Właśnie przeczytałem w Onecie ,że wg "Pulsu Biznesu " naszemu rzadowi zginęło niedużo ,bo ... 16-20 MILIARDÓW PLN!!! Chodzi o oszczedności na przetargach przy budowie autostrad.Generalna Dyrekcja Budowy Dróg i Autostrad twierdzi że te pieniądze są w budżecie Państwa ,a Ministerstwo Finansów nie we gdzie są.Zestawiłem sobie z tym faktem "oszczędności" przy wyliczaniu dodatku granicznego ,by zamiast 12pln wypłacić 8,50pln , oszczedności na zasiłku pogrzebowym czy rodzinnym itp i itd ,i jasna cholera mnie bierze! I co? I nic ! Nie ma winnych .Coraz głośniej o zamiarach zmniejszenia liczebności SC do 7,5 tys , bo nie ma już granic południowo-zachodnich,ograniczaniu zarobków od czerwca -wszystko w ramach oszczędności! A tu taki kwiatek ! Ile jeszcze takich jest ? Jeżeli już mowa o oszczędnościach ,to dlaczego np. nie zlikwidowano tzw Zakładów Obsługi Przejść Granicznych? Przekazanie ich zadań Izbom Celnym ,tak jak i obiektów użytkowanych przez cło,obecnie dzierżawionych od wielu podmiotów nie tylko usprawniło by ich utrzymanie ,ale też zlikwidowało wiele zbędnych etatów i skróciłoby drogę do załatwienia wielu spraw -np .na wymianę żarówki czy zamka w drzwiach ,nie trzeba by czekać miesiąca ,nie mówiac o zbednej korespondencji.Podobie ,jakby SG zajęła by się podobnie jak przedwojenny KOP /Korpus Ochrony Pogranicza/ ochroną granic ,,, Ale to tylko mrzonki ,na razie MF zastanawia się nad kolejnymi cięciami w ramach oszczędności ,a zaginione miliardy ? Pewnie gdzieś są...... W czym problem?