Arbeit w SŁUZBIE CELNEJ

• Thread starter Thread starter BartoszJ
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
B

BartoszJ

Gość
Trochę o pracy w SC

Witam Szanownych celników! mam pytanie do Was pracowników Służby Celnej! No więc tak.. Czy możecie mi opowiedzieć jak wygląda rekrutacja do SC?Jak wygląda egzamin z języka obcego? Pytam dlatego że chciałbym starać się o pracę w SC może wielu z was myśli że mi odbiło itd.. ale to naprawdę chyba najlepsza opcja w miejscu w którym mieszkam, myślę że lepiej iść do pracy jako celnik za ponad 1000zł niż pracować jako obrabiacz drewna za 600zł za m-c. W związku z tym chciałbym też zapytać czy przy staraniu się o prace ze średnim wykształceniem nie ma problemu? ponieważ wiem że naukę można kontynuować podczas pracy.. I jeszcze jedna najważniejsza dla mnie kwestia czy aby starać się o pracę w SC trzeba być po wojsku czy nie?

dzięki wszystkim za odpowiedzi!!!

Ostatnia edycja:
Młody człowieku, wykaż trochę inicjatywy własnej i poczytaj forum od początku a w szczególności wątki, które w tytule mają praca, egzaminy itp a spłynie na Ciebie moc wiadomości od kt.órych glowa puchnie;-) To jest początek naszej pracy, tutaj nikt nie będzie prowadził Cię za rączkę. Posty takie jak Twój pojawiają się na forum średnio co trzeci dzień i co.... i nikt nowy nie chce ich czytać albo po prostu idzie na łatwizną zamiast trochę poszperać.:mad:

Bartoszu, skladaj podanie.Czytaj to co funkcjonariusze pisza na forum, ale nie musisz wszystkiego brac do siebie.Jesli Ciebie przyjma bedziesz zarabial wiecej niz 1000 zl.
Faktycznie praca w stolarni pomimo swoich dobrych stron lekka nie jest,
nie boj sie pracy w U.C., ale uwazaj na rece. Aby po nich nie dostac caly czas musisz ruszac glowa.

Szanowna Balbino! Najłatwiej napisać jest żeby poczytać forum, no więc owszem czytałem forum ale wskaż mi choć jeden temat gdzie są opowiedzi na moje pytania? np."czy przy staraniu się o prace ze średnim wykształceniem nie ma problemu??" Zamiast pisać odrazu ze złowrogim nastawieniem mogłaś poprostu mi odpowiedzieć bo skoro jesteś pracownikiem SC masz wiedzę na ten temat.

Formalnie wystarczy średnie. W praktyce ze średnim nikt Cię dzisiaj do cła nie przyjmie. Chyba że masz wujka dyrektora lub ciocię w ministerstwie.

jeszcze Bartku powinieneś sam siebie zapytać czy chcesz pracować czy chcesz wstąpić do służby bo to jest różnica... z tym że wstępując do służby nosisz mundur, jesteś pozbawiony dnia wolnego za święto w sobotę, niedługo stracisz dni urlopu na żądanie, zgodnie ze SŁUŻBĄ ale za to ... emeryturę masz jak pracownik. Sam do końca nie wiem co za hybryda jest z celnika ni to koń ni wół ni żaba.

Czy możecie mi opowiedzieć jak wygląda rekrutacja do SC?Jak wygląda egzamin z języka obcego?

Test wyboru, 4 arkusze po 15 pytań (to nie jest reguła) uszeregowane wg. stopnia trudności. Generalnie wybierasz właściwe wyrażenie do wstawienia w puste miejsce. Ja bynajmniej miałem taki. I choć FCE się nie dorobiłem, to dla mnie był łatwy.

Back
Do góry