Celnicy piszą do Ministra Finansów

slawomir.siwy

Administrator
Członek Załogi
Punkty reakcji
4 509
Miasto
ZZ Celnicy PL
Pan Jan Vincent Rostowski
Minister Finansów
sekretariat.bmi@mofnet.gov.pl

Szanowny Panie Ministrze.

W związku z przekazaniem do uzgodnień międzyresortowych projektu ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin, ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczenstwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin oraz niektórych innych ustaw zwracam się do Pana Ministra z prosbą o wystąpienie do Ministra Spraw Wewnętrznych z poprawkami do projektu ustawy, które zagwarantują objęcie funkcjonariuszy celnych nowym zaopatrzeniowym systemem emerytalnym służb mundurowych licząc od 1983r. wraz z uzasadnieniem i oceną skutków regulacji.
Jako funkcjonariusz celny nie rozumiem dlaczego jestem dyskryminowany w stosunku do funkcjonariuszy innych służb mundurowych, jestem bowiem zatrudniony tak samo jak wszyscy ww. funkcjonariusze w ramach stosunku administracyjno – prawnego, podlegam analogicznym a nawet ostrzejszym rygorom służby, dyspozycyjności, pełnej zależności od władzy służbowej, wymaganiom sprawności fizycznej, wymaganiom zdrowotnym, mam ograniczone te same a nawet większe prawa i swobody obywatelskie.
Decyzja taka znacznie usprawni funkcjonowanie słuzby odpowiedzialnej za ok. 1/3 budżetu. Jak wynika z analizy do propozycji tzw. emerytur celnych uprawnienia miałyby dotyczyć zaledwie około 600 osób rocznie, a minimalny ich koszt to mniej niż kwota uszczupleń z akcyzy na jakie nie został narażony skarb państwa w wyniku jednego zaledwie ujawnienia naszych funkcjonariuszy.
Cale społeczeństwo, a nawet Trybunał Konstytucyjny - vide sygn. K1/04 jest przekonany, że funkcjonariusze celni należą do zaopatrzeniowego systemu emerytalnego. Od wniosku Pana Ministra zależy, czy będzie przestrzegana Konstytucja w zakresie równego traktowania podległych Panu funkcjonariuszy Słuzby Celnej w stosunku do funkcjonariuszy innych służb mundurowych. Funkcjonariusze celni są jedyną służbą mundurową pozostającą poza systemem zaopatrzeniowym, przez brak podobnych uprawnień emerytalnych prawodawca wprowadza odstępstwo od zasady równości wyrażonej w Konstytucji RP. Wielokrotnie Premier obecnego Rządu deklarował zbliżenie uprawnień funkcjonariuszy celnych do funkcjonariuszy innych formacji mundurowych, w związku z trwającymi pracami nad reformą emerytur jest to właściwy moment do podjęcia inicjatywy.
Wnoszę względnie o alternatywne wystąpienie Pana Ministra z wnioskiem do Komitetu Stałego Rady Ministrów z projektem zmian ustawowych zawierających tzw. emerytury celne.

Do wiadomosci:
Biuro Pelnomocnika Rzadu ds. Równego Traktowania –
bprt@kprm.gov.pl
Minister Spraw Wewnetrznych –
minister@msw.gov.pl

Funkcjonariusz celny

Też wysłałem. Najważniejsze, żeby na każdą zaproponowaną akcję właczała się jak największa liczba funkcjonariuszy!

...tra ta ta, tra ta ta !

odpowiedzi raczej bym się nie spodziewał!- co nie znaczy że nie należy pisać! sam też napisałem.

Vincent ma wszystkich w wielkim po.......niu ! -
- dzieciom ( swoim ! ) załatwia ,,zieloną kartę " do USA,
- a sam- na swoją emeryturę - odkłada w W. Brytanii.

Im bardziej wszyscy oni przysłużą się dogorywającej strefie euro - tym wyższe dostaną posady.

Zapewne będzie w przyszłości kilku polskich ,,zasłużonych "pretendentów na fotel imperatora w Brukseli.

Ja też wysłałem. Od dawna uczestniczę we wszystkich akcjach. Wielokrotnie słałem do różnych parlamentarzystów, RPO, SSC, Brukseli, MF i ciężko spamiętać gdzie jeszcze. Staram się też mobilizować kolegów. Póki co niewiele to dało. Ale ja wciąż wierzę....

Kochani, zrzeszeni i niezrzeszeni, bez względu na to do jakich związków należymy, bez względu na to, że niektórzy z Was za pewne już niedługo przejdą na emeryturę, wyślijmy, wszyscy wyślijmy pisma. Tylko razem możemy coś zrobić. Uczmy się solidarności od innych grup zawodowych. Związki same nie są w stanie wszystkiego zrobić. Czasami od siebie też musimy coś dać, ale dotyczy to wszystkich, inaczej w perspektywie mamy 67 lat.
Pozdrawiam wszystkich.
NIE BĄDŹ BIERNY, WYŚLIJ PISMO

wysłałem choć widzę że celnicy nie chcą emerytur i chcą służyć do 67
Wyślemy 2000 nie będzie reakcji, wyślemy 5000 zaczną rozmawiać, wyślemy 10000 będą powaznie rozmawiać, bo nie wiedzą jaki następny krok zrobimy.
Działajcie. My zbieramy podpisy w jednostce i wyślemy do ministra zbiorczo, każdy sam też wysyła
CELNIKU ZDEKLARUJ SIĘ

wysłałem choć widzę że celnicy nie chcą emerytur i chcą służyć do 67
Tak, chyba masz rację. Od wczorajszego mojego wpisu temat odczytało ok. 330 osób, a tylko jeden wpis (dzięki armanos). Pozostawiam to bez komentarza.
Pozdrawiam czytających.
Celniku bądź nadal bierny a emerytura w wieku 67 lat.

A tak wogóle. Emeytury, podwyżki - wogóle samo dno. Każdy chce (chyba :-) ). Ale wszyscy sie boją jakoś pokazać. Ostatnie w telewizji strajk CELNIKÓW: Straż Graniczna , Straż Pożarna , Straż Więzienna, Policja ------------- A gdzie Celnicy. I co z tego że na granicy. Jak Chcemy Coś osiągnąć to się przyłączmy. W tym roku prosta sprawa co do akcyzy: system EMCS "padł" a procedura awaryjna - nie ma komu robić bo jest na wolnym. - jeden dzień bez ruchu w sprawie akcyzy. Druga sprawa Straj na granicy oczywiśćie Włoski : np: w połowie marca: Jeżeli nie to mamy EURO. Ale by było. Minister - zobaczmy co by zrobił.

Moja propozycja jest taka,
jeżeli ZZ Celnicy jest w każdej Izbie,( inne zwiazki mnie nie interesują z wiadomych względów)
proponuję przeprowadzić ankietę, która będzie zarazem deklaracją poparcia dla działań tego zwiazku w sprawie włączenia nas do zaopatrzeniowego systemu.
czyli do każdej komórki działającej w ramach poszczególnych Izb celnych trafiły by tzw, deklaracje ( nie wiem ktoś madry by zredagował treść)
następnie każdy funkcjonariusz wpisuje tam swoje dane ( imię, nazwisko, stopień, stanowisko, komórkę organizacyjną) i podpisuje się. Tak podpisane deklaracje trafiaja do związkowców, którzy przesyłają je przewodniczącemu ZZ Celnicy. Wtedy zobaczymy kto chce emerytur i ile jest popierających te dążenia.
A najwazniejsze jest to, że nie będzie to anonimowe i nie będzie wątpliwości ilu nas jest, którzy chcą.
Ewentualnie taka deklarację zamieścić na tej stronie do ściągnięcia i wydrukowania, oraz podac osoby w poszczególnych izbach, do których je przekazać wypełnione. Osobiście wręczę taka deklarację każdemu w mojej komórce gdyby miał "problem" z wydrukowaniem, nastepnie zbiorę i przekażę wskazanemu związkowcowi ( ZZ Celnicy) w mojej izbie. Mysle że cala operacja potrwa maksymalnie 14 dni i wszystko bedzie jasne Czy chcemy emerytur wczesniejszych czy tez nie.
Jeżeli mój pomysł jest głupi to przepraszam

w/g mnie GENIALNE !!!!

Pytanie tylko jak z logistyką, kto to przywiezie, odbierze, skoordynuje. Nie wiem czy w każdy urzędzie czy nawet izbie ZZ Celnicy.pl mają swojego reprezentanta. Jeżeli nie to w/g mnie pomoc innych ZZ byłaby wskazana no i frekwencja też byłaby większa.

w moim OC trwa zbieranie podpisów , mam nadzieję, że w każdej komórce organizacyjnej znalazł sie ktoś kto wydrukował pismo i dołączył tabelkę do zbierania podpisów! Na przykładzie swojego OC powiem, że jak wszystko jest podrukowane i wystarczy tylko się podpisać to z każdym dniem podpisów przybywa:) w przyszłym tyg. pisma zostaną juz wysłane pod podane adersy! Działajmy!!!!!
poza tym z mojego OC sporo osób wysłało też indywidualne maile!!!

podpiszę, bo to w moim interesie. Ale pokażcie mi drugą służbę gdzie księgowa jest oficerem, z prawem do wcześniejszej emerytury

wysłałem, i namówiłem 2 kolegów z mojego oddziału, pozostali funkcjonariusze - starsi stażem i stopniem raczej bierni...

Back
Do góry