Anomalie. W tym temacie proszę wpisywać anomalie związane z ostatnim nadawaniem stopn

kola

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
W tym temacie proszę wpisywać anomalie związane z ostatnim nadawaniem stopni.

Ostatnia edycja:
Cenzura działa :)

Widzę że ktos już "wymoderował " pierwsza zgłoszona patolgie...
No cóż ciężko mowi sie o przypadkach dotyczących przpadków
ludzi pracujcych w IC - a to zapewne wierzchołek góry lodowej...

Naruszenie ustawy?

Na stopnie oficerskie zostały mianowane osoby, które w dniu wejścia w życie ustawy posiadały stopień m.in. aspiranta lub starszego aspiranta.Tak z buta, bez względu na wykształcenie z zakresu zadań służby celnej ( a raczej jego braku, najczęściej LO :confused: ). Może co najwyżej kurs BHP.!!!
Osoby, które był kilka lat kierownikami, po studiach podyplomowych, stażach zagranicznych, licznych szkoleniach specjalistycznych etc. , no cóż dzisiaj są podoficerami lub aspirantami.
To kpina z tzw. ścieżki kariery! To kpina z polityki kadrowej i zawodowej.
To kpina z tych wszystkich którym kiedyś zależało, a teraz już chyba Nie!
W służbach mundurowych obowiązują jakieś standardy, my niestety nadal pozostajemy formacją umundurowaną i nie musimy kupować gaci za własne pieniądze.
Dziwię się, że dyrektorzy dopuszczają do takich patologii, nie dbają o wizerunek Służby Celnej, łamią ustawę.
Art.223 ust.7 dał im możliwość określania stopnia służbowego uzależniając mianowanie od spełnienia odpowiednich kryteriów.
Czy w jakiś Izbach aspiranci, starsi aspiranci lub podkomisarze celni bez wykształcenia wyższego nie zostali mianowani na stopnie oficerskie w korpusie oficerów młodszych ?
Chyba nie!
Myślę, że tej patologii przydało by się przyjrzeć!
Oczywiście jestem "wykształciuchem " i byłym wieloletnim kierownikiem.:(

Anomalia, czy tez nie ???

No właśnie ! To jest anomalia czy też nie, że oficerem można zostać nie mając wyższego wykształcenia!
To że tak jest to fakt, ale czy tak powinno być !
Wiktor poruszył ciekawy temat.
Może ktoś wie dlaczego tak się dzieje ?:confused:

Na stopnie oficerskie zostały mianowane osoby, które w dniu wejścia w życie ustawy posiadały stopień m.in. aspiranta lub starszego aspiranta...
tzn znasz przepisy, wiesz, że DIC-e postąpili zgodnie z ustawą, jeżeli nie, to Twoje ostatnie zdanie jest..., poza tym jako wieloletni "były" znasz mechanizmy i dotychczas skutecznie uczestniczyłeś w tych patologiach!!!

cel-inka, poczytaj przepisy przejściowe ustawy ws mianowań na stopnie!!

Jabol nie oceniaj książki po okładce i wsadzaj wszystkich do jednego worka.
Pracowałem jako kierownik Oddziału i nie miałem czasu i ochoty na rolę trybika w jak to nazwałeś "mechanizmach" :mad:.
Likwidacja Oddziału spowodowała, że dziś nie jestem kierownikiem i nie to mnie boli, ale fakt, że przepisy przejściowe ustawy w art. 223ust. 7 uzależniają określenie stopnia od doświadczenia i wykształcenia w sprawach z zakresu zadań Służby Celnej.O jakie to niby twoim zdaniem chodzi? Matura, kurs bhp, szkolenie z Celiny - bo już nie wiem ?
Cel-inka to o co pytasz to patologia bez uzasadnienia w przepisach ustawy. Kolejna bezpodstawna interpretacja, a nie czytanie przepisu wprost tak jak został moim zdaniem czytelnie sformułowany.
Określenie "jest uzależnione" nie pozwala na dowolność, a art 223 ust.2 pkt 2 powinien być czytany łącznie z ust.7.
Jabol czytam twoje posty i wiem, że masz dużo racji, ale w tej kwestii mam wątpliwości.
Chodzi mi o zasadę, bo w swojej sprawie liczę na Sąd Pracy.

zapewne chodził Tobie o art.223.3.2, czyli o pełniących przed dniem... z czym(każdy pełniący przed powinien być oficerem) zgadzam się w zupełności.

niestety Twoja wypowiedź dziwnym zbiegiem okoliczności zaszła na inne tory.

Przed wejściem nowej ustawy w życie nie znałem żadnego aspiranta (wzwyż)z przypadku, nawet jeżeli cześć z nich nie miała wyższego, to byli wcześniej wieloletnimi kierownikami.(to regulują przepisy przejściowe i nie miejmy za złe tego tym osobom)

Uważam, że interpretacja MF art. 223.3.2 jest błędna. ale to tylko moje zdanie.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry