odpowiedziec (bo u nas to wszystkim po 7,20 przyznano - którzy spełniaja kryteria o jakich mowa w rozporz. MF) jakie są kryteria?

Podam swój przypadek-przeniesienie w 2005r. do innej izby, oświadczenia nie wypełniałem bo i tak nie płacili- później "dobrzy " ludzie poradzili żeby nie wypełniać jak chce spokojnie pracowac bo jak wypełnie to na pierwsza linie frontu. Teraz jednak przy realnym spadku zarobków te
180 zł jak znalazł - chcę wniosek napisac ale co nikt nie będzie pytał dlaczego teraz? Nie przeprowadzałem się ,zameldowany jestem tam gdzie w momencie przeniesienia -dojazd ponad 120 km pisać czy "dać se siana"

Back
Do góry