badania okresowe

kisiel

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
hej , mam pytanie

czy jeżeli podczas badań okresowych wyjdzie cos nie tak ( podwyzszone próby watrobowe) to jaka jest w takiej sytuacji postawa pracodawcy IC.
chodzi mi o to czy grozi takiej osobie zwolnienie z cła czy np lekarz przeprowadzajacy badania okresowe poprostu kieruje delikwenta do lekarza specjalisty????
czy ktos z was miał moze taki problem i jak zostało to potraktowane????

pozdrawiam

wyniki badań lekarskich są tajemnicą lekarską. Pracodawca dostaje zaświadczenie "zdolny do pracy na danym stanowisku, następne badanie do dnia...." i koniec. To są badania okresowe.
Jak wygląda i czy w ogóle czymś się różni badanie w zw. ze skierowaniem o którym mowa w ustawie - nie wiem. Ale to też tajemnica lekarska i wara komukolwiek od niej.

Co do prób wątrobowych :) proponuję przerwę zrobić, sama się zregeneruje:D

nie,nie:)
jeszcze sie az tak bardzo ża służbą nie stęskniłem:D

problem dotyczy mojej koleżanki która nie jest zarejestrowana na forum, a ma problem ze swoja watrobą ( wirus HCV)
ostatnio ma wysokie próby watrobowe a termin badan okresowych sie zbliza wielkimi krokami,:(

ktos z pracy jej powiedział że jeśli bedzie miała złe wyniki to ja z cła wyrzucą!!!
postanowiłem więc zajrzeć do was znowu i zapytac co wy o tym sadzicie

mi sie wydaje że raczej jej nie powinni wyrzucic, ewentualnie przenieść na inne stanowisko???

ale to tylko moje dywagacje

oczywiście koleżanka jest celniczką w słuzbie stałej

pozdrawiam

A czy koleżanka jest pod opieką lekarską? jeśli tak, to lekarz który ja leczy powinien wystawić zwolnienie lekarskie, jeśli nie jest zdolna do pracy ze względu na wysoką próbę wątrobową. Nie wiem dokładnie jak postąpi lekarz medycyny pracy, ale może dać krótszy termin następnego badania okresowego, np. po roku. Tak właśnie było z moją znajomą, która przy bardzo wysokim OB dostała zaświadczenie na rok. Na miejscu kolezanki pogadałabym ze swoim lekarzem, czy przy takich wynikach można uznać, że ktoś jest niezdolny do pracy. Jesli tak, to powinien wystawic zwolnienie lekarskie na czas zaleczenia problemu. Potem mozna iść na badania okresowe. Pozdrawiam.

hmm....

problem jest nie do zaleczenia

tnz mozna z tym dziadostwem życ ( wirus HCV) ale on stopniowo uszkadza watrobe
róznie to bywa u jednych proces ten trwa latami u innych jest szybka progresja
chodzi o to ze te wyniki watrobowe juz u niej nie będa w normie nigdy bo wirus stopniowo uszkadza organ u niej juz progresja jest widoczna w obrazie krwi ( próby watrobowe)
jej obawa polega na ty6m ze boi sie iz lekarz medycyny pracy stwierdzi jej niezdolnośc do słuzby w cle
jej lekarz prowadzacy nie widzi przeciwskazań co do pracy w cle

pytanie dotyczy tego czy przez pojawienie sie danej jednostki chorobowej , czy jest to dostateczny argument do zwolnienia ze słuzby celnej

ja juz jej tłumaczyłem że wydaje mi sie iz to tak nie działa
uwazałem zawsze że jesli celnik wykonuje swoja prace i nagle zachoruje na jakąs chorobe przewlekła ( cukrzyca, WZW typu C) to takiego delikwenta raczej sie odrazu nie wyrzuca ze słuzby tylko ewentualnie kieruje sie na inne stanowisko i lekarz medycyny pracy kieruje chorego do poradni specjalistycznej gdzie dopiero specjalista wyraza opinie o tym czy praca takiemu człowiekowi szkodzi czy nie

reasumujac wydawało mi sie ze człowieka nie mozna wyrzucic tylko dlatego że troche podupadł na zdrowiu???

ale moze sie myle...

Nasza ustawa w Art. 104. 1. pkt. 1 stanowi, iż funkcjonariusza zwalnia się ze służby w przypadku:
1) orzeczenia trwałej niezdolności do służby, z zastrzeżeniem ust. 2;
a ust.2 stanowi, iż w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, zwolnienie ze służby może nastąpić w przypadku, gdy nie ma możliwości przeniesienia funkcjonariusza do służby cywilnej.

Mam nadzieje, że jednak skończy się na dopuszczeniu do pracy, a jeśli będą jakieś problemy zawsze jest wyjście z sytuacji, czyli przeniesienie do słuzby cywilnej. Zresztą lekarze też są ludźmi, więc myślę że jednak będzie dobrze.

Back
Do góry