co z programem 50+

hermes

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
program miał byc opracowany do końca ubiegłego roku, i jest bardzo ważny dla wielu FC, a jak dotąd ani huhu, moze ktos ma jakieś info ta temat?

Główne założenia są znane.
Program ten dotyczy wyłącznie osób z wyższym wykształceniem, pełniących służbę conajmniej w korpusie oficerów młodszych lub na stanowisku eksperckim, nie obejmujący funkcjonariuszy, których liczba lat przepracowanych na stanowisku wiążącym się z wykonywaniem służby przed dniem wejścia w życie nie przekroczyła 50, licząc łącznie z krewnymi, nawet zatrudnionymi poza siedzibą urzędu.
Jeżeli ktoś myślał, że taki "program" da coś ludziom po pięćdziesiątce, to nie mylił się - da!
Dokładnie to samo, co dały pozostałe twory tej ekipy. Da kopa w d...ę i na ulicę ... !!!

Do tych pomysłów można odnosić się już tylko ironicznie.Program 50 + w wydaniu SSC to najchętniej propozycja zakupu worka wapna i miejsce na działce, gdzie jest wykopany dół.Ofertę można przyjąć dobrowolnie-lub nie ,w takim przypadku 3 miesięczne pobory i po sprawie .Koszty egzekucji płatne przez celnego . Ale to już tylko żarty.Jednak patrząc na zachęty rządu do dłuższego pracowania na wyższe emerytury ,a następnie pomysły zwalniania w pierwszym rzędzie emerytów ,nawoływanie by zwalniali miejsce młodym nijak się mają z rządowym programem 50+.Podobnie będzie i u nas.Degradowanie,obniżanie zarobków,ponizanie, wypominanie jaką to łaskę nam robią .. Osobiście straciłem całkowicie zaufanie do tzw przełożonych ,polityków różnej maści oraz ich obietnic i projektów.Jestem przekonany ,że może być tylko gorzej.

i masz tu zupełną racje , mój były naczelnik (teraz gość , przed emeryturą ) młodszym specjalistą , a byle menel z wzr ekspertem

Co znaczy byle menel z wzr-u? Czy to znaczy, że tylko ty i twój były naczelnik jesteście kimś a reszta to menele? O kogo mam walczyć o TAKIE COŚ jak ty byle menelu?

Co znaczy byle menel z wzr-u? ...

Mogę się mylić lecz mam podstawy by sądzić, iż znaczy to: jeden KONKRETNY naczelnik / jeden KONKRETNY menel! Tylko TYLE.
Chyba, że w WZR są tylko eksperci, a byli naczelnicy to z zasady młodsi specjaliści.
Sam wiem tylko o jednym takim byłym i choć osobiście bardzo go nie lubię, to "młodszy spec." jest zwykłą, chamską złośliwością wobec niego, a to nie jest w porządku! Mam też kilku kolegów w WZR, którzy niezbyt pochlebnie wyrażają się o pewnym ekspercie ze swojego referatu ...
Bardzo Cię to "ugryzło", czyżby chodziło o Ciebie ?! A może tylko źle coś zrozumiałeś ...

Nie zrozumiałem tego jako konkretny ekspert z wzr-u a więc ugodziło mnie potraktowanie wszystkich jako meneli. Z doświadczenia wiem, że nie wszystkich ludzi należy klasyfikować jednakowo a stefaan tak zrobił. Kto nie z nami ten przeciwko nam, kto nie został zaszeregowany na stanowiskach specjalistycznych ten jest menelem. Obawiam się, że jeśli sam zostałby ekspertem w tej chwili zamiast przeglądać celników, oglądałby telewizor mając wszystko i wszystkich w dupie.

Nie zrozumiałem tego jako konkretny ekspert z wzr-u a więc ugodziło mnie potraktowanie wszystkich jako meneli.
...
Obawiam się, że jeśli sam zostałby ekspertem w tej chwili zamiast przeglądać celników, oglądałby telewizor mając wszystko i wszystkich w dupie.

Nadal uważam, że chodziło o jedną, konkretną osobę!
Ja, chociaż nie zostałem ekspertem (a jak wielu z nas- nieskromnie uważam, że powinienem!) przed chwilą zacytowałem w innym temacie wiersz, który chyba także tutaj może posłużyć za odpowiedź;

Piszę tutaj bo pragnę przypomnieć dyrektorom i ich zastępcom, że czas jest nieubłagany.
Nasz "Wielki" Misjonarz i Wizjoner zabawia się obecnie w zarządcę, tworząc "rezerwaty" dla zoli 50+. Korzystając z analizy swot
wykazał wam spadek wydajności pracy, demotywacyjne działanie, pasywność, obniżenie sprawności fizycznej, rutynę prowadzącą do wypalenia zawodowego i kilka innych zalet.Stanowicie zagrożenie dla SC i dlatego konieczne jest dla was zaplanowanie nowej ścieżki rozwoju zawodowego. Co innego my, małe żuczki - nas już żadne wartościowanie nie zaskoczy.

...Nasz "Wielki" Misjonarz i Wizjoner zabawia się obecnie w zarządcę, tworząc "rezerwaty" dla zoli 50+. ...
Czy rezerwaty to właściwe słowo?? Mnie to raczej zakrawa na getto. Bynajmniej z tym się kojarzy po zwartościowaniu większości 50+ i wrzuceniu ich do getta - specjalisty
bicz.gif

getto specjalisty w SC po 50+, a rezerwat po 30+ = program oraz wizja SSC

celniku 50+ oraz celniku polski 30+
ZADEKLARUJ SIĘ

plusy dodatnie plusy ujemne

to jest program 50 - / słownie : pięćdziesiąt minus /.
kto mądry - zrozumie.
to wszystko ....

Czy tekst „programu 50+” nie narusza dóbr osobistych osób po pięćdziesiątym roku życia?
Czy tezy „programu 50+” posiadają jakiekolwiek naukowe uzasadnienie, czy też są wzięte„z powietrza”?
Czy początkowe zdania „programu 50+” nie przeczą wzajemnie samym sobie?
Czy Rzecznik Praw Obywatelskich zna tekst „programu 50+”?
Czy prace nad „programem 50+” były poprzedzone badaniami socjologicznymi i psychologicznymi?
Czy piszący „program 50+” jest specjalistą w którejś z tych nauk?
Czy istnieje w Służbie celnej jakaś szczególna specyfika (poza szczególnie wrogim jej przełożonym),
wyróżniająca ją od wszystkich innych istniejących zawodów?
(jeżeli nie, to owo „opracowanie” może być zastosowane dla każdego pięćdziesięciolatka
– i niechybnie wykorzystane będzie!)
Czy każdy posiada świadomość, iż w konsekwencji „program 50+” będzie stanowił podstawę
do dalszych, już zaplanowanych działań i to bez późniejszego wnikania w jego treść?
(zazwyczaj brzmi to tak: zgodnie z przyjętym i zatwierdzonym w trakcie konsultacji społecznych programem …”)
Czy ktokolwiek wniósł jakiekolwiek oficjalne zastrzeżenia do „programu 50+” (tu w zasadzie nie obowiązuje „droga służbowa”), czy też (jak zwykle) każdy liczy na sprawdzone i wypróbowane „wolne, samorządne i niezależne …”?

ps
Czy teorie „programu 50+” przezeń „tłumaczone” i tak, a nie inaczej rozumiane, nie uzasadniają wprost
konieczności wcześniejszych emerytur?

Ostatnia edycja:
Back
Do góry