CZY APROBUJESZ reformę KAS ?

• Thread starter Thread starter nieZDECYDOWANY
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
N

nieZDECYDOWANY

Gość
CELNICY nie są przeciwni reformie, ale nie akceptują tego,
że przygotowuje się ją ponad ich głowami. Bez rozmów, debat, konsultacji. W ten sposób powstanie reforma służąca
nie środowisku GOSPODARCZEMU,
lecz władzy.

Dlaczego w Polsce, gdzie PREZYDENTEM jest PROFESOR PRAWA PRACY,

PRZY TAK DRASTYCZNEJ reformie KAS,

likwidującej dwie poważne służby:
CELNĄ I SKARBOWĄ,

NIE POMYŚLANO WCALE O ZABEZPIECZENIU PRAW PRACOWNICZYCH /NA WZÓR górniczych/

PRZY PLANOWANYCH

50%-WYCH redukcjach? :!:

:oops: :oops: :oops:
! !!!!!!!!!!!!!!!!

kontrakcja

"Powinniśmy sie skupić na błędach jakie zawiera ten projekt.ZZ powinny zażądać szczegółowych wyliczeń , bo te z uzasadnienia ... Należy się też skupić nad tymi wszystkimi zagadnieniami, które zostały już wcześniej poruszone : brak jasno określonych kryteriów weryfikacji, sposób przekazywania propozycji itd,itd.. wytknąć i napiętnować wszelkie błędy zawarte w samym projekcie.Podjąć odpowiednią kampanię medialną, przekazać nasze wątpliwości przedstawicielom środowisk gospodarczych. "

100%-wa RACJA gefreitera :!: :!: :!:

STRZELANIE W CIEMNO BUBLAMI PRAWNYMI

"Celnikowi się należy! A i owszem, bo ciężko pracuje, bo generuje ogromne dochody dla budżetu państwa, bo ryzykuje życiem. Celnik powinien być nieusuwalny, mieć zagwarantowane wysokie zarobki i wcześniejszą emeryturę. Bez gadania, bo tak maja policjanci, górnicy, strażacy, itd. Skoro oni mają, to i nam sie to należy. Musimy tylko równie skutecznie protestować. I tu jest kolejny wniosek z forum - winni istniejącej sytuacji w SC są ci, którzy nie protestują lub nie chcą zaprotestować. Winni są Ci, którzy wolą swoja pracą zasłużyć na awans, a nie Ci, którym sen z powiek spędza nieustanne myślenie o zadymie.
KAS to dno. To ostatni wniosek z forum, który zaprezentuje. Daleki jestem od peanów na cześć rządzących. Ale widząc to, co dzieje się w SC wiem, że potrzebne są głębokie reformy. Niestety myślenia ludzi nie można zmienić. U wielu z nas dalej pokutuje myślenie komunistyczne - że państwo musi zapewnić pracę i godziwe zarobki. A tak w kapitalizmie nie jest. Jeśli nie jesteś dostatecznie dobry to wypadasz z gry. Owszem, są pewne czynniki sprzyjające - takie jak osobiste kontakty (tzw. znajomości). Ale kapitalizm ma jedna ogromną zaletę - jeśli jesteś dobry, to zawsze Ciebie docenią - jak nie w jednym miejscu, to w innym. Dlatego nie rozumiem tego ogromnego przywiązania niektórych "fachowców" do SC i pracy na państwowym stanowisku. Skoro jesteście dobrzy, solidni, uczciwy i wykształceni, macie duże doświadczenie zawodowe, znacie języki - to czego się do cholery boicie? To państwo powinno się bać, że w wyniki reformy może stracić takich ludzi, a nie Wy. Wy sobie przecież powinniście poradzić. "

Rene_Gatt dobrze powiedział:
to państwo powinno się bać,
że w wyniku reformy KAS
PWSTANIE TAKI BARDAK,
ŻE polska KTÓRA eksportem stoi

popadnie w ZAPAŚĆ GOSPODARCZĄ,gdyż reforma KAS niejest przygotowana logistyczniei merytorycznie

i opiera się jedynie
NA DECYZJI POLITYCZNEJ :!: :!: :!:

AKCJA MEDIALNA

"Może należy przyjąć inną strategię. Uznać, że S.C. w obecnej strukturze funkcjonuje nienajlepiej i reformy są potrzebne. Zgodzić się na konsolidację ( to będzie największy problem, może nawet nie do pokonania ). W związku z przeprowadzana reformą domagać się rozwiązań , które spowodują, że KAS będzie bardziej efektywna, przyjazna itd. Przeprowadzić audyt zewnętrzny (to nie jest mój pomysł, ale niesamowicie mi się podoba). Może budową KAS powinna się zająć firma consultingowa? Ludzie, którzy będą przeprowadzać weryfikację powinni być ludźmi z zewnątrz, spoza środowiska, co spowoduje większą obiektywność (por. Beenhakker, Lozano). Jeśli będzie inaczej, to wszystko zostanie po staremu i tylko szyld się zmieni. Z korzyści płynących z PO KP skorzystają starzy znajomi, a reszta się będzie oblizywać. Pomysłów może być tutaj mnóstwo. Ważne jest, aby prowadziły do jakościowych rozwiązań. Zwracam uwagę, że w Programie Operacyjnym „Kapitał Ludzki”(PO KP, ten program jest już w zasadzie zatwierdzony przez KE) jest zapisany priorytet pt. Dobre rządzenie, który zakłada liczne kursy/szkolenia mające na celu podnoszenie kwalifikacji i umiejętności głównie w dziedzinie zarządzania administracją państwową. To są naprawdę duże pieniądze.
Co dzięki temu osiągamy? Przewagę! Robimy klasyczny szach! Dzięki takim postulatom (projakościowych, otwartych na podmioty gosp. itd.) łatwiej byłoby zyskać przychylną opinię mediów, które z pewnością w takiej sytuacji staną po naszej stronie. Nawiązać ścisłą współpracę z organizacjami zrzeszające pracodawców (może uda się ustalić wspólne stanowisko). Jednym słowem szukać środowisk, które poprą nasze postulaty. Może uda się rozpędzić debatę publiczną i właśnie wtedy będziemy bardziej słyszalni, niż mimo wszystko demonstrując. Myślę, że taka sytuacja będzie dla ”reformatorów” znacznie mniej korzystna. Więcej debaty publicznej , to większa przejrzystość działań, większa transparentność. Jeszcze jest trochę czasu, aby tym się zająć.
Wybór działania jest niezwykle trudną decyzją ( z pewnością ZZ mają jeszcze inne pomysły). "

Miś ma interesujące propozycje :!:

Może warto wcielić je wczyn,
przecież mamy kontakty z mediami
i swoimi parlamentarzystami.

Aprobuję reformę i uważam, że pomysł zrobienia jednej służby skarbowej w kraju jest założeniem dobrym. Trzeba się tylko skupić na tym, aby nie powstał kolejny źle zorganizowany i zarządzany urząd. Na stanowiskach merytorycznych muszą pracować ludzie silni merytorycznie, a na stanowiskach kierowniczych sprawni menadżerowie. No i najważniejsze - pracownikom musi się opłacać być dobrym, sprawnym i wydajnym w pracy.

czy reforma ma pozytywy

Może rzeczywiście tę REFOMĘ KAS

powinna przeprowadzić jakaś znana kancelaria PRAWNICZA

/nie będzie wówczas bubli w oprzyrządowaniu prawnym/

co pozwoli odejść z godnością ludziom,
którzy nie spełnią czytelnych kryteriów
/vide: - GÓRNICY przy redukcjach/ :!:

trzeżwa ocena sytuacji

"Czego się boicie. Ustawa o Krajowej Administracji Skarbowej jest bardzo, bardzo korzystna dla celników. Opcja zero wiadomo strach jest, ale jest też czas żeby zwiazki naprawiły luki i wynegocjowały jasne kryteria.
Popieram ustawę o KAS, do zmiany 20% zapisów
Nie popieram ustawy wprowadzającej KAS, do zmiany 80% zapisów.
Będzie lepiej. "

proJabol dobrze myśli,
bez radykalnej poprawy USTAWY KAS
przez WSZYSTKIE ZZ

nie ma szanS

na RACJONALNE ZMIANY

nie jestem za reformą w Słuzbie Celnej i Skarbówce. Po pierwsze będzie trzeba wydać ogromne pieniądze, a kto za to zapłaci? Min. Gilowska a może Min. Banaś (tylko nie ze swoich. obcymi pieniędzmi lepiej się rządzi)
Interesuje mnie jedna rzecz. Dlaczego w innych państwach członkowskich opłaca się utrzymywać Służbę Celną a tylko w naszym idiotycznym Państwie nie!!! Co na to Unia Europejska?
To wszystko zaczyna mi przypominać proces alokacji. Były szef SC Czyżowicz mówił: jak chcecie mieć pewną pracę to idźcie na wschód. Poszedlem wraz z żoną. I co? Mam liczyć na pewność pracy?
Związki Zawodowe przesrały interes Służby Celnej i sprzedały nas. A te protesty miały nam dać pewien komfort i sukces a zakończyły się kopromitacją.

CONSECUTIO TEMPORUM

Nie wykończyła nas NEOKOMUNA
z Millerem, Belką, Czyżowiczem e c.

WYKOŃCZY NAS PREZYDENT PRAWNIK

przy pomocy bubli prawnych

niszcząc przy okazji

SZACUNEK DLA MUNDUROWYCH PRRZEDSTAWICIELI POLSKI

NIE PRZESADZAJCIE
CO MA PREZYDENT DO REFORMY KAS

może lepij zlustrować najpierw MF

żeby zobaczyć

KTO ZA TYM STOI :?: :?: :?:

DRUGIE DNO

CZŁOWIEKU
przecież WSI juą NIE MA

sKĄD TAKA SPISKOWA TEEORIA
PODSTAW reformy kas?

CZYŻBY urzędasy z MF

chcieli zrobić KU KU

wizerunkowi PREMIERA?

"Tak to już jest w naszym kraju (zapewne nie tylko w naszym, ale pociecha to marna), że zwykły szary członek społeczeństwa dostaje po dolnej części pleców.
A że nasza kadra zarządzająca jest jak jest? BMW - bierny, mierny, ale wierny... Nowi nie będą lepsi, ale starzy też się nie wykazali. "
dezerter
ma sporo racji,
ale reForma KAS nie sprowadza się do wymiany KADRY
a także NAS WSZYSTKICH

...

W trakcie przeglądania projektu o KAS nasuwa mi się pytanie: czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby łączenie administracji skarbowej i administracji celnej ale tylko do poziomu izb; czy bardziej celowe nie byłoby jednak rozgraniczenie na poziomie urzędu na organ celny i organ skarbowy? Wyobraźmy sobie takiego przyszłego Naczelnika UAS - toż to przecież będzie musiał być omnibus któremu będzie tylko brakowac pelerynki supermena

Po lekturze (dość pobieżnej) projektu ustawy o KAS, zastanowiłem się, czy za dwa lata, np. nowa ekipa rządząca, nie wpadnie na pomysł, aby powrócić do starych rozwiązań. I co wtedy. O ile pamiętam, to teraz będę przechodzić czwartą reformę. Pamiętacie koledzy i koleżanki, że już w maju 2002 r. głośno mówiono o połączeniu ic z is, a później p. Kołodko lub Belka (tego dokładnie nie pamiętam) stwierdził, a może by tak reaktywować GUC. Jestem pełen obaw o niedaleką przyszłość. Jak wskazuje historia III RP jednego dnia coś się tworzy, a drugiego likwiduje. :oops:

Szkoda, że za reforme wzieli się ludzie którzy mało wiedzą coś o cle!!!!! Nie wiem czy zwróciliście uwagę że w projekcie KAS znika słowo CELNIK, nie mówi się o granicy - tylko tak po łepkach ............... ludzie to jest straszne zero tradycji , zero logiki , na pasie będzie stał urzędnik skarbowy w jakimś mundurku, nie ma co służba że hej...... szkoda że wymagania jak cholera.....

Sosnowiczanin wg mnie dobrze mówi. Jest to zbliżone o ile jeszcze pamiętam do modelu niemieckiej administracji finansowej(kiedyś był opis w wiadomościach celnych), gdzie na poziomie naddyrekcji finansowej jest wyodrębniony pion celny jaki każdy raczej zna i słyszał. Cieszy się on pełną odrębnością, autonomią w strukturach finansowych. Na to możnaby było się zgodzić. Nie rozumiem wtedy dlaczego tak ludzie napierają na model włoski?

kolejne mistrzostwo świata

Czy ktoś wie o jakiś państwie nie posiadajacym słuzby celnej ? Ja nie, a jeśli tak to wpis w rekordzie Guinessa mamy zapewniony !

Back
Do góry