Cd. emerytury

slawomir.siwy

Administrator
Członek Załogi
Punkty reakcji
4 509
Miasto
ZZ Celnicy PL
SSC napisał:
Nie odpuszczam tematu(dop. emerytur), ale oceniam realnie, ze obecnie kontrargumentów na naszą niekorzyść jest wiele- brak broni, brak korpusów, znaczny odsetek umundurowanych "urzedników", a nawet fakt, że na stopnie oficerskie i generalskie nie mianuje nas Prezydent RP, świadczy, że nie jesteśmy służbą mundurową "z krwi i kości". Najpierw to zmnieńmy, a potem sie domagajmy równości - i ja też będę się tego domagał. Nawet klimat ograniczenia wcześniejszych świadczeń emerytalnych w innych grupach zawodowych nam nie sprzyja.

Może Pan Panie Ministrze uwiarygodnić swoje działania i intencje rządu pisząc ustawę modernizacyjną na 5 lat. Róznych niezrealizowanych strategii już trochę bywało, myślę że wystarczy. Przypomnę, że w 2011 mamy wybory.

Pytanie brzmi: czy skoryguje Pan Minister okres obowiązywania ustawy modernizacyjnej. Gdyby wpisał Pan w niej wydatki na objęcie zaopatrzeniowym systemem emerytalnym funkcjonariuszy SC od 2012 to byłaby insza inszość. Poza tym "ucywilnienie" powinno przebiegać w sposób mniej siłowy, tzn. wskutek naturalnej fluktuacji kadr. Proces ten mozna przyspieszyć emeryturami epizodycznymi.

I na tym polu jest o co walczyć w Parlamencie.

Ostatnia edycja:
Panie Minstrze. Pana argumenty przeciwko wcześniejszym emeryturom nie dają mi spać.
Napisał Pan
- brak broni - Straż Pożarna też nie ma broni a jest Służbą mundurową
- brak korpusów i fakt, że na stopnie oficerskie i generalskie nie mianuje nas Prezydent RP - to żaden argument, poza tym może zostac wprowadzony w każdej chwili
- znaczny odsetek umundurowanych "urzędników" - pomyśleć należy i forsować emerytury epizodyczne

Generalnie Pana argumenty są mało przekonywujące i jest ich tylko cztery. Powinien Pan raczej unikać w mediach i w Parlamencie tego typu wypowiedzi a forsować argumety, których jest o wiele, wiele więcej, a które przemawiają za przyznaniem emerytur mundurowych.
Chętnie prześlę te argumenty, mamy je rozpisane na kilkanaście stron.
Proszę z tym iść do Parlamentu, bo z taką ustawą jaką proponuje MF i po takim proteście nie będzie w ogóle o co walczyć. Te kwestie będą załatwione od ręki, każdy w chwili obecnej bez najmniejszych problemów może taki projekt przeprowadzić przez Parlament, to żaden problem.
Naprawdę zachęcam Pana do większego zaangażowania w walkę o "cywilizowany proces ucywilnienia" i na tym polu ma Pan Minister duże mozliwości w Parlamencie i innych resortach jako nasz Szef. Musiałby Pan jednak zacząć przekonywać swoich mocodawców, ale czy jest taka wola z Pana strony.
My wtedy Panu Ministrowi pomożemy. Zachęcam raz jeszcze. Brak powyższych działań z Pana strony doprowadzi do niepotrzebnych utarczek w Parlamencie, które na tym etapie będą musiały już być dużo ostrzejsze z naszej strony niż dotychczas.

Ponawiam pytanie:
Czy jest chociaż możliwe napisanie ustawy modernizacyjnejh na 5 lat?????Szczegóły określi się potem. Czy jest w ogóle taka wola, która da prawdziwe, bo ustawowe, gwarancje naszemu środowisku.

Ostatnia edycja:
To dopiero początek prawdziwego rozgłosu:), ale pomalutku, poczekajmy na etap prac parlamentarnych.
Panie Ministrze. Dziwi mnie brak rzeczywistego dialogu, gdyż ogólnie, co do zasady jesteśmy zgodni co do kierunku reformy. Poróżniają nas tylko politycy, którzy jak małe dzieci mówią nie bo nie, bo nie ma zgody, bo nie ma woli politycznej etc. etc. na temat prawdziwego usprawnienia Służby. Różnimy się tylko sposobem wprowadzenia reformy, dojściem do tego samego de facto celu. Tymbardziej powinien Pan otworzyć się na merytoryczny dialog.

Panie Moderatorze, jestem otwarty na dialog, czego najprostrzym przykładem jest moja obecność na tym forum, częste wyjazdy w teren i rozmowy z celnikami w OC, przyjmowanie argumentów, które poprawiaja projekt ustawy.
Jednak różnimy się punktem widzenia na kwestię emerytur. Pan wychodzi z założenia, że powinny być dziś i już !
Ja uważam, że najważniejszym jest poprawić sytuację finansową funkcjonariuszy i pracowników SC, zmodernizować służbę, wprowadzić motywacyjny system wynagrodzeń, ścieżkę kariery i awansu, a potem podkreślać, że jesteśmy podobni do SG więc powinniśmy mieć emerytury. Dziś, jak wielokrotnie pisałem, duża część SC jest podobna do administracji podatkowej.
Pana prawem, i innych przedstawicieli ZZ, jest domagać się juz teraz wszystkiego najlepszego dla SC. Proszę jednak uważać na dobór środków i korzystać z tych bardziej merytorycznych. Wykorzystując te mniej poważne ostateczny efekt może być odmiennych od założonego.
jk

Pan nie wysłuchał ZZ Celnicy PL i w tym jest problem. To co Pan napisał w poście powyżej nie ma nic wspólnego z prawdą jeżeli chodzi o faktyczny dialog społeczny. Nie chciał Pan podjąć dialogu na ten temat w Świdrze w dniach. 30.03. - 02.04.
W tym stanie rzeczy porozmawiamy w Parlamencie, ale proszę mieć na uwadze to co Pan mówił w Sejmie na KFP np. w kwestii restytucji i zównania praw z innymi sużbami mundurowymi

Ostatnia edycja:
Ok, ale mam nadzieję, że nie idzie Pan do parlamentu głównie po to, aby walczyć o nieprzyznawanie nam żadnych przywilejów emerytalnych i emerytur epizodycznych, a niestety takie wrażenie odnoszę po ww. wpisach Pana Ministra.
Już gdzieś pisałem, że po takim proteście, kiedy o SC tyle się mówi, taki projekt ustawy jaki przygotował resort finansów jest dużym nieporozumieniem. W chwili obecnej każdy przeprowadziłby taki projekt przez Sejm, dlatego nie są nawet konieczne wizyty przedstawicieli MF w Sejmie, w trakcie "dyskusji" nad nim:)

Back
Do góry