Dodatkowy zarobek FSCS

Zandor

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Cześć,
jeżeli Funkcjonariusz może wykonywać dodatkowe zajęcia zarobkowe jedynie za zgodą kierownika jednostki organizacyjnej - mam rozumieć przez to, że funkcjonariusz nie może w żaden sposób dodatkowo zarobić? Chodzi mi konkretnie o np. inwestycje, lokaty, kryptowaluty czy granie na giełdzie. Jak na to patrzycie? Kiedyś się spotkałem z postem tutaj, że ktoś mówił, że gra na bukmacherach i póki są legalni to wszystko jest w porządku, nie jest to jako dodatkowy zarobek?

Cześć,
jeżeli Funkcjonariusz może wykonywać dodatkowe zajęcia zarobkowe jedynie za zgodą kierownika jednostki organizacyjnej - mam rozumieć przez to, że funkcjonariusz nie może w żaden sposób dodatkowo zarobić? Chodzi mi konkretnie o np. inwestycje, lokaty, kryptowaluty czy granie na giełdzie. Jak na to patrzycie? Kiedyś się spotkałem z postem tutaj, że ktoś mówił, że gra na bukmacherach i póki są legalni to wszystko jest w porządku, nie jest to jako dodatkowy zarobek?

Czy według Ciebie praca zarobkowa i zajęcie zarobkowe, to to samo?

ps
Według mnie nie, dlatego przepis uważam za chybiony ...

Czy według Ciebie praca zarobkowa i zajęcie zarobkowe, to to samo?

ps
Według mnie nie, dlatego przepis uważam za chybiony ...
Szczerze? Nie wiem, ale jeżeli jest tak jak mówię to strasznie dziwnie, że nie można sobie w normalny sposób dorobić inwestując czy grając na giełdzie

Szczerze? Nie wiem, ale jeżeli jest tak jak mówię to strasznie dziwnie, że nie można sobie w normalny sposób dorobić inwestując czy grając na giełdzie

Nigdzie nie jest napisane, że nie można dorobić w sposób normalny, choć nie można!
Napisano, że nie można bez zgody przełożonego ...

Art. 205. [Zgoda na wykonywanie dodatkowych zajęć zarobkowych]
1. Funkcjonariusz może wykonywać dodatkowe zajęcia zarobkowe jedynie za zgodą kierownika jednostki organizacyjnej. W odniesieniu do dyrektora izby administracji skarbowej lub jego zastępcy zgody udziela Szef Krajowej Administracji Skarbowej.
2. Minister właściwy do spraw finansów publicznych określi, w drodze zarządzenia, rodzaje zajęć zarobkowych, które nie wymagają zgody kierownika jednostki organizacyjnej.
3. W przypadkach, o których mowa w ust. 2, funkcjonariusz jest obowiązany poinformować kierownika jednostki organizacyjnej przed podjęciem tego zajęcia.

Zarządzenie określa rodzaje zajęć zarobkowych, wykonywanych przez funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej, które nie wymagają zgody kierownika jednostki organizacyjnej.
2. Do zajęć, o których mowa w ust. 1, należą:
1) działalność naukowa niezwiązana z zakresem działania Krajowej Administracji Skarbowej;
2) działalność publicystyczna niezwiązana z zakresem działania Krajowej Administracji Skarbowej;
3) działalność dydaktyczna niezwiązana z zakresem działania Krajowej Administracji Skarbowej, w zakresie nauczania w szkołach oraz na kursach organizowanych przez urzędy publiczne;
4) działalność dydaktyczna wykonywana na zlecenie jednostek organizacyjnych Krajowej Administracji Skarbowej;
5) udział w komisjach egzaminacyjnych powoływanych przez jednostki organizacyjne Krajowej Administracji Skarbowej;
6) wykonywanie zawodu tłumacza przysięgłego;
7) wykonywanie czynności biegłego sądowego.

Art. 202. [Zakazy: członkostwa, zatrudnienia, sprawowania funkcji, powadzenia działalności gospodarczej]
1. Funkcjonariusz nie może:
1) być członkiem partii politycznej;
2) być członkiem zarządów, rad nadzorczych lub komisji rewizyjnych spółek prawa handlowego lub spółdzielni, z wyjątkiem rad nadzorczych spółdzielni mieszkaniowych;
3) być zatrudniony lub wykonywać innych zajęć, które mogłyby wywołać podejrzenie o jego stronniczość lub interesowność albo pozostawałyby w sprzeczności z jego obowiązkami służbowymi;
4) być członkiem zarządów fundacji prowadzących działalność gospodarczą;
5) posiadać w spółkach prawa handlowego więcej niż 10% akcji lub udziałów przedstawiających więcej niż 10% kapitału zakładowego - w każdej z tych spółek;
6) prowadzić działalności gospodarczej na własny rachunek lub wspólnie z innymi osobami, a także zarządzać taką działalnością lub być przedstawicielem czy pełnomocnikiem w prowadzeniu takiej działalności;
7) sprawować funkcji w podmiotach, których działalność jest związana z obrotem towarami z zagranicą lub obrotem krajowym towarami pochodzącymi z zagranicy, lub świadczyć pracy na rzecz tych podmiotów albo na rzecz przedstawicielstw przedsiębiorców zagranicznych lub innych osób zagranicznych prowadzących działalność na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
2. Ograniczenie, o którym mowa w ust. 1 pkt 6, nie dotyczy działalności wytwórczej w rolnictwie w zakresie produkcji roślinnej i zwierzęcej w formie i zakresie gospodarstwa rodzinnego.

Ostatnia edycja:
Nadinterpretujesz przepisy.
Na inwestycje, giełdę itp nie musisz mieć zgody i tylko w oświadczeniu majątkowym nie możesz tego pominąć.
Przeczytaj dokładnie przepisy, słowo po słowie.

Możesz kolego spokojnie kupować akcje grać na giełdzie nie możesz być bez zgody dyrektora maklerem czy doradcą inwestycyjnym tzn. Inwestować zarobkowo za kogoś albo w czyimś imieniu. Idąc Twoim tokiem rozumowania nie mógłbyś kupić np. mieszkania bo jego wartość może wzrosnąć czy sztabki złota bo to też inwestycja, nie dajmy się zwariować.

Back
Do góry