Brak obiecanych dodatków

larry1

Aktywny użytkownik
Punkty reakcji
236
Czy te rozporządzenia są nic nie warte? Fikcja? Obiecanki cacanki? Związki działajcie!

1. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 10 września 2009 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie stawek uposażenia zasadniczego w Służbie Celnej, wysokości oraz szczegółowych zasad przyznawania i wypłacania dodatków do uposażenia zasadniczego

(Dz. U. z dnia 18 września 2009 r.)

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia, z mocą od dnia 1 lipca 2009 r.

2. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 27 października 2009 r. w sprawie wypłaty równoważnika z tytułu dojazdu funkcjonariuszy celnych do miejsca pełnienia służby.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 31 października 2009 r.

3. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 23 października 2009 r.

w sprawie otrzymywania przez funkcjonariuszy celnych wyżywienia lub równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie

(Dz. U. z dnia 29 października 2009 r.)

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 31 października 2009 r.

W Poznaniu tzw. dodatki kontrolerskie wypłacono w ubiegłym tygodniu.

Równoważnik za wyżywienie przysługuje dopiero od listopada. W każdej ic muszą być ustalone procedury w tej sprawie, na pewno prace trwają (zadzwońcie do inspektora ds BHP).
Dopiero po przepracowanym miesiącu będą płacić (no chyba, że będą wydawać posiłki w naturze)

co do równoważnika za dojazd, to składajcie oświadczenia zgodnie z rozporządzaniem i przekonacie się co i jak. Macie termin do 10 grudnia, aby ubiegac sie o równoważnik za listopad

Czy ktoś wypełniał wniosek o pieniądze za dojazdy do miejsca pełnienia służby i z jakim skutkiem.

Czy ktoś wypełniał wniosek o pieniądze za dojazdy do miejsca pełnienia służby i z jakim skutkiem.

Czas jest do 10-go każdego miesiąca (przynajmniej u mnie w IC) włącznie. Później czas na weryfikację i pewnie wypłacą z wynagrodzeniem, a wnioski owszem już duża część fc wypełniła i są złożone u kierownika oddziału.

dojazdy

Czas jest do 10-go każdego miesiąca (przynajmniej u mnie w IC) włącznie. Później czas na weryfikację i pewnie wypłacą z wynagrodzeniem, a wnioski owszem już duża część fc wypełniła i są złożone u kierownika oddziału.

ale dlacze4go u Kierownika Oddziału? Dowiedzcie się lepiej do kogo mają wpłynąć do 10 danego miesiąca(tak mówi rozporządzenie). Czy do kancelarii UC czy o IC. Oni (czytaj "góra") zrobią wszystko by jak najmniej osób się na to załapało. Będą liczyć z metrówką kilometry od granicy do granicy(administracyjnej) tak by parę osób mogło nie dostać tych 100 czy 200 złotych.

ale dlacze4go u Kierownika Oddziału? Dowiedzcie się lepiej do kogo mają wpłynąć do 10 danego miesiąca(tak mówi rozporządzenie). Czy do kancelarii UC czy o IC. Oni (czytaj "góra") zrobią wszystko by jak najmniej osób się na to załapało. Będą liczyć z metrówką kilometry od granicy do granicy(administracyjnej) tak by parę osób mogło nie dostać tych 100 czy 200 złotych.

jakie kilometry w ro\porządzeniu nie znalazłem nic o kilometrach???

jakie kilometry w ro\porządzeniu nie znalazłem nic o kilometrach???

musisz spełnić 2 warunki jednocześnie - 30km od granicy administracyjnej od miejsca zamieszkania do granicy administracyjnej miejsca pełnienia służby i czas dojazdu publicznymi środkami lokomocji min.1 godzina w jedną stronę, czyli jak pracujesz w warszawie to od rogatek miasta do twojej miejscowości musi być min.30 km. Nie liczy się to, że przez kolejne 20 jedziesz przez w-wę do OC. patrz rozporządzenia i art.93 ustawy o SC

Ja natomiast mam drobne pytanie. Czy wypłacanie równoważnika za brak kwatery dla alokowanych fc. będzie następować na starych zasadach, czy trzeba wypełniać jakiś nowy wzór wniosku, bo już nic mnie nie zdziwi.......

Nie ma jeszcze nowego rozporządzenia w tej sprawie, więc obowiązują na razie stare zasady.
W projekcie rozp. w sprawie świadczeń związanych z przeniesieniem funkcjonariusza Służby Celnej do innej miejscowości jest kluczowy dla alokersów zapis:

Par.27.1 Przepisy dotyczące świadczeń związanych z przeniesieniem funkcjonariusza do pełnienia służby w innej miejscowości; mają odpowiednio zastosowanie do funkcjonariuszy, spełniających warunki ich otrzymania w dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

no właśnie, natomiast moje pytanie zrodziło się po tym jak IC wypłaciła w tym miesiącu równoważnik tylko za listopad, a od 2003r. w grudniu był wypłacany za listopad i grudzień jednocześnie...

u nas nigdy tak nie robili, za grudzień płacili w styczniu

PS a zauważyłeś, że równoważnik był wypłacony w pełnej kwocie?

(równoważnik do kwoty 2280 zł jest zwolniony w każdym roku z podatku dochodowego, art.195 ustawy o Służbie Celnej)

Czy ktoś wie co się dzieje z tym rozporządzeniem? Mam na myśli dodatek dla funkcjonariuszy pracujących w warunkach szkodliwych!

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW1)

z dnia 10 września 2009 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie stawek uposażenia zasadniczego w Służbie Celnej, wysokości oraz szczegółowych zasad przyznawania i wypłacania dodatków do uposażenia zasadniczego

4) w § 7 ust. 1 otrzymuje brzmienie:"1. Funkcjonariuszom pełniącym służbę w warunkach szkodliwych dla zdrowia lub uciążliwych przysługuje miesięczny dodatek w wysokości:
1) przy pierwszym stopniu szkodliwości lub uciążliwości - 0,02,
2) przy drugim stopniu szkodliwości lub uciążliwości - 0,039,
3) przy trzecim stopniu szkodliwości lub uciążliwości - 0,058
- kwoty bazowej.";

§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia, z mocą od dnia 1 lipca 2009 r.

u nas nigdy tak nie robili, za grudzień płacili w styczniu

PS a zauważyłeś, że równoważnik był wypłacony w pełnej kwocie?

(równoważnik do kwoty 2280 zł jest zwolniony w każdym roku z podatku dochodowego, art.195 ustawy o Służbie Celnej)

W IC Olsztyn od samiutkiego poczatku wyplacania dodatkow są one traktowane jako , uwaga uwaga , skladnik wynagrodzenia (!) i są obciążane nie tylko podatkiem dochodowym, ale również wszelkimi pochodnymi od płac.

Czyli : przed nowelizacją miałem : 30dni x 7,20zł/dzien ~ 150 zł netto
: po nowelizacji mam : 30dni x 14,40/dzien ~ 300 zł netto

Ot, taka magiczna interpretacja. Ale podobno emeryturę będę miał większą.

takie mamy przepisy, równoważnik za brak lokalu mieszkalnego obecnie jest zwolniony z podatku dochodowego (tj i pochodnych) do kwoty 2280, niestety rozłąkowe i równoważnik za brak lokalu (w całości) zwolniony jest z podatku tylko przy czasowym przeniesieniu.

[FONT=&quot]Ciekawe kiedy wejdzie rozporządzenie ws świadczeń socjalnych, bo jeżeli przed nowym rokiem, to będzie można złożyć wniosek o wypłatę zryczałtowanego równoważnika za bilet PKP (par.3), a jeżeli po nowym roku (byle nie 01.01.2010) to obowiązywać będą zapisy dotychczasowego rozp. i dopłata do wypoczynku będzie liczona wg (życzeniowa moja interpretacja:)) Dz U 39/2000 poz. 450
wg tego, prawo do świadczenia urlopowego wg stawki uposażenia zasadniczego najniższej grupy...obowiązującej w dniu 1 stycznia roku kalendarzowego w którym funkcjonariusz nabył prawo do urlopu...czyli na 01.01.2010 jest 2250 (referent)x 32,85% = 739 zł.[/FONT]
[FONT=&quot]W projekcie rozp. jest zapis „[/FONT][FONT=&quot]Dopłata do wypoczynku przysługuje na każdą uprawnioną osobę w wysokości 0,127 kwoty bazowej”, czyli około 237 zł.[/FONT]

[FONT=&quot]Piszący projekt nie wiedzą, jaki dodatek do wypoczynku dostaje się w straży granicznej, bo na pewno nie mają 237 zł na osobę[/FONT]:mad:[FONT=&quot], więc skąd ich taka właśnie argumentacja w uzasadnieniu? Bo wcześniej był inny zapis[/FONT]:eek:, a uzasadnienie pozostało bez zmian.

Ostatnia edycja:
[FONT=&quot]Ciekawe kiedy wejdzie rozporządzenie ws świadczeń socjalnych, bo jeżeli przed nowym rokiem, to będzie można złożyć wniosek o wypłatę zryczałtowanego równoważnika za bilet PKP (par.3), a jeżeli po nowym roku (byle nie 01.01.2010) to obowiązywać będą zapisy dotychczasowego rozp. i dopłata do wypoczynku będzie liczona wg (życzeniowa moja interpretacja:)) Dz U 39/2000 poz. 450
wg tego, prawo do świadczenia urlopowego wg stawki uposażenia zasadniczego najniższej grupy...obowiązującej w dniu 1 stycznia roku kalendarzowego w którym funkcjonariusz nabył prawo do urlopu...czyli na 01.01.2010 jest 2250 (referent)x 32,85% = 739 zł.[/FONT]
[FONT=&quot]W projekcie rozp. jest zapis „[/FONT][FONT=&quot]Dopłata do wypoczynku przysługuje na każdą uprawnioną osobę w wysokości 0,127 kwoty bazowej”, czyli około 237 zł.[/FONT]

[FONT=&quot]Piszący projekt nie wiedzą, jaki dodatek do wypoczynku dostaje się w straży granicznej, bo na pewno nie mają 237 zł na osobę[/FONT]:mad:[FONT=&quot], więc skąd ich taka właśnie argumentacja w uzasadnieniu? Bo wcześniej był inny zapis[/FONT]:eek:, a uzasadnienie pozostało bez zmian.

Moja żona pracuje w SG jako cywil. Dodatek do "wczasów pod gruszą" jest zależny od wysokości dochodu na jednego członka rodziny nie znam dokładnie tych stawek, ale ostatnio na wydruku dostała 750 zł netto na osobę dofinansowania, to jak sie to ma do naszych wczasów?

Mam przed sobą komunikat ZZZSC (ZZZSC-10-32/09) w którym poruszano z SSC kwestię dopłaty do wypoczynku. Ze strony SSC nie było nawet komentarza a zatem nie ma co się łudzić, że się coś zmieni. Jest nowy projekt w którym pozostało 0,127. :mad:
Rozp. wejdzie na bank po nowym roku- przecież kasa państwowa jest pusta, więc nie będą ryzykować, ze się posypią wnioski o ryczałt za bilety.

Sławek może Ty masz jakąś wiedzę co stało się z tym rozporządzeniem?:

1. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 10 września 2009 r.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia, z mocą od dnia 1 lipca 2009 r.

mam na myśli dodatek dla funkcjonariuszy pełniących służbę w warunkach szkodliwych dla zdrowia lub uciążliwych.

Back
Do góry