Mam pytanie, czy w każdym referacie można w dowolny sposób ustalać czas pracy funkcjonariusza. Część funkcjonariuszy np: od 7:00-15:00, część 7:00-19:00, część 8:00-20:00 a część 12:00- 22:00. Czy przez przypadek godziny funkcjonowania UC nie są zapisane w regulaminie danego Urzędu. Czy w służbie obowiązuje 40 godzinny tydzień pracy a w szczególnych przypadkach czas ten może zostać wydłużony do 48 godzin w tygodniu. Czy zgodnie z przepisami można zaplanować funkcjonariuszom 60 godzin do przepracowania w tygodniu. Proszę o wyjaśnienie.Pozdrawiam.
Przepis brzmi(Art. 112 UoSC):
2. Czas pełnienia służby funkcjonariusza wynosi przeciętnie 40 godzin tygodniowo w przyjętym okresie rozliczeniowym,
nie dłuższym niż 3 miesiące.
3. Czas pełnienia służby funkcjonariusza może być przedłużony przeciętnie do 48 godzin tygodniowo, w okresie rozliczeniowym, o którym mowa w ust. 2(3 m-ce), na polecenie przełożonego, w celu wykonania czynności służbowych.
Wg 2-go punktu tego artykułu,
co do PRZEPRACOWANIA - określenie "przeciętnie" (do 40 godzin tygodniowo/3 m-ce), TEORETYCZNIE pozwala na pracę w "jakimś" tygodniu, nawet 91 godzin (ale w kolejnym już nie - tu "wskakują" inne ograniczenia).
Owszem, punkt 3-ci dopuszcza "wypracowanie" średniej 48 godzin/tydzień/3 m-ce.
Istotą jest tu jednak sformułowanie
"na polecenie przełożonego, w celu wykonania czynności służbowych",
co oznacza "wyjątkowość" takich przypadków, obwarowaną wydaniem
odrębnego polecenia przedłużającego i powstanie godzin nadliczbowych!
Wypracowanych godzin nadliczbowych nie może być więcej, niż 400 w danym roku, a są one SUMOWANE, bez względu na sposób ich wykorzystania i nie mogą być uwzględniane w harmonogramie.
Zatem PLAN służby (np. harmonogram trzymiesięczny) ZAWSZE MUSI być "uśredniony" do 40 godzin / tydzień, a w ciągu tych danych trzech miesięcy (nie mylić z kwartałem!!) każda godzina ponad to (do max 48/7/3m-ce), poparta poleceniem!
ps
To jest TEORIA.
Jeśli powyższe Ci nie pomogło, napisz do mnie na priva, podając konkretne dane, to spróbuję odnieść się do szczegółów.