...........czy nasze oświadczenia majątkowe przestały być poufne ?

don Pedro Alvarez

Użytkownik
Punkty reakcji
5
Miasto
Małopolska
...........czy nasze oświadczenia majątkowe przestały być poufne ? no, właśnie, w tym roku nie nadaje się im klauzuli poufności- czyli w każdej Izbie celnej -albo jeszcze niżej- akcja -cała Polska czyta dzieciom ???
Trudno będzie cokolwiek w Izbie załatwić- wszyscy będą zajęci lekturą.
Ale zapomniałem -przecież Izby istnieją same dla siebie - wielokrotnie przerabiają te same tony wyprodukowanych przez siebie papierów- jedni nazywają to,, biciem piany", a ci inni -mniej kulturalnie -ale bardziej dosłownie- ,,młóceniem gnoju '

Coś przeoczyłem w przepisach dot. kwestii oświadczeń majątkowych ?

A ile jest prawdy w tych oświadczeniach?
Może faktycznie Urząd Skarbowy zainteresowałby się tymi oświadczeniami, masz rację pisząc - "cała Polska czyta dzieciom" - przecież takie bajki to tylko czytać dzieciom, np. mieszkanie czy budynek wycenione za 1000 zł metr kwadratowy, samochód rocznik np. 2008 wartość 2500 złotych, wyposażenie mieszkania to antyki w cenie "złomu", jak swego czasu pisała "papuga" na łamach czasopisma lokalnego sprowadza przedmioty zabytkowe za grosze zza wschodniej granicy, a może by tak faktycznie zrobić inwentaryzację w terenie i porównać te oświadczenia do rzeczywistości ?

??? ty chyba tego oświadczenia nie wypełniałeś w tym roku. Tam nic nie było o podawaniu wartości np. mieszkania albo samochodu. Także coś chyba Ci się pomyliło, bo tu chodzi o oświadczenia, które mają wypełnić wszyscy celnicy.

no właśnie, trzymajmy się tematu.

a tak wogóle, to skąd taka wiedza o dobrach doczesnych zgromadzonych u niektórych ?

chodziło mi o poufność oświadczeń a nie o zawartość !
trzeba czytać ze zrozumieniem .

UoSC art. 123 ust.2 Treść oświadczenia o stanie majątkowym stanowi tajemnicę prawnie chronioną i podlega ochronie przewidzianej dla informacji niejawnych o klauzuli tajności „zastrzeżone” określonej w przepisach o ochronie informacji niejawnych.

Polecam strony BIP - kilkanaście oświadczeń za 2010 rok tam umieszczono (wyższa kadra kierownicza -IC i UC , szkoda że brak MF) :-) - Badboy84 ma rację - ceny aut - roczniki świeżutkie śmiech na sali.

Art. 233. KK: § 1. Kto, składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Warunkiem odpowiedzialności jest, aby przyjmujący zeznanie, działając w zakresie swoich uprawnień, uprzedził zeznającego o odpowiedzialności karnej za fałszywe zeznanie lub odebrał od niego przyrzeczenie.

§ 3. Nie podlega karze, kto, nie wiedząc o prawie odmowy zeznania lub odpowiedzi na pytania, składa fałszywe zeznanie z obawy przed odpowiedzialnością karną grożącą jemu samemu lub jego najbliższym.

§ 4. Kto, jako biegły, rzeczoznawca lub tłumacz, przedstawia fałszywą opinię lub tłumaczenie mające służyć za dowód w postępowaniu określonym w § 1, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 5. Sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstąpić od jej wymierzenia, jeżeli:

1) fałszywe zeznanie, opinia lub tłumaczenie dotyczy okoliczności nie mogących mieć wpływu na rozstrzygnięcie sprawy,

2) sprawca dobrowolnie sprostuje fałszywe zeznanie, opinię lub tłumaczenie, zanim nastąpi, chociażby nieprawomocne, rozstrzygnięcie sprawy.

§ 6. Przepisy § 1-3 oraz 5 stosuje się odpowiednio do osoby, która składa fałszywe oświadczenie, jeżeli przepis ustawy przewiduje możliwość odebrania oświadczenia pod rygorem odpowiedzialności karnej.
W art.123 USC brak jest pouczeniu o odpowiedzialności karnej a więc umieszczenie tego w oświadczeniu majątkowym jest nadużyciem.
10. Minister właściwy do spraw finansów publicznych określi, w drodze rozporządzenia, tryb postępowania w sprawach oświadczeń o stanie majątkowym, sposób ich analizy, a także wzór oświadczenia o stanie majątkowym wraz z objaśnieniami oraz pouczeniem o odpowiedzialności za podanie informacji niezgodnych ze stanem faktycznym, uwzględniając zakres danych objętych oświadczeniem. Wydając rozporządzenie minister właściwy do spraw finansów publicznych uwzględni zapewnienie prawidłowego składania i przechowywania oświadczeń o stanie majątkowym oraz ograniczenie dostępności do tych oświadczeń.

oświadczenia kierownictwa mf
Ciekawe, ciekawe, oczywiście najciekawsze jest oświadczenie JK. Jakoś mam nieodparte wrażenie, iż przez te kilka lat sprawowania wysokiej funkcji w MF praktycznie nic się nie dorobił. Czyżby praca za free, albo przejada wszystko? no nie da rady nawet jakby gościu bardzo się starał nie da rady...:p Wnioski...??

Czytałem oświadczenie majątkowe j.k czy nie kwalifikuje się to do postawienia zarzutu z Art. 233. KK: § 1.W rubryce zobowiązania finansowe należy podać zobowiązania na czyją rzecz i na jakich warunkach oraz na jaki cel a tego w oświadczeniu brak.Następna pułapka dla niezorientowanych.

Za bardzo nie chcę wnikać w to zeznanie... ale czy jest poprawnie wypełnione ?
Jako przełożony wypełniający zeznanie podatkowe, chyba powinien a wręcz jest zobligowany dać przykład jak powinno być wypełnione ?

Ciekawe, ciekawe, oczywiście najciekawsze jest oświadczenie JK. Jakoś mam nieodparte wrażenie, iż przez te kilka lat sprawowania wysokiej funkcji w MF praktycznie nic się nie dorobił. Czyżby praca za free, albo przejada wszystko? no nie da rady nawet jakby gościu bardzo się starał nie da rady...:p Wnioski...??

Dawniej poruszałem temat oświadczeń majątkowych SSC Jacka K.
Nie zapominać należy ,że ten ok. 40 letni funkcjonariusz nie zawsze zajmował wysokie stanowisko w S. C.
Mnie osobiście nie dziwi pokaźny majątek jaki dorobił się Jacek K.
Kariera tego oficera jest imponująca a majątek godny sprawowanej funkcji.

Przestały być bo pojęcie tajemnicy służbowej nie funkcjonuje już w obiegu prawnym. Nie ma już tajemnicy państwowej ani służbowej, są tylko informacje niejawne o klauzuli ściśle tajne , tajne, poufne i zatrzeżone i dlatego jest ta zmiana

Back
Do góry