Czy warto zostać celnikiem?

dr_more

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Miasto
Kraków
Witam!
Jestem absolwentem studiów kształtujących w specjalności handlowo-celnej. Wybierając ten kierunek 4 lata temu byłem przekonany iż chcę pracować jako celnik! Od tamtego czasu sporo się pozmieniało!
Jestem ciekaw Państwa opinii na ten temat! Czy synowi lub córce doradzalibyście ten właśnie zawód.
Proszę o opinie!

Pozdrawiam!

przeczytaj sobie wszystkie wiadomości "zamykani celnic" jak przeczytasz wnioski wyciągniesz sam ,w firmach spadycyjnych lepiej płacą ,nie zamykają ,i masz święty spokój.pozdrawiam i życzę szczęścia w karierze zawodowej

Właśnie po przeczytaniu tych postów zauważyłem że się wiele zmieniło! Lecz może są jakieś szanse na poprawę! Jak jest źle to teraz może być tylko lepiej!

człowieku nie bądź blondyną ,nic się nie zmieni ,dziś znów zatrzymano celników ,nie napalaj się ,nie ruszj g...na ,które śmierdzi ...

Właśnie po przeczytaniu tych postów zauważyłem że się wiele zmieniło! Lecz może są jakieś szanse na poprawę! Jak jest źle to teraz może być tylko lepiej!
Gdy przeszedłem/am do komórki, w której służę obecnie też myslałem/am, że sięgnałem/am dna i gorzej być nie może. Pomyliłem/am się, z każdym dniem było gorzej i już w cuda nie wierzę.
Spróbuj za 5-10 lat, może wtedy to będzie "normalna" praca.

A ja bardzo lubię swoją pracę i daje mi ona dużo satysfakcji. Pomimo wszystko...
Spróbować zawsze możesz. myślę, że już po pół roku zorientujesz się czy to jest to co chcesz robić w życiu.;)

W obecnej sytuacji wydaje mi się że jest to dobry etat dla kobiet.W Gdyni przychodzą dziewczyny do służby,podpisują umowę na 3 lata i średnio po kilku miesiącach idą na macierzyński.Pieniądze nie największe,ale dla kobiet praca ok.Przeważnie 8 godzin,raczej większość kobiet pracuje w biurach.Natomiast dla mężczyzn mających lub chcących założyć rodzinę to jakaś porażka.1700 wypłaty przy obecnej cenie mieszkań,przy obecnej inflacji to jakaś pomyłka.Lepiej idź do agencji celnej(tak jak ja) i tam popracuj.Poznasz zadania i kompetencje celników i zobaczysz czy chcesz to robić.Ale jak wszędzie są plusy i minusy.
plusy:stała praca,100% płatne zwolnienie lekarskie,
minusy:niskie wynagrodzenie przy wysokich wymaganiach;nigdy nie wiesz kiedy i dokąd Cię przeniosą,możliwość pomówienia i spędzenia miłych chwil w areszcie,brak szacunku w społeczeństwie,bez "plecaka" awans co kilka lat;

To tak w skrócie.

Back
Do góry