dopłata do wypoczynku

don Pedro Alvarez

Użytkownik
Punkty reakcji
5
Miasto
Małopolska
Czy ktoś prześledził sprawę czy po ,,modernizacji,, coś zmieni się w wysokości dopłaty do naszego wypoczynku ?

- bo zawsze z wnioskiem mozna by się wstrzymać tych kilka miesięcy

projekt rozporządzenia w sprawie rodzaju i zakresu świadczeń socjalnych funkcjonariuszy celnych i członków ich rodzin. Na podstawie art. 135 ust. 2 ustawy z dnia o Służbie Celnej (Dz. U. Nr..., poz....) zarządza się, co następuje:
...
§ 2. 1. Funkcjonariuszowi, który w związku z pełnieniem służby nabył w danym roku kalendarzowym prawo do urlopu wypoczynkowego, oraz małżonkowi funkcjonariusza, dzieciom własnym, dzieciom małżonka, dzieciom przysposobionym i dzieciom przyjętym na wychowanie, które:
1) nie ukończyły 18 lat, a w razie uczęszczania do szkoły - 24 lat albo 25 lat, jeżeli odbywają studia w szkole wyższej, a ukończenie 24 lat przypada na ostatni lub przedostatni rok studiów, albo
2) stały się osobami całkowicie niezdolnymi do wykonywania pracy przed osiągnięciem wieku określonego w pkt 1
- zwanymi dalej „członkami rodziny funkcjonariusza”, przysługuje, na pisemny wniosek funkcjonariusza, raz w roku kalendarzowym, świadczenie w postaci dopłaty do wypoczynku.
2.Dopłata do wypoczynku przysługuje na każdą uprawniona osobę w wysokości 32,85%minimalnej stawki uposażenia zasadniczego według najniższej grupy uposażenia zasadniczego,obowiązującej w Służbie Celnej w dniu 1 stycznia roku kalendarzowego, w którymfunkcjonariusz nabył prawo do urlopu wypoczynkowego za dany rok kalendarzowy.

wg projektu najniższe uposażenie wynosi 2100 zł, z czego łatwo wyliczyć, że 32,85% z tej kwoty to 690 zł, czyli ja bym się wstrzymał z odebraniem tzw. "gruszowego" przedwcześnie:)

Ostatnia edycja:
Jabol, a co z dalszą częścią tego punktu ?

".......32,85% minimalnej stawki uposażenia [...] obowiązującej w Służbie Celnej w dniu 1 stycznia roku kalendarzowego....."

Skoro ustawa ma wejsc od polowy roku, to czy cos ona zmieni w roku 2009 ? Wątpie, ale żebym się mylił......

masz rację, w tym roku kasa za wczasy będzie taka sama;
realnie najniższe uposażenie to około 2000-2100 brutto, ale w rozp.wyk. obecnie mamy widełki dla referenta od 0,386:D do -1,496, a mkc od 0,430 do -2,244 mnożnika kwoty bazowej (dlatego są mkc, którzy maja więcej niż inspektorzy celni:eek:)

Mam tylko nadzieję, że te 32,85% to nie pomyłka(kalka obecnego rozporządzenia), bo w projekcie nie ma widełek(tak jak dotychczas), a najniższym mnożnikiem jest 1,143 dla mkc, czyli 2100 zł brutto

PS Nie w tym roku, to w przyszłym.

Ostatnia edycja:
To jak w końcu czy brać tę kasę za wczasy pod gruszą czy nie?

Szanowne Koleżanki / Szanowni Koledzy !
Jeżeli naprawdę wejście Ustawy przewiduje wyrównanie od początku roku, a tak napisał Nasz Szef na Tym forum (aczkolwiek nie jest to pismo oficjalne), to wyrównanie dopłaty do wypoczynku powinno wynikać z samego tekstu Ustawy. Ja tylko "przeglądnąłem" Ustawę i nie wiem nic o wyrównaniu od początku roku.
W przepisie o dopłacie jest jasno określone słowo: obowiązującej, więc KAŻDE "wyrównanie od początku roku" zwiększa obowiązującą stawkę!

czy mi sie wydaje czy znowu nas wyciulali...

przedstawiam Panstwu wycinki projektu w sprawie rodzaju i zakresu świadczeń socjalnych funkcjonariuszy celnych i członków ich
rodzin

Pojekt z dnia 12 listopada 2008.....
2. Dopłata do wypoczynku przysługuje na kaŜdą uprawnioną osobę w wysokości 32,85%minimalnej stawki uposaŜenia zasadniczego według najniŜszej grupy uposaŜenia zasadniczego,
obowiązującej w SłuŜbie Celnej w dniu 1 stycznia roku kalendarzowego, w którym
funkcjonariusz nabył prawo do urlopu wypoczynkowego za dany rok kalendarzowy.

a z dnia 1 wrzesnia 2009 juz jest inaczej, oczywiscie gorzej!!!!!

2. Dopłata do wypoczynku przysługuje na każdą uprawnioną osobę w wysokości 0,127
kwoty bazowej określonej w ustawie budżetowej dla funkcjonariuszy Służby Celnej. Kwotę
ustaloną przy zastosowaniu mnożnika kwoty bazowej zaokrągla się do pełnych dziesięciu groszy
w górę.

jak łatwo obliczyć różnica jest ogromna czy moze mi to ktos wyjaśnic/??

W poprzednim rozporządzeniu bylo napisane, że jesli tylko jedno z małżonków może dostac dopłatę, jeśli przysługuje ona obydwojgu np sc i policja, straż graniczne itd.
Teraz jest że może brac jedno z małżonków pracujących w sc. Mam rozumieć że np mąż pracujący w straży granicznej dostaje dopłatę, a żona pracująca w sc dostaje też?

Back
Do góry