Celnik spedytor czy... ?

cocoro98

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Witam bardzo serdecznie nazywam sie Konrad mam 16lat i doszlem do punktu w ktorym musze wybrac szkole wyzszą bym potem mial dobra prace.
Mialem na mysli isc do szkoly wojskowej i byc zolnierzem,praca dobra,dobrze placi i wgl lecz moj tata doradza mi isc do szkoly mundurowej (Technikum) na celnika/spedytora. I mam taki dylemat nie wiem co wybrac :/
Dodam ze znam bardzo dobrze jezyk wloski i ucze sie angielskiego.

Szłem łąkom kwiaty pachły... To po pierwsze.
Szkoła wyższa nie gwarantuje Ci w tym kraju pracy tylko znajomości. To po drugie.
A po trzecie rzuć monetą!

Jeżeli myślisz o służbach mundurowych to podpowiadam, że wszystkie oprócz SłużbY Celnej, mają możliwość przejścia na wcześniejszą emeryturę - 55 lat wiek i 25 lat służby. Pomyśl o tym, bo jednocześnie MF wprowadza przepisy umożliwiające zwalnianie schorowanych funkcjonariuszy celnych, a po osiągnięciu pewnego wieku, powiedzmy powyżej tych 55 lat częściej tak jest niż w młodości, że można zachorować tak, aby nie móc już wypełniać służby. W Służbie Celnej masz duże prawdopodobieństwo, że Ci podziękują jak zachorujesz, a służba na wielu stanowiskach w SC wcale nie jest łatwiejsza niż w Policji czy w Straży Granicznej, rzekłbym nawet w wieluokolicznościach dużo bardziej stresująca i ryzykowna.

Back
Do góry