CO PAN NA TO PANIE SIWY

kola2

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
W ustawie pozostawiono natomiast zapis, iż celnika można zwolnić, jeśli wymaga tego dobro służby. Pozostanie także zapis, iż w przypadku "utraty zaufania niezbędnego do wykonywania obowiązków służbowych", celnika będzie można przenieść. Zniesienie tych zapisów postulowały organizacje związkowe.

NO I CO PAN NA TO? CZY OPRÓCZ TWORZENIA NOWYCH STRUKTUR POMYŚLAŁ PAN ŻE WSZYSTKO SIĘ WALI?

Spraw istotnych dla zawodu celnika nie załatwi osoba która sprawy zawodowe łączy z praca w zz , musi to być osoba która zajmuje się tylko sprawami zwiazkowymi ..jest w sądzie ...jest w sejmie ...jest tam gdzie sa sprawy istotne dla celników, tego sie nie da załatwiać z doskoku..niestety

kola2 napisał:
[b]W ustawie pozostawiono natomiast zapis, iż celnika można zwolnić, jeśli wymaga tego dobro służby. Pozostanie także zapis, iż w przypadku "utraty zaufania niezbędnego do wykonywania obowiązków służbowych", celnika będzie można przenieść. Zniesienie tych zapisów postulowały organizacje związkowe.

NO I CO PAN NA TO? CZY OPRÓCZ TWORZENIA NOWYCH STRUKTUR POMYŚLAŁ PAN ŻE WSZYSTKO SIĘ WALI?
[/b]
Pozwól,że zacytuję stare przysłowie:nie od razu Kraków zbudowano-
pomyśl,jaka sytuacja była jeszcze niedawno-zero woli do zmiany tych kompromitujących "przepisów".W chwili obecnej jest szansa na znaczące
zmiany.O ile pamiętam najszybsze prace sejmowe nad ustawą o SC miały nastapić w kwietniu....
Mamy je już dzisiaj.Może jest to szansa na docenienie problemów SC.Dodam że ja(i nie tylko ja )padłem ofiarą art.25.

JAKIE SZANSE TO ZE DONEK OBIECAŁ 500 ZŁ KTÓRYCH NIE DOSTANIESZ (CHYBA ŻE MAM DO CZYNIENIA Z GOŚCIEM Z GRUPY KAPICY), TO ŻE BĘDZIESZ MIAŁ AWANS CO 5 LAT? NIE BĄDŹ NAIWNY KOLEGO

Bo lepiej sobie kola2 ponarzekać na wszystko i wszystkich - a zwłaszcza na Siwego - na forum, niż coś zrobić. Tak nasza natura i w związku z tym taki nasz stan jako służby i społeczeństwa.

NO TAK TYLE ZROBIONO W TEJ ŚMIESZNEJ SŁUŻBIE ŻE REWOLUCJA FRANCUSKA PRZY TYM PIKUŚ DAJCIE SOBIE SPOKÓJ NAWET TITANIC NIE DAŁ SOBIE RADY Z GÓRĄ LODOWĄ

Proszę uważnie przeczytać ten topic:
http://www.celnicy.pl/viewtopic.php?t=4145&postdays=0&postorder=asc&start=0

Jak widać ZZ Celnicy PL, mimo iż jest w trudnej fazie powstawania, przy zmasowanym ataku z różnych stron, występował w Sejmie w tej sprawie.

Byłem na Podkomisji i udało nam się przedstawić tam tyle argumentów, że w efekcie nie przyjęto we właściwy sposób art.26 pkt.13, na co pod koniec prac Podkomisji zwracałem uwagę. Przepis ten był przez nas mocno krytykowany, dlatego odstąpiłem od forsowania tego tematu, wiedząc że błędnie procedowano nad tą kwestią.
Niestety w druku nr 236a czytamy, że na wniosek Przewodniczącego KP PO wprowadzono jednak ten przepis:
http://orka.sejm.gov.pl/Druki6ka.nsf/wgdruku/236-A/$file/236-A.pdf

Proszę nas bezpodstawnie nie atakować, gdyż mimo trudnego okresu założycielskiego i masy papierologii/biurokracji z tym związanej już działamy i staramy się wpływać na proces legislacyjny.
Jednocześnie chcę powiedzieć, że nie czytałem nigdzie i nie widziałem uwag na piśmie innych organizacji, złożonych stricto do tego projektu, jeszcze przed I czytaniem w Sejmie.

ZZ Celnicy PL na pewno nie pozostawi tak tej sprawy, gdyż te przepisy:
art.25 ust.10 i 12 oraz pkt 11 w obecnym brzmieniu, nie mogą się ostać z tej prostej przyczyny, że nie ma ich w takiej formie albo wcale w Policji czy SG.(SSC bronił tych zapisów. Generalnie wyrażał jednak stanowisko, że musi zlecić analizę wszystkich przypadków zwolnienia i wtedy do tego wróci. SSC zgłosił raz propozycję wprowadzenia takich zapisów w ustawie o Policji czy SG - uważam, że chyba nie tędy droga)

Art.26 pkt.13 w ustawie o Policji zawiera zapisy o restytucji praw, u nas o tym zapomniano(Dlaczego? Czy celowo?). SSC zauważył w Sejmie, że nie ma restytucji, jednak nie zgłosił żadnych poprawek. Dało się jednak odczuć, że sprawa zostanie zgłoszona na dalszym etapie prac Parlamentu - tak się jednak nie stało. Prawdopodobnie zabrakło inicjatywy MF w tej błahej sprawie.

Odnośnie restytucji dla art.25 ust.8a i b, natrafiliśmy ponownie na opór SSC, który nie przygotował dotychczas analizy skutków finansowych dla wprowadzenia tej regulacji, a bez tego nie było szans na to, aby Posłowie wprowadzili już restytucję. SSC mówił, że restytucja w tym przypadku na pewno będzie, ale dopiero w ustawie kompleksowej, która w połowie roku ma być przyjęta przez RM(a kiedy przez Sejm?)

Pozostał nam jeszcze Senat RP, gdzie na pewno się pojawimy.
Proszę o propozycje działań, jakie poza złożeniem poprawek, moglibyśmy przeprowadzić w Senacie.

Z tego co pan pisze p Siwy to mamy problem z SSC a nie z posłami ,tego nie przygotował z tym się nie zgadza

digital41 napisał:
Z tego co pan pisze p Siwy to mamy problem z SSC a nie z posłami ,tego nie przygotował z tym się nie zgadza
W zakresie krytykanctwa warto przeczytać
Skoro nie odpowiada Ci to, co i jak robią związki - weź sprawę we własne ręce. Masz co najmniej kilka wyjść. Idź do przełożonego i powiedz, że za mało zarabiasz i odchodzisz, jeżeli nie dostaniesz podwyżki. Nie chodź do przełożonego, tylko rzuć to w cholerę i rób coś na miarę Twoich możliwości, aspiracji i mniemania o swojej wartości. Zaprotestuj sam lub z innym w swoim zakładzie pracy - przecież kasę przydziela Ci nie MF, tylko kierownik zakładu pracy. Wejdź w spór zbiorowy z pracodawcą - na pewno masz związki zawodowe. Jeżeli jednak potrafisz tylko wirtualnie marudzić i napinać muskuły pod pseudonimem, to zastanów się nad krytyką tych, którzy przynajmniej coś próbują zrobić , chociaż pewnie nie zawsze idealnie i z najlepszym możliwym skutkiem. Oczywiście nie pamiętasz już skąd się wzięła na przykład premia 90% (włączona do wynagrodzeń), a nawet tego (choć to tak niedawno...), skąd się wzięło 245 złotych podwyżki. Przypomnę: dzięki działaniom związków zawodowych, którymi tak sobie tyłek wycierasz. Łatwo to robić, trudniej samemu stanąć twarzą w twarz z przełożonym (o ministrze nie wspominając) i wygarnąć to, co się myśli. I jeszcze trochę o zespołach: "załatwili sobie". Tak, za pracę w tych zespołach dostajemy kasę, medale i ordery. Tak samo zresztą, jak za działalność społeczną. Spróbuj, zobaczysz tę kasę i przywileje. I może gdy zaczniesz z powodu działalności związkowej być szykanowany, a rodzina będzie miała dosyć Twojej nieobecności z powodu wyjazdów, zrozumiesz pewne rzeczy ...
inspektor
01 Mar 2008http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=4099
Póki co szacunek dla prób deklaracji zmian SC przez ZZ Celnicy PL :D

To jest tak, że projekt RM w Sejmie stanowi nienaruszalną świętość(dopuszczalne są jedynie kosmetyczne poprawki) i SSC, nawet jakby chciał to i tak nie stanie po stronie pracowników, gdyż od razu będzie miał kłopoty, a może nawet starci od razu stanowisko. To smutne, że tak to wygląda, ale takiego SSC, który walczyłby na każdym kroku o swoich podwładnych chyba jednak nieprędko zobaczymy na tym, niestety politycznym stanowisku(SSC jest jednocześnie Podsekretarzem Stanu).
To co napisałem nie oznacza, że bronię SSC. W Sejmie dało się też jednak mimo wszystko zauważyć zrozumienie SSC dla wielu naszych poprawek i ja dałbym tutaj jeszcze szansę i poczekał na to co zostanie zapisane w kompleksowym projekcie naszej ustawy w sprawach dot. art.26 i innych.
Dałbym tę szansę także z tego względu, że obecny SSC nie brał udziału w przygotowaniu tego projektu. Skoro zgłasza chęć przyjrzenia się sprawie, to poczekajmy te parę tygodni.
Powyższe nie oznacza oczywiście, że zaprzestaniemy dalszych czynności zmierzających ku derogacji w Senacie tych złych i niesprawiedliwych przepisów. Nie jest to jednak jeszcze dla mnie czas, w którym będę "przykuwał się do kaloryfera" w MF czy innym obiekcie, gdyż jak napisałem, zasadność dalszego utrzymywania tych przepisów, dosłownie za chwilę ma być analizowana.

Panie Sławku co Pan na to

Ustalono że z podwyżek zostana wyłączeni funkcjonariusze przebywajacy na długotrwałych zwolnieniach lekarskich,podwyżki te zostaną im przyznane po ponownym podjęciu służby,itd.Niech Pan to wyjaśni,jakim prawem zwiazki zawodowe działają na szkodę pracowników i funkcjonariuszy,gdzie jest Kodeks Pracy,czy mamy znowu do czynienia z widzimisie Związków Zawodowych czy pracodawcy.Jeśli ktoś przebywał na długim zwolnieniu to znaczy że jego stan zdrowia jest w opłakanym stanie.W co grają ZZ ,czy przyklaskują pomysłom SSC,żeby ugrać pytam się co...O co tu chodzi,miało być na każdy etat po 500 PLN,a robi się interes na ludziach schorowanych,którzy zdrowie stracili dla tej Firmy.Proszę o interwencję i zajęcie stanowiska.Jeszcze trochę a zaczną żądać zaświadczeń od lekarza ginekologa czy czasem celniczka nie jest w ciąży.Ludzie opamiętajcie się,nie tędy droga.Miało być po 500 a tu wiadać jak chce się ludzi jawnie oszukiwać.

no tak, panie Sławku może niepowazna, ale obaj wiemy w jakim kraju żyjemy... 8) wiele rzeczy jest niepoważnych i nadal jest...

Obi Wann Zollobi napisał:
PostWysłany: Sro Mar 05, 2008 1:13 am Temat postu: A może dialog na łamach TVN24

Panie Sławku ma pan już doświadczenie , może czas znowu spotkać się z dziennikarzami TVN24 i przedstawić im w jakim kierunku zmierzają obietnice Premiera Question Może czas aby publicznie zadać pytania panu SSC wtedy nikt nie zarzuci że forum jest anonimowe

Za tydzień jest kolejne spotkanie w sprawie podwyżek. Nie martwcie się nasz Związek będzie dobrze przygotowany na to spotkanie. Jeżeli tam nie otrzymamy szczegółowych odpowiedzi na postawione przez nas pytania, będziemy zmuszeni skorzystać z innych metod działania przysługujących związkom zawodowym.

Liczymy na to. Ludzie maja kontakty w skarbówce Policji czy SG i widzą że zostaliśmy oszukani. Panie Sławku znowu na dole zaczyna wrzeć.

Back
Do góry