Czy ucywilnienie części służby celnej to dobry pomysł?

jesli chodzi o pracowników ministerstwa to jak najbardziej jestem za...po co tam funkcjonariusze??? jesli chodzi o takie wydziały, komórki jak finanse, kadry tez uwazam ze tam powinni pracować cywile. stanowiska sekretarek to też typowo cywilne stanowisko.

wrzutka czy niezorientowanie

teraz mówimy o statusie służby mundurowej.
przyjdzie czas na dywagacje o kolejnych pomysłach mf.
temat zastępczy jest teraz ministrowi konieczny, musi uchronić .....do euro 2012.
byle jak najdalej od konsolidacji środowiska wokół celu głównego.
nie pozwólmy się zbyć groźbą, kolejnych reform osłabiających SC.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

jesli chodzi o pracowników ministerstwa to jak najbardziej jestem za...po co tam funkcjonariusze??? jesli chodzi o takie wydziały, komórki jak finanse, kadry tez uwazam ze tam powinni pracować cywile. stanowiska sekretarek to też typowo cywilne stanowisko.

Od dawna jestem za ucywilnieniem KADR, LOGISTYKI, FINANSÓW, ROZLICZEŃ, ANALIZY RYZYKA, KONTROLI WEWNĘTRZNEJ, OGÓLNEGO po części również AKCYZY:)

Od dawna jestem za ucywilnieniem KADR, LOGISTYKI, FINANSÓW, ROZLICZEŃ, ANALIZY RYZYKA, KONTROLI WEWNĘTRZNEJ, OGÓLNEGO po części również AKCYZY

...........i komorki audytu, ktory z definicji powinien byc niezalezny od dyrektora izby, niestety w Warszawie "służą" w tej komórce funkcjonariusze !!

?????

a gdzie będziecie pracować , jak na badaniach okresowych stwierdzą np. nadciśnienie ????????????????:cool:

w pośredniaku

na szkoleniach z aktywizacji zawodowej 50+.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

Celniku!!!
Służysz na lotnisku, w porcie, w OC, na granicy i myslisz, że ucywilnienie Ciebie nie dotyczy.
Mylisz się. Rotacja jaka nastąpiłaby w związku z ucywilnieniem będzie taka, że dzisiaj nawet nie jesteśmy w stanie jej sobie wyobrazić.

Jak pisze aqurrie. Skupmy się na celu głównym tj. status Służby Celnej.

słusznie - roztrząsanie jaki pion powinien byc cywilny a jaki mundurowy może się odbywać dopiero po włączeniu nas w system, a potem razem z innymi związkami innych slużb można ustalać jakie piony we wszystkich służbach można ucywilnić

A ja słyszałem plotkę że MF po EURO SC pod nóż zostaje granica a wewnętrzne przechodzą na e-urzędy, resztę do skarbówki co do WZP i może dozorów ma połączyć się ze swoimi odpowiednikami w UKS i stworzyć policję skarbową (z emeryturą mundurową) ta sama plotka głosi że SG też idzie pod nóż zostaje tylko granica reszta dostanie propozycję do przejścia do Policji a jak się nie podoba to na bruk. Zastrzegam że nie jestem w stanie zweryfikować prawdziwości tej plotki pochodzie jeszcze z zeszłego roku z MF. W świetle wypowiedzi szefa szewfów nabiera to "pewnego sensu"
Pozdrawiam

Plotkami to może się nie zajmujmy, mamy jako środowisko w perspektywie EURO inne ważniejsze sprawy na głowie i do zrobienia.
Ja np. słyszałem plotkę, że Premier właśnie zrozumiał znaczenie Służby Celnej i podjął działania, aby zrównać ją w prawach z innymi służbami mundurowymi.

Jedno jest pewne. Plany mają, bo już o nich slychac od dawna, wielka mi nowość, ale plany te zatrzymać można.
Jak ? Tylko działaniem

CELNIKU ZDEKALRUJ SIĘ!!!

..............i pułkowników, majorów i nadkomisarzy którzy nie maja pojęcia co oznaczają te dystynkcje - w warszawskiej izbie celnej kadrowcy w podpisie dyrektora izby pod ogłoszeniem dot. naboru na wolne stanowiska zdegradowali go z majora do podporucznika (z podinspektora do podkomisarza)

Od dawna jestem za ucywilnieniem KADR, LOGISTYKI, FINANSÓW, ROZLICZEŃ, ANALIZY RYZYKA, KONTROLI WEWNĘTRZNEJ, OGÓLNEGO po części również AKCYZY:)

Dobry pomysl. Izby celne i urzędy celne - wszyscy do ucywilnienia- żadnych mundurków.... przeciez mozna pracować w cywilnych ciuchach.
W razie przeniesienia do służby na granicę-pełne umundurowanie wisi profilaktycznie w szafie- i nie ma problemów ( w co mam się ubrać ? ).
Granica ma dodatek graniczny ( 3o% poborów do pensji + 1,5 roku do emerytury (za przepracowany 1 rok ).
Dosc generalskich szlifów, kordzików, kompanii reprezentacyjnych, musztry i tego całego blichtru....panów "oficyjerów" !.:p

Dobry pomysl. Izby celne i urzędy celne - wszyscy do ucywilnienia- żadnych mundurków.... przeciez mozna pracować w cywilnych ciuchach.
W razie przeniesienia do służby na granicę-pełne umundurowanie wisi profilaktycznie w szafie- i nie ma problemów ( w co mam się ubrać ? ).
Sorry, ale jakie przeniesienie?
Jak mam być cywilem to sami się bujajcie. Nie będzie możliwości przeniesienia do służby na granicę, bo nie będę w służbie.

A jak już wyliczamy kogo ucywilnić, to może wszystkich? Jak leci?
Co za różnica, jak wszyscy pracujemy w takich samych badziewnych warunkach PRAWNYCH?

Ja widzę w tym temacie tylko sposób na kolejne podzielenie nas.
Z IC, UC i OC wewn. to ONI, a reszta to MY.
Będą kolejne kłótnie i zwady a góraszka zrobi wtedy co będzie chciała i nikt nawet nie bąknie, bo wszyscy będą zajęci tylko walką między sobą.
Komu dać a komu zabrać?
Ja proponuję dać wszystkim albo nikomu.
Jak ucywilnienie to EWOLUCYJNE.
Nie widzicie, że wracamy do starych tematów i starych sposobów rozważań?

Ostatnia edycja:
Na granicy nikt nie myśli o strajku, wszyscy oczekują etatyzacji. Celnicy związani z odprawami i GM oraz GRZP powinni pracować krócej. Cwaniaczki z biur tworzący coraz to większą biurokrację do 67 lat.

Na granicy nikt nie myśli o strajku, wszyscy oczekują etatyzacji. Celnicy związani z odprawami i GM oraz GRZP powinni pracować krócej. Cwaniaczki z biur tworzący coraz to większą biurokrację do 67 lat.
ciekawe jak się poczujesz jak przed końcem tego krótszego okresu słuzby trafisz nagle do biura!!!!! i co wtedy do 67 latek popracujesz czy się mylę

a co do cwaniaczków z biura to nie oni napędzaja tą biurokratyczną machinę tylko sam MF za zgodą rządu
pozdrawiam

A co będzie Deformacjo jak ci żyłka pęknie.... i już nie będziesz mógł pracować na granicy - pewnie w takim przypadku zbędnych już celników powinno się rozstrzeliwać tuż na przejściem granicznym i posypywać wapnem gaszonym. człowieku na jakim ty świecie żyjesz służba jest jedna - czy się ją pełni na przejściu granicznym czy w biurze - takie zasady są też w innych służbach np. w policji czy SG - tam nikt nie pozwala sobie na to żeby ich dzielić na lepszych i gorszych. Po za tym większość celników nie miała żadnego wpływu na to gdzie będą pełnić służbę - tak ja i zaraz nie będą mieli wpływu na to czy zostaną skierowani do służby w innym miejscu. Na tym między innymi polega dyspozycyjność w służbie - a kto tego nie wie jest najwyraźniej niedouczonym gburem.

Back
Do góry