auto z usa, jak to wkoncu jest?

• Thread starter Thread starter Nie zarejestrowany
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
N

Nie zarejestrowany

Gość
witam Panow celnikow.

Na wp.pl jest 100 stron z cyklu "sprowadze auto z usa" ale 0 faktow, szukam ale cos slabo mi to idzie.

Mam zamiar sprowadzic rozbite auto z usa rocznik 2008
wartosc zakupu 3500usd
wartosc rynkowa w polsce 65,000zl
pojemnosc 2.0L

panowie ile mnie to naprawde bedzie kosztowalo przy odprawie?

z gory dziekuje za informacjej

Piotr

Auto z USA !

Podaję obowiązujące stawki przy imporcie:
Odprawa celna w Polsce ( urząd celny)

cło - 10% od wartości celnej tj. cena zakupu + koszty ubezpieczenia + koszty transportu od miejsca załadunku w USA do miejsca wprowadzenia ( potocznie opłata za kontener , zazwyczaj port morski);

akcyza - 3,1% (jak Pan podaje do 2,o L) od podstawy opodatkowania tj. wartośc celna (składniki patrz jw) + koszty transportu i ubezpieczenia od miejsca wprowadzenie (chodzi tu o konkretny morski port graniczny) do miejsca przeznaczenia w Polsce,

podatek VAT - 22% od podstawy opodatkowania tj. podstawa opodatkowania akcyzą + akcyza,
Nadmieniam, iz wartośc jest weryfikowano przez urząd celny poprzez porównanie cen na rynku amerykańskim np. strona www.kbb.com lub www.cars.com , opinie biegłych itd, i może byc podwyższona,

Odprawa celna (nie w Polsce) w innym kraju Wspólnoty np. Niemcy port morski

cło - 10% od wartości celnej tj. cena zakupu + koszty ubezpieczenia + koszty transportu od miejsca załadunku w USA do miejsca wprowadzenia ( potocznie opłata za kontener , zazwyczaj port morski);

podatek od wartości dodanej Mwst- 19% od podstawy opodatkowania tj. wartośc celna + cło,

Następnie akcyzę trzeba zapłacic w polskim Urzędzie Celnym właściwym dla miejsca zamieszkania bądź siedziby
stawka 3,1% (do 2,0L) od podstawy opodatkowania tj. cena zakupu + koszty transportu i ubezpieczenia do miejsca wprowdzenia + cło zapłacone w niemieckim UC ,

Podstawa opodatkowania akcyzą jest weryfikowana przez polski UC. Pan podaje, iż tego typu samochód nieuszkodzony kosztuje na polskim rynku ok. 65.000 zł a cena zakupu to ok. 11.000 zł czyli szesc razy mniej. Z pewnościa cena jaką Pan podaje będzie kwestionowana . Na pewno należy przedłożyc opinię biegłego rzeczoznawcy samochodowego , bez tego sie moim zdaniem nie obejdzie.

Pozdrawiam
EKS

Podstawa opodatkowania akcyzą jest weryfikowana przez polski UC. Pan podaje, iż tego typu samochód nieuszkodzony kosztuje na polskim rynku ok. 65.000 zł a cena zakupu to ok. 11.000 zł czyli szesc razy mniej. Z pewnościa cena jaką Pan podaje będzie kwestionowana . Na pewno należy przedłożyc opinię biegłego rzeczoznawcy samochodowego , bez tego sie moim zdaniem nie obejdzie.

Pozdrawiam
EKS

tak cena za ktora to auto kupilem to wlasnie okolo 11,000zl
aukcja Copart, auto uderzone, koszt naprawy w usa przerasta wartosc auta

Czy dowod zakupu na aukcji copart + dowod przelewu do firmy copart
i obecny stan auta (rozbite) bedzie wystarczajace dla UC?

Slysze o tych horrorach w UC, gdzie pan urzednik stwierdza "PAN MNIE PROBUJE OKLAMAC" -chodzenie po sadach itd itp, wolalbym tego uniknac

tak dla info,

Panowie, wychowalem sie w usa, skonczylem tam uniwerek i przez chwile pracowalem u dealera, ceny aut na aukcjach typu Copart, sa naprawde takie jakie podaja ludzie

przyklad 2009 Mercedes S550 19,000usd, delikatne obicie
2008 corvette 9,000usd

wychodzi to z tego ze :
-cena naprawy auta w usa jest ogromna, i czesto przerasta wartosc,
-ubezpieczyciele sa rzetelni i nie bawia sie w (niewyplacanie)
-do tego miliony aut, i setki tysiecy powypadkowych na aukcjach

mimo wszystko mam nadzieje ze jakos to bedzie i pozdrawiam panow Celnikow ;)

Back
Do góry