APEL KW Federacji ZZSC - 25.01.2008r. UŻ

slawomir.siwy

Administrator
Członek Załogi
Punkty reakcji
4 509
Miasto
ZZ Celnicy PL
FEDERACJA
ZWIAZKÓW ZAWODOWYCH
SŁUŻBY CELNEJ

Toruń, dnia 2008-01-23

FZZSC/07/WY/2008

A P E L

KOLEŻNKI I KOLEDZY

Mając na uwadze drastycznie pogarszająca się sytuację materialna oraz bytową funkcjonariuszy i pracowników cywilnych zatrudnionych w Służbie Celnej, jednocześnie wobec braku rzetelnego przedstawiania naszych słusznych żądań o równe traktowanie wszystkich służb mundurowych przez Rząd RP oraz świadome próby poróżnienia funkcjonariuszy zatrudnionych na zewnętrznych GRANICACH Unii Europejskich z funkcjonariuszami zatrudnionymi wewnątrz Unii Europejskiej pozostających pod jurysdykcją Rządu Polskiego KOMITET WYKONAWCZY FEDERACJI ZWIAZKÓW ZAWODOWYCH SŁUŻBY CELNEJ wzywa całą brać celną do zamanifestowania naszej determinacji w dążeniu do sprawiedliwego, wstępnego, wyrównania krzywd finansowych -w pierwszym rzędzie- jakie nas doświadczają od szeregu lat POPRZEZ KORZYSTANIE W DNIU 25 stycznia 2008 r. Z PRZYSŁUGUJACEGO NAM PRAWA DO URLOPU NA ŻĄDANIE. Wszak jest to nasze święto i przysługuje nam wypoczynek.
Nam wszystkim nie trzeba tłumaczyć czym jest służba dla dobra Ojczyzny. Wszakże Służba Ojczyźnie jest najwyższym zaszczytem i honorem jaki może spotkać człowieka „na tym łez padole”, jednakże mamy rodziny i musimy je utrzymać, wobec czego nie może być tak abyśmy byli traktowani w państwie prawa jak „obywatele drugiej lub trzeciej kategorii”.
W tym dniu mają odbyć się w Warszawie uroczystości z okazji Międzynarodowego Dnia Celnictwa. Niech ta nasza manifestacja da wyraz naszej determinacji i konsolidacji oraz stanowi podkreślenie wagi i roli jąka odgrywa Służba Celna w systemie finansowym naszego państwa oraz Unii Europejskiej.
25 stycznia 2008 r. spotkamy się z Szefem Służby Celnej. W spotkaniu będą uczestniczyć pozostali przedstawiciele Central Związkowych. Mamy nadzieję, iż na tym spotkaniu, WSPÓLNIE, ustalimy – w nieprzekraczalnym terminie 7 dni- DATĘ podjęcia prac zespołu negocjacyjnego strony związkowej z przedstawicielami ministerstwa finansów.
KOMITET WYKONAWCZY FZZSC z nieukrywanym zadowoleniem przyjął do wiadomości zobowiązanie, jakie złożył w liście otwartym Szef Służby Celnej Pan Jacek Dominik w odniesieniu do hańbiącego nas wszystkich zapisu w Ustawie o Służbie celnej. Poczytujemy to jako pierwszy krok na drodze, wspólnego i pełnego porozumienia dla dobra służby.
Nasze postulaty są powszechnie znane. Nie czas i miejsce aby je przypominać, gdyż je znacie. Jedynie przypomnimy jeden. Federacja Związków Zawodowych Służby Celnej zapewnia Was, iż z pełną determinacją, jak dotychczas, będziemy walczyć o przynależną nam dodatkowa kwotę 90 mln złotych zapisaną w rezerwie celowej o jakiej nas zapewniali publicznie na forum obu Izb Parlamentu przedstawiciele ministerstwa finansów.
Należy tu przytoczyć deklaracje, która złożyła Sekretarz Stany w Ministerstwie Finansów Pani Elżbieta Suchocka-Roguska na sali plenarnej Senatu w dniu 15 stycznia 2008r.: „Jeżeli chodzi o służby celne, służby, które, Panie Senatorze, podlegają ministrowi finansów i powinny być przedmiotem naszej specjalnej troski, to ja już w Sejmie deklarowałam, że skorzystają one ze środków, które są przewidziane w rezerwie, w poz. 60 – chodzi tu o kwotę 528 milionów złotych.[...] To przede wszystkim one będą korzystać korzystać ze środków na regulację wynagrodzeń. Niezależnie od tego w ustawie budżetowej zostały zapisane również pewne środki umożliwiające wyższy niż przeciętny wzrost wynagrodzeń dla tych służb. Tak jak w Sejmie chciałam, i tutaj przedstawicieli służb celnych uspokoić: NAPRAWDĘ NIE ZAPOMNIMY O PAŃSTWU.- KONIEC CYTATU (ze stenogramu 4-go posiedzenia Senatu RP VII Kadencji)

Wobec powyższego Komitet Wykonawczy Apeluje do wszystkich funkcjonariuszy o uczczenie Naszego Święta, celem przypomnienia podjętych zobowiązań ze strony Rządu RP.
Jednocześnie zwracamy się do pozostałych Central Związkowych o podjęcie rozmów celem ujednolicenia wspólnych dalszych działań zmierzających do osiągnięcia zamierzonego celu-dla dobra Naszej Ojczyzny i Służby.

Komitet Wykonawczy
Federacji Związków Zawodowych
Służby Celnej

Nie zgadzam się tylko z tymi 7 dniami. Powiedziałbym raczej 7 godzin na przyniesienie przez SSC pakietów projektów ustaw załatwiających wszystkie nasze postulaty.
Musi być też gwarancja, że projekty te w terminie do 7-u dni(i tutaj zgoda) złoży w Sejmie KP PO.
Jeżeli SSC nie moze tego zagwarantować, to za dwa dni oczekujemy spotkania z Premierem.

Minął już okres oczekiwań, i wyznaczania terminów, które można odwlekać w nieskończoność. Popieram SS - krótki termin i żadnych ustępstw, one zostały już wyczerpane!!!!

może ZZ poczytają sobie np to:

tak, wyszedłem po trzech miesiącach ale jeszcze słyszę w uszach drwiący głos peronowego, od chwili kiedy wróciłem zza murów z drutem kolczastym nie mam spokojnych snów..budzę się niekiedy z krzykiem, śnią mi się tamtejsze koszmary, zapalanie światła w środku nocy, budzenie przez peronowego bo byłem dla nich wyjątkowo groźnym elementem i dlatego podlegałem tym rygorom, śnią mi się te koszmary i nijak ich z głowy nie mogę wyrzucić, poczucie krzywdy pozostanie chyba do końca życia a sprawa nie wiadomo kiedy się skończy bo ciągle jeszcze zamykają, to choroba kiedyś musi sie skończyć a nas oczyścić z zarzutów, nie przyznałem się bo nie miałem do czego, nikogo nie pomówiłem bo trzeba mieć honor, wszak byłem uczony przez ś.p.Wojtak Opalińskiego,że celny musi mieć swój honor bo inaczej nikt go szanować nie będzie ale do głowy mi nigdy nie przyszło,że mnie to kiedyś spotka co spotkało.Czy moi domownicy bedą mieć szacunek teraz do innych? zaufanie? czy będą podawać z ufnością rękę innym? ja już wybaczyłem tym co mi krzywdę wyrządzili a oni bedą musieli z tym piętnem żyć dalej.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
inspektor celny
Forumowicz
Forumowicz

PostWysłany: Czw Sty 24, 2008 1:05 am Temat postu:
Opis: Odpowiedz z cytatem
cytuję co zawarte jest m.in. w apelu związków zawodowych: Zrzeszenie przekazało Pani Poseł Julii Piterze obszerne materiały dotyczące aresztowań funkcjonariuszy celnych w Dorohusku, Medyce, Gdyni i Krakowie, gdzie podstawą wszczęcia postępowania skutkującego często tymczasowym aresztowaniem były pomówienia. Z informacji uzyskanych z biura Pani Poseł wynika, że na podstawie przekazanych materiałów sporządzony zostanie wniosek do Ministra Sprawiedliwości o zbadanie okoliczności i podstaw aresztowań. Pona dto Zrzeszenie ZZSC RP, wspólnie z Komitetem Protestacyjnym wystąpiło do Ministra Finansów i Szefa Służby Celnej z wnioskami o rozpoczęcie rozmów i działań zmierzających do rozwiązania problemów Służby Celnej i realizacji postulatów Komitetu Protestacyjnego (pisma w załączeniu). Zawarte w nich zostało ostrzeżenie wskazujące, iż nie podjęcie rozmów i brak realizacji postulatów doprowadzi do jeszcze większej frustracji funkcjonariuszy celnych, a w konsekwencji do kolejnej fali odejść ze służby i braku funkcjonariuszy celnych na wschodniej, zewnętrznej granicy Unii Europejskiej.
Minister Finansów oraz Szef Służby Celnej do chwili obecnej niestety nie znaleźli czasu na podjęcie rozmów.
czy teraz ktoś to zauważy? czy zechce zgłębić naszą sprawe? może i tutaj przydałaby się komisja śledcza?

Anonymous napisał:
CZEGOS W TYM APELU ZABRAKŁO ...NIE DOCZYTAŁAM O EMERYTURACH I ZAMKNIETYCH CELNIKACH ....WON Z TYM APELEM
Nie czytasz dokładnie? Przecież piszą że wszyscy wiedzą o co nam chodzi. A jak nie wiedzą to się dowiedzą. Ale zobaczymy co nam jutro przekażą na forum

walczymy do skutku, nie tylko 25.01 a potem grzecznie do pracy. Niech ZZ pamiętają, że zaufanie do nich jest już bardzo ograniczone.

Zwodziliście NAS przez wiele lat, nic nie zrobiliście. Skąd mamy wiedzieć, że i tym razem nie działacie z ramienia MF i dyrektorów :?: :!: :?: :!:

PRZECIEZ TO JASNO WIDAĆ ...TAKIE APELE TO JUZ WIELE LAT BYŁY JEST JEDNA JEDYNA SZANSA DO SKUTKU WALCZYĆ MIELI CZAS NA APELE CZAS NA DECYZJE

7 dni to za dlugo. Najważniejsze żebyśmy dostali jakieś gwarancje. Boję sie że wszystko sie rozmyje w tych terminach i negocjacjach. Starcić taką okazjeę to tylko się pociąć

APEL DO CENTRAL ZWIAZKOWYCH

Jakim językiem mamy do WAS przemówić żebyście zrozumieli, bando bezczelnych nieudaczników; byście zrozumieli, że nie jesteście niczyimi reprezentantami Mandatem zaufania obdarzyliśmy Sławka Siwego i tylko jego. Wszelką ingerencję w naszą sprawę tzw. liderów celtral zw. odbieramy
jako dzialania destrukcyjne, za które uczciwi ludzie i tak Was rozliczą w stosownym czasie.

Nie bądź nerwowy :lol: Przecież jesteś na L4 a jak Ci się pogorszy? :lol: A tak na marginesie to po raz pierwszy ZZ się wypowiedziały na temat grypy... A na plus mają to, że proszą na jutro dla wszystkich o UŻ

a swoją drogą ciekawa jestem czy Pani Folta (była przewodnicząca ZZ) też jest za akcją protestacyjną ???? a może przeciw???

Tej szansy wypracowanej przez przejscia z Ukrainą, nie można zmarnotrawić. Może nie 7 godzin jak proponuje Siwy tylko 1 dobę ale 7 dni to stanowczo za dużo. Rozejdzie się po kościach po takim okresie.
ps.
ciekawe czemu zwiazki milczaly przez ostanie 3 dni (na tym forum) wraz z Siwym????

Back
Do góry