Apel do funkcjonariuszy!

slawomir.siwy

Administrator
Członek Załogi
Punkty reakcji
4 509
Miasto
ZZ Celnicy PL
Koleżanki i Koledzy Funkcjonariusze Służby Celnej!

Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, wycofujący z obiegu prawnego decyzje Szefa Służby Celnej i Dyrektora Izby Celnej w Opolu o moim zwolnieniu ze służby, skłania mnie do zwrócenia się do Was z niniejszym Apelem.

Na początku pragnę serdecznie podziękować wszystkim, którzy wspierali mnie, w tych trudnych chwilach. Dziękuję za wszystkie te głosy, telefony, sms-y, maile, w których wyrażaliście solidaryzm ze mną i z tym co robię oraz wiarę w to, że prawda musi ostatecznie zwyciężyć.

Dziękuję Wam za to. To jest Wasze zwycięstwo!

Już wcześniej widząc potrzebę wspierania funkcjonariuszy, którzy znaleźli się w trudnej sytuacji materialnej i bytowej powołałem do życia Fundację Św. Mateusza i proszę wszystkich o wsparcie tej inicjatywy.
Uważam, że aby w pełni pomagać potrzebującym funkcjonariuszom, pokrzywdzonym w skutek czy to działań losowych, czy działań organów państwowych, niezbędna jest ta inicjatywa, bowiem pomoc jaką do tej pory zorganizowano dla nich w Służbie Celnej, jest daleko niewystarczająca, a w niektórych sytuacjach nie istnieje wcale i funkcjonariusze są pozostawieni sami sobie. Związki Zawodowe nie mogą zawsze wspierać osoby niezrzeszone, pomoc ze strony służbowej i działającej w S.C. Fundacji jest niewystarczająca.
Wystarczy, że każdy zadeklaruje na konto Fundacji 8517 5000 1200 0000 0023 2884 67 niewielki, nawet symboliczny, comiesięczny przelew z prywatnego konta, abyśmy wszyscy mieli pewność, że potrzebujący funkcjonariusze i ich rodziny, w trudnych dla nich chwilach, nie zostali pozostawieni sami sobie – liczy się każda złotówka.

Pamiętamy dobrze, jak w styczniu 2008r. funkcjonariusze Służby Celnej zaprotestowali oddolnie z powodu przedmiotowego traktowania. Ryzykując wiele, postanowiłem wtedy działać i mimo, iż nie byłem upoważnionym funkcyjnym działaczem związkowym do reprezentowania naszego środowiska zawodowego czułem i miałem tego dowody na każdym kroku, że upoważnienie takie otrzymałem oddolnie od Was. Właśnie na bazie tego oddolnego protestu, zgodnie z Waszymi postulatami, powstał jednolity ogólnopolski Związek Zawodowy Celnicy PL.
W odpowiedzi na protest Rząd RP podjął Uchwałę modernizacyjną na lata 2009-2011, której skutki możemy ocenić z dzisiejszej perspektywy, jako daleko niewystarczające. Mamy rok 2015, a nasz status, zamiast zbliżać się zgodnie z obietnicą Rządu RP do statusu funkcjonariuszy innych służb, coraz bardziej się od pożądanego celu oddala.
W kwestii rygorów i restrykcji służby, ograniczeń praw i swobód obywatelskich zostaliśmy zrównani, a nawet potraktowani w niektórych aspektach jeszcze ostrzej niż funkcjonariusze pozostałych formacji mundurowych. Natomiast jeżeli chodzi o rekompensatę powyższych ograniczeń, usankcjonowaną notabene w orzecznictwie Trybunału Konstytucyjnego, jesteśmy nadal jako jedyna formacja mundurowa w Polsce dyskryminowani.

Nie możemy godzić się na takie traktowanie.

Od osób kierujących Służbą Celną mamy prawo wymagać dbałości o interes administracji celnej i jej funkcjonariuszy. Realizacja celów i zadań musi opierać się o podmiotowe, a nie przedmiotowe traktowanie funkcjonariuszy celnych. Proces budowania statusu Służby Celnej jest ważnym wyzwaniem ustrojowym ponieważ stanowi gwarancję bezpieczeństwa ekonomicznego wszystkich obywateli, naszych rodzin, budżetu państwa, zasad zdrowej konkurencji i trwałego rozwoju państwa.

Związek Zawodowy, którym kieruję, takie stanowisko reprezentuje od początku funkcjonowania i bez względu na ponoszone konsekwencje osobiste zabiegamy o to, aby osoby kierujące naszym Krajem to dostrzegały.
Działamy zawsze w interesie publicznym, bez względu na zmieniające się uwarunkowania zewnętrzne.

Stale zabiegamy o to by jako grupa zawodowa, stać się pełnowartościowym podmiotem życia zbiorowego w interesie Kraju i przyszłych pokoleń.
Mamy prawo, aby organizować się w silnym, powszechnym związku zawodowym i taka jest propozycja ZZ Celnicy PL.

Tworzenie silnej administracji celnej dużego kraju w Europie w oparciu o modne schematy organizacyjne korporacji biznesowych, bazujących de facto na dyktacie kadry zarządzającej i przedmiotowym traktowaniu osób odpowiedzialnych za realizację zadań, jest w naszej ocenie błędem. Efektem takiego modelu zarządzania jest pogłębiający się kryzys podmiotowości, co skutkuje coraz silniejszym blokowaniem realnej dyskusji i zwalczaniem odmiennej wizji funkcjonowania administracji celnej przez część środowiska zawodowego akceptującego kolejny etap jako tzw. "status quo".

Naszym obowiązkiem, wynikającym z Roty Ślubowania jest dbanie o godność i honor Funkcjonariusza Służby Celnej oraz przestrzeganie Konstytucji RP.

Zwracam się do Was z Apelem. Zacznijmy pracować wspólnie na rzecz niezbędnej, strukturalnej reformy Służby Celnej. Modernizacja, w kształcie jaki możemy obecnie doświadczać, rozwiązała jedynie część problemów bieżących, bez rozwiązania problemów właściwych dla służby mundurowej i wyczerpała dla większości możliwości naszego dalszego rozwoju.

Czas stworzyć polską administrację celną na miarę współczesnych wyzwań, jako profesjonalną służbę mundurową.

Razem możemy to zrobić.

CELNIKU ZDEKLARUJ SIĘ!

Z pozdrowieniem
Sławomir Siwy
Przewodniczący
ZZ Celnicy PL
/ - /

dopóki się nie skonsolidujemy nasze siły nic dla rządu nie znaczą.
miejmy nadzieję, że czytanie ze zrozumieniem wymagane dziś na maturze nie jest obce naszemu środowisku :).
wielu ma z tym ewidentne kłopoty, więc dobry czas aby zmarginalizować te "ciepłe kluchy".

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

będą cię namawiać na frajernię, ale ty się nie zgódź

mentalne usytuowanie obecnych wypasionych namiestników daje szansę na dalsze ustawki. na ten przykład pewnie niedługo wszyscy zostaną zagonieni do zatrzymywania automatów. jak na fermie drobiarskiej, gdzie kurczaki żyją po to, żeby w odpowiedniej chwili umrzeć.

cło ma przyszłość tylko wtedy, gdy zbierzemy się wszyscy razem w tym samym miejscu.

Back
Do góry