Bajkopisarze z corintii

Poul

Użytkownik
Punkty reakcji
0
Od jakiegoś czasu obserwuje nasz intranet i zamieszczane na nim informacje o ujawnieniach. Jeżeli celem umieszczania tego typu informacji ma być pokazanie nam jak/gdzie/w jaki sposób- wykryć ogólnie pojętą kontrabandę to dalecy jesteśmy od tego. Informacja powinna być krótka, przejrzysta, konkretna tak żeby załóżmy celnik z przejście X mógł wzorować się/ zwrócić uwagę na/uświadomić sobie gdzie/jak itp może coś być ukryte, na podstawie tego co wykryto na przejściu Y. Wkurzają mnie wpisy w stylu tego który ukazał się z IC Przemyśl pod tytułem Ciemną Nocą- poza wąską grupą funkcjonariuszy którzy brali udział w ujawnieniu nikt inny nie ma pojęcia gdzie znajdował się przemyt.W SG istnieje coś takiego jak materiały poglądowe gdzie umieszczane są informacje o ujawnieniach- w tym też naszych!- Służby Celnej!-TAK, Tak nie mylę się koledzy. Świeżo przyjęty funkcjonariusz SG skierowany do zadań polegających na wykrywaniu przemytu ma chociaż jako takie pojęcie co gdzie i jak szukać.Myślę że trzeba by i u nas stworzyć podobny system. Jest to bardzo ważne i wiem że zaraz padną głosy że każdy szeregowy celnik wie więcej na temat przemytu niż SG ale wiadomości nigdy za wiele!

Źródłem takich informacji nie powinien być intranet a zainteresowane osoby wiedzą gdzie takie szczegółowe dane odnaleźć.
To co widzimy na intranecie zależy od aktywności rzeczników i osób odpowiedzialnych za PR w izbach i nie zawsze jest wprost proporcjonalne do ilości i jakości ujawnień.

Ostatnia edycja:
Źródłem takich informacji nie powinien być intranet a zainteresowane osoby wiedzą gdzie takie szczegółowe dane odnaleźć.
To co widzimy na intranecie zależy od aktywności rzeczników i osób odpowiedzialnych za PR w izbach i nie zawsze jest wprost proporcjonalne do ilości i jakości ujawnień.

W zasadzie, odkąd zaistniała "analiza ryzyka", to powinieneś mieć rację ... POWINIENEŚ !!!
Masz może na myśli np. CKC ? "Zainteresowane osoby" to analitycy - teoretycy ?! Czy "dane", to jest to samo co "informacje" ?!
STATYSTYCZNIE rzecz biorąc "założenia strategii" wszystko gra, choć faktycznie jest to śmiechu warte. Szkoda gadać!

Nie chodzi o statystykę a o poinstruowanie na co zwrócić uwagę podczas kontroli.
Kolego Jabol ja jestem zainteresowany i to bardzo i nie wiem gdzie mam takie informację znaleźć bo te które są OGÓLNIE dostępne są do bani krótko mówiąc

najlepszym źródłem informacji jest wiedza i doświadczenie starszych kolegów i tego nie zastąpi nic, jeżeli pracujesz na przejściu.
Zajrzyj do CKC.

Back
Do góry