Celniku/pracowniku SC co robisz 4 czerwca?

slawomir.siwy

Administrator
Członek Załogi
Punkty reakcji
4 509
Miasto
ZZ Celnicy PL
Informuję, że w UM Kraków został złożony wniosek o zgodę na przeprowadzenie pikiety w dniu 04 czerwca o godz.11-tej.
Miejsce pikiety zostało podane w okolicach Wawelu, na bulwarach przy Wiśle. W tym dniu zjeżdżają się do stolicy Małopolski przedstawiciele wielu państw. Najwyższy czas zaprezentować stan polskiej Służby Celnej opinii publicznej oraz na forum międzynarodowym.
Hasło pikiety to:
SKUTECZNIEJSZA SŁUŻBA CELNA, SPRAWNIEJSZA OBSŁUGA PRZEDSIĘBIORCÓW, LEPSZA OCHRONA INTERESÓW POLSKI I CAŁEJ WSPÓLNOTY.
POSTULATY SĄ ZNANE ŚRODOWISKU I ZOSTAŁY JUŻ PRZEKAZANE PREMIEROWI.
Dojazd na pikietę odbywa się indywidualnie.
F.C. ma prawo do refundacji raz w roku kosztów przejazdu komunikacją publiczną. Jedyne co trzeba poswięcić to swój urlop.

4 czerwca to dzień ruchów oddolnych, protestów i strajków pracowniczych. To rocznica pierwszych demokratycznych wyborów. Ponieważ głos środowiska
pracowniczego jest lekceważony, brak jest rzeczywistego dialogu społecznego, MINISTERSTWO nie chce podejmuje działań faktycznie uspawniających SC, zaprezentujmy nasz punkt widzenia, na sprawy naszej formacji.
Bądź obecny w tym dniu w Krakowie w umundurowaniu!!!
Zgłoszenia są przyjmowane wyłącznie na adres slawomir.siwy@celnicy.pl. W przypadku zbyt skromnej liczby zgłoszeń, organizator zastrzega sobie prawo wycofania pikiety.

Pikieta nie jest organizowana przez ZZ Celnicy PL.
Pikietę organizuje funkcjonariusz celny.

JEŻELI NIE JEDZIESZ NA PIKIETĘ, CO INNEGO ZAMIERZASZ ROBIĆ W TYM DNIU? ODPOWIEDZ JEDNAK SOBIE NA PYTANIE, DLACZEGO MNIE TAM NIE BĘDZIE?
JEŻELI NIE ZGADZASZ SIĘ NA DALSZE ZWODZENIE I MANIPULOWANIE - MUSISZ PO PROSTU TAM BYĆ. W PRZECIWNYM RAZIE BĘDZIESZ WCIĄŻ OKŁAMYWANY.

O DECYZJI WŁADZ MIASTA KRAKOWA POINFORMUJĘ W TERMINIE DO 24 GODZIN PRZED PIKIETĄ.

PROSZĘ O ZGŁOSZENIA DO DNIA 03.06. DO GODZ. 12-TEJ. JEŻELI NIE BĘDZIE CO NAJMNIEJ 1000 ZGŁOSZEŃ, PIKIETA ODBĘDZIE SIĘ W INNYM TERMINIE.

Ostatnia edycja:
.......
PROSZĘ O ZGŁOSZENIA DO DNIA 03.06. DO GODZ. 12-TEJ. JEŻELI NIE BĘDZIE CO NAJMNIEJ 1000 ZGŁOSZEŃ, PIKIETA ODBĘDZIE SIĘ W INNYM TERMINIE.

W tym zdaniu jest chyba pomyłka, lub wiara w cuda, bo trudno będzie znależć 1000 osób umundurowanych gotowych do pikiety, chociaż podobno niezadowolonych z obecnej sytuacji panującej w SC jest wielu, to odważnych którzy wyślą zgłoszenie może być 100, a zdecydowanych do wzięcia czynnego udziału w pikiecie max.20-30 osób.

I w tym tkwi nasz problem.
Załóżmy, że będzie 500 osób. To problem polega na tym, że pozostałe kilkanaście tysięcy co najwyżej tylko przez chwilkę zastanowi się, dlaczego INNI nie pojechali.
Szkoda, że większość z nas nie zada sobie pytania A DLACZEGO WLACIWIE JA NIE POJECHAŁEM???

I w tym tkwi nasz problem.
Załóżmy, że będzie 500 osób. To problem polega na tym, że pozostałe kilkanaście tysięcy co najwyżej tylko przez chwilkę zastanowi się, dlaczego INNI nie pojechali.
Szkoda, że większość z nas nie zada sobie pytania A DLACZEGO WLACIWIE JA NIE POJECHAŁEM???

Zapewniam Cię, że NIE MASZ RACJI !!!
NIKT, ani przez chwilę nie "zastanowi się, dlaczego INNI nie pojechali"!
Natomiast WIELU będzie dyskutować; "PO CO POJECHALI CI, CO POJECHALI?!"!
Także WIELU zada sobie pytanie "A DLACZEGO WLACIWIE JA NIE POJECHAŁEM???", lecz niewielu odpowie SOBIE na to pytanie!

WIEM! Masz wiarę w ludzi. DOBRZE, tak należy! Lecz miej ją jeszcze WIĘKSZĄ!!!
Nie spytasz jak?
Otórz teraz nie, lecz przy następnej "oddolnej akcji" złóż oświadczenie skierowane do WSZYSTKICH, KTÓRZY JUŻ NIE WIERZĄ ŻADNYM ZWIĄZKOM ZAWODOWYM; że uzyskane dzięki takiej "akcji" pozytywne zmiany w Naszej Służbie, NIĘ BĘDĄ PARAFOWANE "POROZUMIENIEM DWUSTRONNYM POMIĘDZY JAKIMIŚ ZWIĄZKAMI I RZĄDEM" lecz
JEDNOSTRONNYM ZOBOWIĄZANIEM RZĄDOWYM podpisanym przez WSZYSTKICH MINISTRÓW WRAZ Z SZEFEM RZĄDU popartym OŚWIADCZENIEM O AKCEPTACJI ZOBOWIĄZANIA RZĄDOWEGO podpisanym przez WSZYSTKIE ORGANIZACJE ZWIĄZKOWE DZIAŁAJĄCE W SC!

Takie rozwiązanie pozwala ZZ działać formalnie, natomiast zapobiegnie przypisaniu sobie "chwały" przez jakikolwiek ZZ, co może właśnie tych "oddolnych"-niezrzeszonych uaktywnić!

Zgodnie z planem, ze wzgl. na frekwencję, pikieta się nie odbędzie. Funkcjonariuszy i pracowników, którzy wyrażali chęć wzięcia udziału oraz wszystkich pozostałych informuję, że pikieta została przełożona na inny termin.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry