Badania okresowe wg nowego rozporządzenia (Dz.U.138/2011 poz.811

jabol

Dobrze znany użytkownik
Punkty reakcji
259
Miasto
RP
Rozporządzenie w sprawie orzekania o stanie zdrowia wymaganym na określonych stanowiskach w SC weszło w życie w ubiegłym roku. Trochę czasu minęło zanim jednostki wykonujące badania okresowe zaczęły stosować zapisy w/w rozporządzenia, ale ZACZĘŁY i będzie to przeogromny problem grup mobilnych i oddziałów celnych. Lekarz nie wystawi zdolności, gdy nie będzie to odpowiadało zapisom rozporządzenia, więc wystarczy w GM wada wzroku aby nie otrzymać zdolności do służby!!! Nie ma stanowisk dla osób rotowanych w ramach "programu 50+" a co dopiero dla funkcjonariuszy, którym pracodawca będzie musiał zapewnić prace na innym stanowisku z powodu nie otrzymania dolności do służby!!!

W Policji, gdy nie ma zdolności do służby funkcjonariusz idzie na rentę!!! Większość z nas ma spokojność do następnych (pierwszych wg nowego rozporządzenia) badań okresowych. Spodobał mi się komentarz jednej z osób badających funkcjonariuszy: gdyby znali dokładnie zapisy tego rozporządzenia, to nie podpisaliby umowy z izbą na świadczenie usług. (czy w każdej IC jest podpisana umowa z takimi jednostami? Czy w niekórych IC można takie badania sobie robić samemu?:) u lekarzy, którzy nie zapoznali sie z zapisami rozporządzenia:) a funkcjonariusze za swoje pieniądze wykonują badania- IC jest zadowolona, bo nie ponosi kosztów)

Lekarze ze smutkiem stwierdzają, że należymy do elity pod względem wymagań zdrowotnych, porównując to z innymi służbami mundurowymi, a tam nie służy się do 65 roku życia!!! Naprawdę bardzo trudno jest spełnić warunki dla osób posiadających na służbie broń po ukończeniu 45 roku życia.

To jest kolejny argument za objęciem Słuzby Celnej zaopatrzeniowym systemem emerytalnym!!!

W związku z przeniesieniem na inne (niższe) stanowisko (przy braku zdolności do pełnienia służby z powodu nie spełniania warunków zdrowotnych) uposażenie jest obniżane po 6 miesiącach (art.97 ust.1 UoSC)

Ostatnia edycja:
Jak było pisane rozporządzenie to żywcem zrzynali z pragmatyki innych służb ale emerytury nikt nie zaproponował ,za to zaufanie które można w każdej chwili stracić wpisali . Ludzie po co te ceremoniały salutowanie w beret nie jesteśmy żadną służbą mundurową niech to do was wreszcie dotrze. Nigdy nie będziemy w żadnym systemie emerytalny to brednie, proponuje aby w ramach protestów pisać do SSC o zgodę na przejście do innej służby.

standardowa sytuacja-sianie paniki,czy osoba zakładajaca temat przeczytała w/w rozp?chyba nie,bo gdyby przeczytała to na str 11 z 17 jest zapis o nadcisnieniu-z nadcisnieniem tetniczym mozna pracowac w oddz celnych.grupa srodkowa tabelki-z tego co pamietam,tak samo jest z wadami wzroku,trzeba byzc slepcem aby nie pracowac w oddziale celnym.owszem obostrzenia sa w grupach mobilnych,ale chyba to jest uzasadnione.i teraz moje pytanie jaki cel masz nakrecajac sie i po co podajesz niesprawdzone informacje?

O wzroku nie pisałem nic o OC ( z ciśnieniem się pomyliłem-dlatego już zedytowałem pierwszy post), a co do wyników badań to melo porozmawiamy po ich przejściu (może jakieś osłabienie słuchu:)), no chyba, że wykonujesz zadania biurowe:)

To co napisałem, nie jest sianiem paniki, tylko ponownym informowaniem o konsekwencjach takich zapisów rozporządzenia (wiele osób pisało o tym dużo wcześniej, a teraz zbieramy pierwsze owoce). Z takimi "niewielkimi" obostrzeniami niedługo dla znacznej części mobilnych pracodawca będzie musiał szukać innych miejsc pracy, i na ich miejsce zastępców, a to już nie będzie takie łatwe (chyba, że ma to być koniec grup mobilnych)

Mobilny służy klika/kilkanaście lat i nabawia się schorzeń, które po latach dyskredytują go do pełnienie służby na takim stanowisku.
Brak zdolności do służby, przeniesienie- z dużym prawdopodobieństwem na niższe stanowisko, po 6 miesiącach obniżenie uposażenia.

Restrykcyjne rozporządzenie zostało podpisane, ale jak zwykle nie zabezpieczono funkcjonariusza w przypadku utraty zdrowia (bo utrata zdolności tym właśnie jest), wedle powiedzenia: afroamerykanin zrobił swoje, może odejść.

Melo, chiałbyś być w takiej sytuacji? Nie dostajesz zdolności. Dowiadujesz się, że nie ma równorzędnego stanowiska i jest tylko młodszy specjalista celny!!!! Służyłeś wiele lat i teraz masz podziękowanie za poświęcenie. Przy wartościowaniu była przynajmniej gwarancja utrzymania uposażenia, a tutaj po 6 miesiącach obniżenie.

Ostatnia edycja:
nie nie chciałabym,tylko nie myl sie.poniewaz nie jestem osobą zdrową,duzo czasu zajeło mi zapoznanie sie z w/w rozp.i wg mnie(to jest moje zdanie) = przecietnie zdrowy funkcjonariusz (z chorobami typowymi dla wieku-nadcisnienie,wada wzroku,choroba serca-bez zawału,wylewu,z cukrzyca)moze pracowac na oddziale-srodkowa kolumna w tabelkach.mam wrazenie ze na forum,zamiast rzetelnych,prawdziwych,konkretnych wiadomosci i ustalen jest grupa ok.5-10 osob nawzajem sie nakrecajacych.,a czas leci,podwyzek zero,perspektyw zero i szczytne hasła i dyskusja od ilu lat o naszym ciezkim losie?.gdyby nie wschod to bysmy w 2008 byli obsrani po uszy.

Za chwilę zabraknie miejsc przy biurkach.

A niestety praca w GMach jest bardziej podatna na urazy, choroby czego konsekwencja jest utrata zdrowia. Dodam do tego wyjazdy do czarnej roboty na wschód, stres i dyspozyjność. Organizm to przetrwa ale za jakiś czas o tym przypomni. 15 lat pracy w GMach i widać zmiany w wynikach. Co masz w zamian?

Melo, pogadamy jak wrócisz z orzeczeniem. Lekarze medycyny pracy, którzy w swojej karierze wiele widzieli mówia, że grupa 6 jest porównywalna do formacji Grom. Szkoda, że w sferze przywilejów nie mamy podonych uprawnień min. Emerytalnych.

Widzę, że Twoim zadaniem melo jest takie przedstawianie rzeczywistości na forum, aby zniechęcić do podejmowania jakichkolwiek działań.
Na to nie mamy szans, na tamto również, to nie ma sensu itp:) albo wszyscy, albo nikt i zakończmy temat:)

Melo, skoro tak przestudiowałeś, a może i tworzyłeś:) to rozporządzenie, to poinformuj funkcjonariuszy, szczególnie pracujących wiele lat na pasie (w OC), że wystarczy jednostronne osłabienie słuchu w zakresów tonów wysokich i zdolności nie ma!!! ( a z wiekiem słuch się nie poprawia)

ej,ja jestem kobieta i nawet na nia wyglądam.nie tworzyłam w/w rozp.pracuje w oddz tow.kazdy ma prawo miec swoje zdanie,a nie lubie bicia piany.

A może koledzy i koleżanki podzielicie się jak to wygląda w Waszych Izbach. Czy jesteście badani wg rzeczonego rozporządzenia?

Nie ma komisji centralnej, więc nie są tworzone komisje regionalne. Jeżeli DIC powoła komisję regionalną to nie będzie się, do kogo odwołać w przypadku niekorzystnego orzeczenia lekarskiego.:p

Przepisy przepisami, a zycie zyciem. Są testy i egzaminy, które wszyscy MUSZĄ zaliczyć. Są funkcjonariusze, co mają kwity na masę chorób kwalifikujących niemal do renty, wojskowe kategorie D i gorzej, a są oficerami. No to się może określimy: jesteśmy komando foki, czy cipy za biurkiem? Bo jak foki, to emki policyjne ok, a jak łamagi, to się cieszmy, że nie żyjemy w Chinach czy Indiach, tam się pracuje, a u nas to jest sanatorium. A tak odnośnie pracy za biurkiem, tej wygodnej, to jest ona główną przyczyną większości obecnych chorób cywlizacyjnych: skrzywienia kręgosłupa na każdym niemal odcinku, bóle głowy, szyi, stres, hemoroidy, nadwaga, nadciśnienie, zawał, depresja...itd itp. ja już próbowałem biura i terenu, tu i tam, i za biurko wolę nie siadać. Ale jak mam być komando foka, to coś za to też oczekuję.

Przepisy przepisami, a zycie zyciem. Są testy i egzaminy, które wszyscy MUSZĄ zaliczyć. Są funkcjonariusze, co mają kwity na masę chorób kwalifikujących niemal do renty, wojskowe kategorie D i gorzej, a są oficerami. No to się może określimy: jesteśmy komando foki, czy cipy za biurkiem? Bo jak foki, to emki policyjne ok, a jak łamagi, to się cieszmy, że nie żyjemy w Chinach czy Indiach, tam się pracuje, a u nas to jest sanatorium.
...
... Ale jak mam być komando foka, to coś za to też oczekuję.

Szanowny Kolego! (o ile wolno mi tak rzec)
Także widzę to, co Ty.
TAKŻE !!!
To znaczy, że widzę jeszcze tych PRACUJĄCYCH ... (BEEP) za biurkiem.

Czy Ty sam nie widzisz w "komando foka" tych, którzy ... nie "MUSZĄ" ?!

Nie ma komisji centralnej, więc nie są tworzone komisje regionalne. Jeżeli DIC powoła komisję regionalną to nie będzie się, do kogo odwołać w przypadku niekorzystnego orzeczenia lekarskiego.:p

Zasadniczo, przy każdym tworzeniu aktów prawnych przeprowadza się wcześniej analizę następstw jakie wywoła wprowadzenie nowego przepisu. Czy tak było i tym razem? Czy to rozporządzenie nie miało dotyczyć nowo przyjmowanych, przenoszonych oraz osób po długich zwolnieniach?

Sorry Rybka i inni Koledzy i Koleżanki mogący czuć się urażeni, trochę się zagalopowałem. Czasem pewne dziwne (?) zjawiska w naszej formacji wywołują nadmierne emocje. Wszystkich uczciwie pracujących pozdrawiam i zyczę nam wszystkim zmian na lepsze.

Back
Do góry