Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
W każdym środowisku zawodowym są czarne owce, w każdej grupie zawodowej takie są.
Swoim uporem spowodowałeś, że organy ścigania zainteresowały się wreszcie kombinacjami przy systemach losujących i nieprawidłowościami na wywozie przy potwierdzaniu VAT. Do tego stopnia, że czynności prowadzi aż Prokuratura Apelacyjna. Kombinacje kilku czarnych owiec w OC Korczowa w tym zakresie właściwie są już faktem.
Twoje działania przyniosły wiec już naszej formacji korzyści, gdyż te czarne owce musiały zaprzestać swojej działalności, a co najmniej znacznie ją ograniczyć. Ostatnio słyszymy o zatrzymaniu celnika w Dorohusku, inna celniczka przyznała się, że mu pomagała - sprawa dotyczy takich samych sytuacji jak drążone przez Ciebie w OC Korczowa. Dużo jest skarg F-y na temat systemu losującego i jego wykorzystania na innych przejściach.
Pomoc w wyeliminowaniu tychże czarnych owiec i jak widać nie tylko w Korczowej, jest bez wątpliwości z korzyścią dla SC i ogółu F-y, którzy nie godzą się na to i chcą spokojnie bez ich towarzystwa realizować zadania.
Niemniej Twoja działalność w ostatnim czasie rozlewa się na ogół. Po Twoich kontaktach z mediami, mamy tytuły "Przestępcy w mundurach SC", "Lewe interesy na granicy". Takie tytuły uderzają w ogół F-y i w dobre imię SC. Wiem, że nie masz wpływu na tytuły, ale to jest wynik Twojej działalności. Większość czytelników tych gazet przeczyta tylko te tytuły i już wyrobi sobie zdanie. Tak to działa, nic nie poradzimy.
Mam prośbę. Co Ci daje pisanie na forum? Skup się na współpracy z Prokuraturą. Dopóki Prokuratura nie skończyła swoich czynności, nie wychodź z tym na zewnątrz. Do mediów zawsze zdążysz. Nawet lepiej zrobić to dopiero w apogeum kampanii wyborczej.
Mam świadomość, że pewne powiązania, nawet tylko koleżeńskie, mogą powodować, że niektóre osoby, które wg Ciebie, a nawet Prokuratury mogą być uwikłane wrócą lub już wróciły na stanowiska służby, na których mogą wrócić do działań z przeszłości.
Myślę, że nieprzypadkowo wystartował w konkursie w IC Przemyśl Dyrektor z zewnątrz. Wydaje mi się, że powinieneś spróbować się z nim spotkać, przedstawić mu swoje wątpliwości i argumenty.
Przecież Dyrektor bez stawiania zarzutów, bez wskazywania o co chodzi i bez uzasadnienia może przenieść tych F-y. Dlaczego miałby ich chronić i ryzykować?
Działaj z głową.
Ps. Dopiero jak to wszystko zawiedzie, zawsze zdążysz do mediów. Na razie powstrzymaj się z pisaniem na forum i myślę też jednak inicjatywą w mediach, bo jak wyżej wspomniałem dziennikarze robią z tego szoł, który uderza niesłusznie i niesprawiedliwie w całą naszą formację, krzywdząc ogół F-y.
Pan Przewodniczący powinien przyjechać na wschód i zobaczyć domy celników, tych ,,uczciwych,,. Którzy krzyczą na forum,że są pomawiani. Przewodniczący porządnych ZZ, zrobił przysługę tym ,,bardzo uczciwym celnikom,,. Na prawdę bali się tych wpisów,bo czytał je kowalski ale też funkcjonariusz CBA.
W każdym środowisku zawodowym są czarne owce, w każdej grupie zawodowej takie są.
Swoim uporem spowodowałeś, że organy ścigania zainteresowały się wreszcie kombinacjami przy systemach losujących i nieprawidłowościami na wywozie przy potwierdzaniu VAT. Do tego stopnia, że czynności prowadzi aż Prokuratura Apelacyjna. Kombinacje kilku czarnych owiec w OC Korczowa w tym zakresie właściwie są już faktem...
Fakty są takie,że postępowanie w tej sprawie prokuratura apelacyjna toczy ponad 2 lata.Żaden celnik nie został zatrzymany ,nikt nie jest oskarżony,żaden celnik nie ma nawet jakichkolwiek zarzutów.Postępowanie toczy się w sprawie a nie przeciwko komukolwiek i nie stwierdzono przez te 2 lata aby funkcjonariusze działali niezgodnie z prawem. Na jakiej podstawie przewodniczący pracowniczego związku zawodowego Celnicy PL pomawia i znieważa funkcjonariuszy celnych A może powinien rozejrzeć się wokół siebie - bo tam w świetle faktów tych czarnych owiec nie brakuje...Niektóre już nawet usunięto z cła.
W przypadku zwolnienia osoby, o której piszesz, chcę zauważyć, że WSA W-wa przy ustnym ogłoszeniu wyroku stwierdził, że Sąd widzi strionniczość(cytat z pamięci, ale pisała o tym prasa) decyzji organów i zwolnił go tylko za chorobowe.
ZZ Celnicy PL jako jedyny Związek walczy w sądach i w instytucji RPO z tą linią orzeczniczą, bo zwalnianie f-y przebywających na chorobowym rodzi wiele patologii. Nie poddajemy się, mimo iż sądy administracyjne utrwaliły tą linię orzeczniczą. Nie poddajemy się bo prowadzi to do wielu nadużyć i na pewno sensu largo jest niekorzystne dla dobra służby i interesu publicznego
I jeszcze jedno co do wywozu, o którym piszesz. Wiadomo, że na wywozie nie kładzie się nacisku na kontrolę(pracowałem na granicy to wiem jak podchodzi się do wywozu).
Chodzi jednak o przekraczające granicę samochody bez składania wniosku o zwrot VAT.
Też pracowałem na granicy i faktycznie co do wywozu podejscie było liberalne...aż do czasu pierwszych większych afer. Afera cukrowa,dywanowa,Tax Free za "fikcyjny wywóz papierosów" i ileś tam jeszcze,których nazw już nie pamieta się. Potem zaczęto bardzo ściśle kontrolować wywóz towarów, tam gdzie ktoś przedstawiał dokument Tax Free.
Ale chyba nie wszedzie, bo afery dalej były i będą.