Proszę uważnie przeczytać ten topic:
http://www.celnicy.pl/viewtopic.php?t=4145&postdays=0&postorder=asc&start=0
Jak widać ZZ Celnicy PL, mimo iż jest w trudnej fazie powstawania, przy zmasowanym ataku z różnych stron, występował w Sejmie w tej sprawie.
Byłem na Podkomisji i udało nam się przedstawić tam tyle argumentów, że w efekcie nie przyjęto we właściwy sposób art.26 pkt.13, na co pod koniec prac Podkomisji zwracałem uwagę. Przepis ten był przez nas mocno krytykowany, dlatego odstąpiłem od forsowania tego tematu, wiedząc że błędnie procedowano nad tą kwestią.
Niestety w druku nr 236a czytamy, że na wniosek Przewodniczącego KP PO wprowadzono jednak ten przepis:
http://orka.sejm.gov.pl/Druki6ka.nsf/wgdruku/236-A/$file/236-A.pdf
Proszę nas bezpodstawnie nie atakować, gdyż mimo trudnego okresu założycielskiego i masy papierologii/biurokracji z tym związanej już działamy i staramy się wpływać na proces legislacyjny.
Jednocześnie chcę powiedzieć, że nie czytałem nigdzie i nie widziałem uwag na piśmie innych organizacji, złożonych stricto do tego projektu, jeszcze przed I czytaniem w Sejmie.
ZZ Celnicy PL na pewno nie pozostawi tak tej sprawy, gdyż te przepisy:
art.25 ust.10 i 12 oraz pkt 11 w obecnym brzmieniu, nie mogą się ostać z tej prostej przyczyny, że nie ma ich w takiej formie albo wcale w Policji czy SG.(SSC bronił tych zapisów. Generalnie wyrażał jednak stanowisko, że musi zlecić analizę wszystkich przypadków zwolnienia i wtedy do tego wróci. SSC zgłosił raz propozycję wprowadzenia takich zapisów w ustawie o Policji czy SG - uważam, że chyba nie tędy droga)
Art.26 pkt.13 w ustawie o Policji zawiera zapisy o restytucji praw, u nas o tym zapomniano(Dlaczego? Czy celowo?). SSC zauważył w Sejmie, że nie ma restytucji, jednak nie zgłosił żadnych poprawek. Dało się jednak odczuć, że sprawa zostanie zgłoszona na dalszym etapie prac Parlamentu - tak się jednak nie stało. Prawdopodobnie zabrakło inicjatywy MF w tej błahej sprawie.
Odnośnie restytucji dla art.25 ust.8a i b, natrafiliśmy ponownie na opór SSC, który nie przygotował dotychczas analizy skutków finansowych dla wprowadzenia tej regulacji, a bez tego nie było szans na to, aby Posłowie wprowadzili już restytucję. SSC mówił, że restytucja w tym przypadku na pewno będzie, ale dopiero w ustawie kompleksowej, która w połowie roku ma być przyjęta przez RM(a kiedy przez Sejm?)
Pozostał nam jeszcze Senat RP, gdzie na pewno się pojawimy.
Proszę o propozycje działań, jakie poza złożeniem poprawek, moglibyśmy przeprowadzić w Senacie.