Celnicy dla budżetu!!! Apel do funkcjonariuszy!!!

slawomir.siwy

Administrator
Członek Załogi
Punkty reakcji
4 509
Miasto
ZZ Celnicy PL
W związku z trudną sytuacją budżetu, Zarząd ZZ Celnicy PL na posiedzeniu w dniach 03-05.11. postanowił wystosować apel do wszystkich funkcjonariuszy Służby Celnej.

Apel zostanie sporządzony i upubliczniony 10.11.2010r.

Nysa, dnia 10.11.2010r.

APEL
Funkcjonariusze Służby Celnej!!!

W obliczu trudnej sytuacji budżetu Rzeczypospolitej Polskiej, Zarząd Główny Związku Zawodowego Celnicy PL

- apeluje do wszystkich Funkcjonariuszy i Pracowników Służby Celnej,

o rzetelne wykonywanie powierzonych zadań w celu zwiększenia wpływów budżetowych i skuteczniejszej walki z przestępczością i nieuczciwymi przedsiębiorcami.

Koleżanki i Koledzy !
Dochody budżetu Rzeczypospolitej Polskiej i bezpieczeństwo obywateli Wspólnoty Europejskiej są najważniejszymi zadaniami realizowanymi przez Polską Służbę Celną. Funkcjonariuszy celnych, którzy realizując nałożone obowiązki są poddawani naciskom w celu przyspieszenia czynności służbowych kosztem zaniedbań przy kontroli, prosimy o postępowanie zgodne ze złożonym ślubowaniem.

Jako przedstawiciele środowiska pracowniczego, ZZ Celnicy PL realizując ustawowe i statutowe cele, w trosce o bezpieczeństwo funkcjonariuszy podczas wykonywania obowiązków służbowych, apeluje o przekazywanie wszelkich informacji o nieprawidłowościach utrudniających wypełnianie służby i narażających Was na odpowiedzialność dyscyplinarną i karną, celem analizy i ewentualnego podjęcia działań prawnych.

Jednocześnie informujemy, że w dniu dzisiejszym przekazaliśmy do Prezydenta RP, Premiera i Ministra Finansów, kierowany do Szefa Służby Celnej wniosek Zarządu Głównego Związku Zawodowego Celnicy PL w sprawie odwołania z zajmowanych stanowisk Dyrektorów Izb Celnych oraz wezwaliśmy do złożenia rezygnacji ze stanowiska Szefa Służby Celnej Pana Jacka Kapicę w związku z obecną sytuacją w Służbie Celnej.
Koleżanki i Koledzy – czas na odbudowę Służby Celnej i jej prawdziwą modernizację.

Z celniczym pozdrowieniem:
Zarząd ZZ Celnicy PL

Ostatnia edycja:
cześć Sławek, sorry za off topic - czy mógłbyś wykasować trochę wiadomości w swojej skrzynce bo od kilku dni próbuję coś Ci przesłać i pojawia się komunikat że nie da rady :D

W związku z trudną sytuacją budżetu, Zarząd ZZ Celnicy PL na posiedzeniu w dniach 03-05.11. postanowił wystosować apel do wszystkich funkcjonariuszy Służby Celnej.

No, nareszcie!
BRAWO !!!
Jak przypuszczam, będzie lepiej gdy tym razem dobrze zadbamy o swoje zdrowie i stawimy się do pracy w komplecie.

ja myślę, że od tego dnia raczej - w związku z trudną sytuacją budżetu - powinniśmy zacząć bardzo skrupulatnie wypełniać swoje obowiązki, aby uniknąć sytuacji, że w skutek naszego przeoczenia spowodowanego pośpiechem coś co powinno trafić - do tego budżetu nie trafi

Nysa, dnia 10.11.2010r.

APEL

W obliczu trudnej sytuacji budżetu Rzeczypospolitej Polskiej, Zarząd Główny Związku Zawodowego Celnicy PL

o rzetelne wykonywanie powierzonych zadań w celu zwiększenia wpływów budżetowych i skuteczniejszej walki z przestępczością i nieuczciwymi przedsiębiorcami.

Koleżanki i Koledzy !
Dochody budżetu Rzeczypospolitej Polskiej i bezpieczeństwo obywateli Wspólnoty Europejskiej są najważniejszymi zadaniami realizowanymi przez Polską Służbę Celną. Funkcjonariuszy celnych, którzy realizując nałożone obowiązki są poddawani naciskom w celu przyspieszenia czynności służbowych kosztem zaniedbań przy kontroli, prosimy o postępowanie zgodne ze złożonym ślubowaniem.

Jako przedstawiciele środowiska pracowniczego, ZZ Celnicy PL realizując ustawowe i statutowe cele, w trosce o bezpieczeństwo funkcjonariuszy podczas wykonywania obowiązków służbowych, apeluje o przekazywanie wszelkich informacji o nieprawidłowościach utrudniających wypełnianie służby i narażających Was na odpowiedzialność dyscyplinarną i karną, celem analizy i ewentualnego podjęcia działań prawnych.

Jednocześnie informujemy, że w dniu dzisiejszym przekazaliśmy do Prezydenta RP, Premiera i Ministra Finansów, kierowany do Szefa Służby Celnej wniosek Zarządu Głównego Związku Zawodowego Celnicy PL w sprawie odwołania z zajmowanych stanowisk Dyrektorów Izb Celnych oraz wezwaliśmy do złożenia rezygnacji ze stanowiska Szefa Służby Celnej Pana Jacka Kapicę w związku z obecną sytuacją w Służbie Celnej.
Koleżanki i Koledzy – czas na odbudowę Służby Celnej i jej prawdziwą modernizację.

Zarząd ZZ Celnicy PL

Nysa, dnia 10.11.2010r.

APEL

Koleżanki i Koledzy !

Zarząd ZZ Celnicy PL

I bardzo dobrze. Od naczelnika wzwyż wszyscy !!! powinni za to m.in. mianowanie wyleć na zbity pysk.

Koleżanki i Koledzy !​

Dochody budżetu Rzeczypospolitej Polskiej i bezpieczeństwo obywateli Wspólnoty Europejskiej są najważniejszymi zadaniami realizowanymi przez Polską Służbę Celną.

Święta racja, od jutra rzeczywiście bardziej przykładam się do roboty, bo ostatnio straszny nawał pracy i wszystko się robiło "po łebkach", byle jak najwięcej przepuścić.
A przy tym o błędy nietrudno, faktycznie jak się mam potem przed KW tłumaczyć... :(

jestem już tym zmęczony.
W tym roku słyszałem o tym, że podwyżki należą się wszystkim : mkc, kc, skc, ic itp.(populizm w czystej postaci- i to najlepiej tyle ile chcą, bez wskazywania źródeł finansowania)
dlatego Zarząd ZZ Celnicy PL podjął decyzje o nie uczestniczeniu w podziale pierwszej transzy środków na podwyżki w tym roku, nie wyrażając zgody na uczestniczenie w negocjacjach ws podwyżek przedstawicielom izbowym, w związku z tym ja, i nie tylko ja podziękowaliśmy za współpracę.

ZZ Celnicy PL na pewno zrobił i robi wiele dobrego dla funkcjonariuszy, ale retoryka rodem z "o dwóch takich, co ukradli księżyc" od dawna bardzo mnie drażniła.

W tym apelu brakuje tylko adnotacji, że jeżeli nie zostaną odwołani wszyscy DIC oraz SSC to złożony zostanie wniosek o rozpoczęcie procedury inpeachmentu wobec Prezydenta RP, wotum nieufności dla Premiera a Minister Finansów postawiony zostanie przed Trybunałem Stanu:cool:

szkoda,
życzę wszystkim pieniaczom, plujkom, klonom, podwyższaczom napięcia - dobrego samopoczucia,

wiem, że wiele osób odwiedzających to forum czuje się poszkodowanych, jestem przekonany, że wiele z osób piszących na forum wyraża swoje niezadowolenie w związku z zaklasyfikowaniem do grupy stanowisk nie gwarantujących w najbliższym czasie wzrostu uposażeń, wiem, że wielu osobom nie jest łatwo, ale czy zaproponowano jakikolwiek inny - alternatywny podział środków z uchwały modernizacyjnej zgodnie z jej przeznaczeniem?

PS Skoro nie ma woli do tego aby wyeliminować anonimowość i klony proponuję, wzorem większość poważanych i wiarygodnych stron wprowadzić widoczność większości adresu IP i blokadę proxy

Dziękowałem w przeszłości na forum za powierzenie pełnienia funkcji vice przewodniczącego ZZ Celnicy PL-rezygnując z niej, dziękowałem za pełnomocnictwo do reprezentowania zz w IC w Poznaniu włącznie z rezygnacją z członkostwa w związku, a teraz chciałem podziękować wszystkim forumowiczom za uwagę, życząc podejmowania ważnych decyzji życiowych nie pod wpływem chwili, nie poddając się manipulacji, zdając sobie sprawę ze wszystkich ewentualnych konsekwencji.

Pozdrówka
Krzysztof Jabłoński

end of transmission...

a ja zycze sobie i wszystkim aby 1 zwiazek zawodowy zrobil cos 1 dla zwyklego 1 celnika ...wtedy i ja sie do niego zapisze ...stary col

Czytając ten apel można odnieść wrażenie że do tej pory celnicy nie traktowali swojej pracy poważnie (a dla wielu jest to krzywdzące).
Moim zdaniem apel jest pozoracją działań związku, nic nie wniesie i sprawa nawet nie zachaczy o media.

jestem już tym zmęczony.
W tym roku słyszałem o tym, że podwyżki należą się wszystkim : mkc, kc, skc, ic itp.(populizm w czystej postaci- i to najlepiej tyle ile chcą, bez wskazywania źródeł finansowania)
dlatego Zarząd ZZ Celnicy PL podjął decyzje o nie uczestniczeniu w podziale pierwszej transzy środków na podwyżki w tym roku, nie wyrażając zgody na uczestniczenie w negocjacjach ws podwyżek przedstawicielom izbowym, w związku z tym ja, i nie tylko ja podziękowaliśmy za współpracę...

Panie Krzysztofie, sprawiedliwości na tym świecie nie było i nie będzie, ale żyjemy w państwie demokratycznym (?) i mamy prawo wyrażać swoje niezadowolenie wobec działań aparatu władzy. Nie możemy przecież być tylko marionetkami...
Pozdrawiam

Krzysztofie, jeżeli uważasz ,że wszyscy tutaj to podżegacze i klony to proponuję 1 alternatywny sposób podziału środków. Proponuję , aby minimalna płaca młodzego specjalisty wynosiła 3400,00PLN, a specjalisty 3500,00PLN. Na tych stanowiskach zaklasyfikowano ludzi z wieloletnim stażem, z wykształceniem /choćby tak jak ja prawniczym/ , którzy tylko przez przypadek znależli się na oddziale celnym. Ludzie Ci prowadzą trudne postępowania celne przed i po zwolnieniu towaru, dokonują weryfikacji skomplikowanych zgłoszeń celnych /np. bardzo trudne przypadki zgłoszeń , w których strony wnioskują o zwolnienie z należności celnych i podatkowych w ramach mienia przesiedlenia/, kontrolują wszystkie pozaekonomiczne ograniczenia dotyczące wprowadzania towaru na obszar Wspólnoty /np. bezpieczeństwo produktów/., dokonują taryfikacji towaru , kontrolują gospodarcze procedury celne, prowadzą kontrolę czasu pracy kierowców i prowadzą postępowania z tym związane. I Ci ludzi są tylko specjalistami.

A co z innymi związkami ? Przyłączą się do "APELU", czy w zarządach siedzą sami eksperci ?

Zdzicha !
Słusznie prawicie !
Wiem. że to nic nie zmieni , ale zdecydowanie
odwołuję się od wartościowania !
Jakoś nie dostrzegam jakichkolwiek form pomysłu
odwolań, podstaw prawnych na Forum !
Argumentów mi nie brakuje, czytam tylko krzykaczy,
ludzi którzy jak trzeba było walczyć to L-4 !

A może pójść tropem rozumowania mojego znajomego!
Może nikt nie zada sobie trudu przeczytania naszych odwołań,
a może warto! Może warto pokazać,że nie wszyscy C,
TO SĄ BEZMÓZGOWCY !.Może warto dla samej
nawet prymitywnej satysfakcji umieć powiedzieć dość,
.Trzeba mieć poczucie
WŁASNEJ WARTOści !
p.s.
Nie po to ... żeby następni ... ale tutaj to już tylko
moje pobożne życzenia ~!

Back
Do góry