Apel - Pilne !!!

slawomir.siwy

Administrator
Członek Załogi
Punkty reakcji
4 509
Miasto
ZZ Celnicy PL
Zwracam się z prośbą do wszystkich funkcjonariuszy i pracowników S.C. oraz tych którzy zostali już zwolnieni ze służby.
Jeżeli w jakikolwiek sposób zostaliście Państwo kiedykolwiek poniżeni, została naruszona Wasza godność, duma, dobre imię lub inne prawa proszę o kontakt ze mną i przesyłanie na adres OC Nysa, 48-300 Nysa ul. Otmuchowska 50 wszelkiej dokumentacji, pism/oświadczeń uprawdopodabniających powyższe(SPRAWA PILNA)
Chodzi nam o sprawy związane z działaniami organów ścigania, tzn. przypadki przewlekania postępowań przygotowawczych (naruszenie prawa do szybkiego procesu), stawianie zarzutów i wnoszenie aktu oskarżenia na podstawie jedynie poszlak i pomówień, wywierania nacisków i stosowania szantażu celem przyznania się do winy w zamian np. za odstąpienie organów ścigania od złożenia wniosku o tymczasowe aresztowanie, zmuszanie do zeznań korzystnych dla organów ścigania, poprzez widowiskowe zatrzymania, przeszukania mieszkań, skuwanie w kajdanki, przebieranie podczas zatrzymania w stare rzeczy(mimo, iż mieliście swoje), zastraszanie w inny sposób. Chodzi takze o ew. ograniczanie prawa do korzystania z obrońcy, wulgarne traktowanie zatrzymanych przez oragny ścigania, tendencyjne protokołowanie zeznań, ale takze wybiórcze. Proszę o informację, w których przypadkach śledczy być może nawet sugerowali, że sprawa tymczasowego aresztowania jest przesądzona, gdzie sugerowali, że znają decyzję niezawisłego sądu lub mogą mieć na tą decyzję jakiś wpływ.
Prosimy o informację, gdzie organy ścigania oficjalnie nawet mówią o tym, że będą przeciągać sprawę, że prędzej czy później i tak złożą akt oskarżenia.

Chodzi nam także o sprawy związane ze stosunkiem służbowym. Prosimy o informacje na temat przewlekłych postępowań wyjaśniających i dyscyplinarnych. Prosimy o dane na temat ww. postępowań w sprawach błahych, drobnych uchybień, które de facto można wszcząć praktycznie przeciwko każdemu zatrudnionemu w S.C. Proszę generalnie o dane na temat naruszenia Waszej godności w służbie, przez przełożonych, np. zakaz używania telefonów komórkowych, przeszukania portfeli, kieszeni, osobiste przeszukania, przeniesienia bez decyzji administracyjnych, częste przeniesienia w roku kalendarzowym, przeniesienia na okres dłuższy niż 6 miesięcy w roku kalendarzowym, zakwaterowanie w fatalnych warunkach z dala od miejsca pracyt, itp. Proszę o informacje na temat tego, gdzie przełożony nie interweniował w przypadku naruszenia Waszych praw, godności, dobrego imienia przez podróżnych/petentów w związku z wykonywaniem obowiązków służbowych.
Gdzie przełożony nie interweniował, gdy sprawa przeciwko Wam została umorzona/zostaliście uniewinnieni przez sąd, a w uzasadnieniu czytamy, że z braku dowodów albo, że zostaliście pomówieni(wg. Kancelarii adwokackiej pracodawca ma nawet obowiązek zgłosić zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa przez pomawiającego)

Dokumenty z prowadzonych spraw karnych, sądowych proszę przesyłać w możliwie szybkim terminie. Proszę o dane na temat wyroków sądowych uniewinniających oraz tych, które są w toku. W związku z koniecznością pilnej interwencji, proszę również o przesyłanie e-maili, w których opisujecie ww. przypadki.

Związek Zawodowy Celnicy PL gwarantuje niejawność przesłanej dokumentacji, co zostanie zastrzeżone w kontaktach z instytucjami pozarządowymi, którym poglądowo przedstawimy zebraną dokumentację.

Wesprzyjcie proszę starania Związku. Najwyższy czas poważnie zająć się tymi sprawami, tak aby te nieprzyjemne zdarzenia, które Was dotknęły zostały w przyszłości zminimalizowane wobec Waszych Koleżanek i Kolegów.

Ostatnia edycja:
Nie obawiajcie się ew. represyjnych działań ze strony prokuratur w toku trwających śledztw. Przekazane informacje nie będą udostępnione prokuratorom, a jedynie do wglądu instytucjom pozarządowym. Chodzi nam o pozyskanie pomocy od właściwych instytucji, którym musimy przedstawić jedynie dokumenty uprawdopodabniające ww. działania.
Związek Zawodowy Celnicy PL otrzymał już trochę materiałów i informacji na ten temat. Jednak do kontaktu z poważnymi instytucjami, z którymi zamierzamy podjąć ten temat potrzebujemy większej liczby dokumentacji oraz oświadczeń/pism opisujących ew. zdarzenia jak wyżej oraz im podobne.

Dojdzie nadto do spotkania ZZ Celnicy PL z RPO, dlatego zwracam się dodatkowo z prośbą o informowanie mnie oraz przesyłanie stosownej dokumentacji w sprawach, z którymi zwracaliście się do RPO i nie uzyskaliście odpowiedzi lub odpowiedź była w Waszej ocenie zbyt lakoniczna i RPO nie podjął wg. Was stosownej interwencji.

Zgłoszenia spraw do RPO mogą być bardzo urozmaicone. Dla przykładu podam temat, który pojawiał się na tym forum i dotyczył zasadności pobierania opłat za zkc w przypadku odejścia od służby w jakimś określonym w umowie czasie. Zabrałem głos w tym temacie, że sprawa moim zdaniem zasługuje na zainteresowanie. Wiem, że RPO był o tym informowany. Proszę o dokumentację także i w tej sprawie.
Podaję tą kwestię, aby zaznaczyć jak szerokie jest spektrum spraw, którymi może zająć się RPO.

Rpo

Myślę, że warto zadać pytania dotyczące publicznych wypowiedzi RPO po proteście funkcjonariuszy, które zadałem SSC:
  1. Gdzie i kiedy funkcjonariusze swym postępowaniem naruszyli zapisy ustawy o Służbie Celnej, biorąc zgodny z kodeksem pracy urlop na żądanie? W jaki sposób zostało to stwierdzone i udowodnione?
  2. Gdzie i kiedy nadużyto absencji chorobowej podczas akcji protestacyjnej?
  3. Gdzie i kiedy podczas protestu wydano nieprawdziwe zwolnienia lekarskie funkcjonariuszom bądź pracownikom, o których Pan mówił? W jaki sposób zostało to stwierdzone i udowodnione?
  4. Czy i jakim organom zostało zgłoszone to deklarowane powyższe naruszenie przepisów?
  5. Na jakiej podstawie Pan Kapica, jak i Rzecznik Praw Obywatelskich, stwierdzili publicznie naruszanie prawa przez protestujących funkcjonariuszy?
  6. Kiedy, gdzie i jakie przepisy prawa złamano, w jaki sposób Pan Kapica i Pan Kochanowski ustalili to przed publicznym ogłoszeniem tego stwierdzenia?
  7. Jeśli okazałoby się, że te wypowiedzi zostały przekłamane lub nieprecyzyjnie zacytowane przez media, czy i jakie działania podjął Pan, aby je sprostować bądź wyjaśnić?
Na marginesie sądząc po tych publicznych wypowiedziach RPO, wskazujących na stosunek RPO do celników, życzę naprawdę powodzenia w rozmowach.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
SZANOWNI PANOWIE DECYDENCI I WŁADCY ZWIĄZKOWI !

O Ś W I A D C Z E N I E C E L N I K A

NAJWYŻSZY CZAS, BY SKUTECZNIE ZAPROTESTOWAĆ. APARAT REPRESJI UWIJA SIĘ JAK TYLKO MOŻE. OCZYWIŚCIE, ŻE METODY WĄTPLIWIE PRAWORZĄDNE I POZAHUMANITARNE MOCNO PRZYLGNĘŁY DO ICH PRAKTYK.

nie Wszyscy Celnicy Muszą Mieć Et5ykietę Przypiętą Do Munduru. Chwała Tym Co Się Nie Załamali I Bronią Honoru Własnego I Urzędu Celnego, Który Jak Dotychczas Się Nie Kwapi, By Im Pomóć. To Dzięki Nim Uc Może Wejdzie Na Właściwe Tory I Oczyści Się Z Zarzutów, Bo Tu Nie Chodzi Tylko O Ludzi, Ale O Całą Strukturę Urzędu Celnego. Ofiarami Złożonymi Na Stosie Są Wszyscy Aresztowani W Dziwnym Tworze "areszt Wydobywczy" To Oni Zasługują Na Pomoc I Szacunek, Nie Judasze, Którzy W Imię Własnych Partykularnych Interesów Bez Wahania Besztają Kolegów I Własne Miejsce Pracy. Ocknijmy Się Wszy6scy!!!

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa a mianowicie, zmowa dyrekcji z prokuraturą, bo czyz nie tak należy nazwać zasadę zawieszania funkcjonariuszy, ktorzy przyznają się do popelnienia przestępstwa?
Art. 26 ustawy o SC mówi: Funkcjonariusza celnego można zwolnić ze służby w wypadku:
...
12) utraty zaufania niezbędnego do wykonywania obowiązków służbowych ...

Jakim zaufaniem darzeni są funkcjonariusze, którzy mówią: tak popełniłem przestępstwo i przyjąłem kwotę x łapówki? Nie miesci mi sie to w głowie, iż w stosunku do takich ludzi dyrektorzy maja pelne zaufanie i jeszcze placą im za to 1/2 wynagrodzenia.

Może związki powinny zadać takie pytanie przełożonym jakie przesłanki powodują o zaufaniu w stosunku do takich funkcjonariuszy?
pozwalam sobie przeniesć ten wpis , ponieważ ten problem mnie tez zainteresował, czy takie praktyki nie służą temu aby aresztować innych celników,
pzryznasz się i pomówisz innego nie idziesz do aresztu i dostajesz 1/2 poborów

zaufanie potrzebne do wykonywania obowiązków służbowych

To właśnie dziwne, że dyrekcja idzie na układ z prokuraturą, dlaczego prokuratura nie przyjrzy się dyrekcji?Rządy i sposób rządzenia są odzwierciedleniem pracy szeregowych funkcjonariuszy.Ja już dawno utraciłem zaufanie do przełożonych, doświadczenie jakie przeszedłem na wschodzie w materii naciągania przepisów i wykorzystywania stanowiska służbowego upewniły mnie i ciągle upewniają, że władza oddaje nas organom ścigania w zamian za swój spokój.Tylko w SC przełożeni nie bronią nas, zwalniają bo utracili zaufanie mimo,że nikt nie udowodnił naszej winy.Dlaczego nie lecą głowy za brak nadzoru??????kto stoi za tymi, których rządy doprowadziły do masowych aresztowań??????Co musieli zrobić, że ciągle rządzą??? to tylko procent pytań na które musimy sobie odpowiadać każdego dnia!

Pytasz co musieli zrobić?S. z Medyki sam się przyznał,że kazali mu pisać donosy,bo jeśli nie to straci swoją posadkę.Pewno dalej pisze i dlatego jeszcze tam siedzi.Dlaczego prokurator nie chciał nawet słuchać o osobach będących na stołeczkach,gdy co niektóre osoby chciały o nich opowiedzieć wiele ciekawych rzeczy?

jest na tym forum obecny SSC, czyżby nie było tu czytających te posty prokuratorów, można było przeczytać na tym forum jak przełożeni z IC Przemyśl - Sielecka, Zaciszna przyjeżdżali na Medykę z "poleceniem" - "to ma jechać", a pogłoska głosiła że za Tira można było wykupić mieszkanie własnościowe,

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Czerwona tabletka na razie nie pomaga, chyba za mało wysyłamy do SSC.

Czy Ty już wysłałeś?

Dlatego w czwartek dnia 10.04. o godz. 10:30 spotykamy się z RPO w Katowicach - ZAPRASZAM wszystkich, którzy w SC doświadzcyli przypadków jak w pierwszych postach tego wątku.

Rpo

Życzę powodzenia w kontakcie z RPO. Ale byłoby chyba uczciwie powiedzieć wszystkim Funkcjonariuszom i Pracownikom, żeby wiele nie oczekiwali po tych rozmowach.(Ale próbować trzeba wszędzie- taka rola związkowców).I Obym się mylił.Nie wiem kiedy macie to spotkanie ale ja zabrałbym ze sobą "problem każdego alokowanego" czy "niesłusznie zatrzymanego": w sensie opis sprawy na max. 1 stronę plus załączniki.
RPO o ile zechce ma szczególne uprawnienia do występowania przed organa prawa. Nie obejmuje go wiele ograniczeń np. z trybów odwoławczych wynikających z k.p.k itd.

Ostatnia edycja:
Jesli chodzi o alokacje to szkoda, ze wowczas nie bylo CBA, zamiast takiego RPO.
Efekt rozmow bylby ciekawszy.

Apel pilne

Nie pracuję już na szczęscie w UC (i całe szczęście) ponieważ znam te problemy i kiedyś też próbowałem, próbowaliśmy z nimi walczyć - nam się nie udało ale Wam życzę jak najlepiej. Byłem nie sam zresztą obiektem takiej akcji dzięki której pożegnałem się ze służbą ponieważ bez aktywnego wsparcia ZZ nie było szans na wygranie z systemem. Było to jeszcze za czasów Brykmana, Pawłowskiego i lady Błońskiej. Mam całe akta tej sprawy. Zwolniłem się sam , ale niesmak pozostał mi do dziś. Nie wiem na jaki e-mail pisać , ale myślę ,że ta sytuacja zobrazowała by metody działania w poszukiwaniu tzw. koziołków ofiarnych, gdy na siłę tworzy się aferę, karze się najczęściej bogu ducha winnych funkcjonariuszy, a "kręcący lody" mają się dobrze do dzisiaj. Gdy brakuje argumentówsięga się po żelazny, nie wiem jak teraz ,ale wtedy zapisany w Ustawie o służbie celnej - utrata zaufania.
Nie dajcie się, walczcie o godne uposażenie i o pozbycie się czarnych owieczek z Waszego stada bo i takie zazwyczaj są i psują ogólny obraz służby. Powodzenia. Podaj adres e-mail to postaram się to jakoś zwieźle opisać.

Nr: ZZ Celnicy PL - 43/08/SiS
KOMUNIKAT

W dniu 10.04.2008r. ZZ Celnicy PL spotkał się z Z-cą Rzecznika Praw Obywatelskich Panem Stanisławem Trocikiem oraz Dyrektorem Zespołu Ochrony Żołnierzy i Funkcjonariuszy Służb Publicznych Panem Waldemarem Rybakiem.

Na spotkaniu dyskutowano wszystkie zagadnienia wyszczególnione w piśmie nr ZZ Celnicy PL - 43/08/SiS z dnia 09.04.2008r.

W wielu kwestiach doszło do znacznego zbliżenia stanowisk – jest m.in. duża szansa na poparcie pełnej restytucji praw funkcjonariuszy zwolnionych w trybie art.25 ust.8a i 8b oraz działania RPO w kwestii objęcia funkcjonariuszy celnych zaopatrzeniowym systemem emerytalnym.

W trakcie dyskusji staraliśmy się przekonać Pana Rzecznika, że inny niż zaproponowany przez Ministerstwo Finansów sposób dojścia do „ucywilnienia” jest bardziej korzystny, bezpieczniejszy i docelowo przyniesie zysk Państwu Polskiemu. Rozmowa w tym zakresie dotyczyła także wprowadzenia emerytur epizodycznych.

Ponadto dyskutowano sprawę alokowanych funkcjonariuszy, zapisów art.26 pkt. 10 i 12 oraz nowego pkt.13 ustawy o SC, jak i sprawy dot. działania organów ścigania i prokuratorskich. W tych kwestiach RPO zadeklarował szczegółową analizę zagadnień.

Przedstawiono także problemy z przewlekłością postępowań dyscyplinarnych, ilością postępowań o sprawy błahe, jak również problem przeniesień funkcjonariuszy lub zlecania im wykonywania innych obowiązków służbowych. W tych sprawach poproszono RPO o przeprowadzenie kontroli w kilku przykładowych izbach celnych.

Podejmowany był także temat alokacji, jak się okazuje znany dobrze RPO. Poprosiliśmy o konkretne działania w tym zakresie. Wiele zależy jednak od odrobiny dobrej woli SSC w tej kwestii.

W piśmie do RPO zgłoszono także problem z pobieraniem opłat za określone ustawowo obowiązkowe szkolenia.

Nie wypracowano ostatecznego stanowiska Rzecznika Praw Obywatelskich w żadnej sprawie, choć jak pisałem w wielu sprawach mamy takie samo zdanie, każda sprawa wymaga jednak szczegółowej analizy, co przyjęliśmy ze zrozumieniem.

Strony ustaliły, iż celem dążenia do rozwiązania wielu problemów w SC, pozostaną w stałym kontakcie telefonicznym oraz internetowym(e-mail).

Przewodniczący
ZZ-Celnicy PL
/-/
Sławomir Siwy

Back
Do góry