Alokacja

• Thread starter Thread starter duszny
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
D

duszny

Gość
Witam.
Panie Ministrze.
Zadam krótkie pytanie: Co zamierza Pan zrobić z osobami alokowanymi?
Mam tu na myśli przede wszystkim mieszkania, wypłacanie równoważników pieniężnych (które nie starczają na pokrycie wynajmowanego mieszkania) a co za tym idzie rozbijanie rodzin.
Zostałem zmuszony do zakupu mieszkania i zadłużenia się w banku. Teraz co miesiąc spłacam 700 zł raty tak przez 20 lat. Zastanawiam się by sprawę skierować do sądu. dlaczego? Dlatego, że gdy mnie wysyłaliście obiecywaliście mieszkania, preferencyjne kredyty itp.itd. Do dnia dzisiejszego nie ma nic. Jakie jest pańskie zdanie i proszę o podanie konkretnych działań zmierzających do poprawy patologii jakim była alokacja?

Dlaczego w maju 2004r. (juz po rozpoczęciu procesu alokacji całkowicie uchylono Dz.U.36/2000 poz.403 i podano na tacy dyrektorom Dz.U.120/2--4 poz.1254) dokonano zmian legislacyjnych na niekorzyść przenoszonych funkcjonariuszy celnych.

gwoździem do trumny była m.in. zamiana rozporządzeń z 18.maja.2004r (de facto juz po alokacji większości funkcjonariuszy, tzn.dopiero wtedy MF odsłoniło przyłbicę), tzn. dopisanie na samym końcu zdania (na czerwono)
§ 2. 1. Funkcjonariuszowi celnemu, zwanemu dalej „funkcjonariuszem”, przeniesionemu do pełnienia służby w innej miejscowości, przyznaje się lokal mieszkalny lub tymczasową kwaterę w miejscowości, w której stale lub czasowo pełni służbę, lub w miejscowości pobliskiej, albo równoważnik pieniężny..

Zaden Dyrektor nie zadał sobie trudu, aby zapewnić kwatery tymczasowe (w niektórych przypadkach były to hotele robotnicze, ale tylko doraźnie) i lokale mieszkalne,a to rozporządzenie dało mu możliwość wypłaty 150 zł netto i miał "czyste ręcę".(jednocześnie Dyrektorzy przenoszeni do innych IC nie pobierali 150 zł za brak mieszkania, tylko mieszkali/ja w mieszkaniach słuzbowych- czy to sprawiedliwe?)

Czy "Pretorianie-tzw.200-u" będą także w taki sam sposób przenoszeni, czy dostana pokoje w Ludzkich hotelach?

Czy art. 25 8a i 8b oraz powyższe rozporzadzenie nie było nastawione na naturalne zmiejszenie i rozwiązanie nadwyzki etatowej w Służbie celnej?

Powiedział Pan, że w tym roku nie ma możliwości rozwiązania kwestii alokersów, więc kiedy? Czy w ogóle? Kiedy zostaniemy o tym poinformowani?
Nadzieja dla wielu z nas jest jedynym wyjściem, więc nawet informacja (na początku, ale za tym muszą pójść odpowiednie działania), może pomóc nam dotrwać do czasu uregulowania naszej kwestii.

Na razie odpowiada Pan na łatwiutkie pytania-pytanka, a już czas na trudniejsze i bardziej złożone odpowiedzi i działania.
pozdrawiam

Proszę o jasną odpowiedź na krótkie pytanie:

Czy MF w ogóle zamierza rozwiązać problem alokacji?

- Jeśli tak, to kiedy ( konkretnie)?

- Jeśli nie, to ta informacja pomoże mi szybciej podjąć decyzję o złożeniu wypowiedzenia. Nie stać mnie na wynajmowanie mieszkania za pół pensji.

Do Jabola

Kiedy mnie alokowano - hotel robotniczy z jedną łazienką na 11 pokoi był jedynym, co zaproponowała ic.

Kiedy w styczniu br. pretorianie przyjechali "pomóc", zamieszkali w najlepszym hotelu w mieście.

Kolejni p.o. dyrektorów, którzy przewinęli się w ciągu ostatnich 2,5 roku, mieli służbowe mieszkania, a pomimo to nie zagrzali tu długo miejsca.

bravo napisał:
Nie stać mnie na wynajmowanie mieszkania za pół pensji.

Kiedy mnie alokowano - hotel robotniczy z jedną łazienką na 11 pokoi był jedynym, co zaproponowała ic.

określ się gdzie mieszkach , bo w ciągu minuty zmieniasz mieszkanie na hotel robotniczy, a gdzie w Przemyślu jest taki hotel z łazienką na 11 pokoi, musi być strasznie tani , podaj adres może kiedyś skorzystam jadąc na wschód.

Witam.
Ja do zwrotu kosztów za przeprowadzkę musiałem dołożyć prawie 1000 zł bo moja izba policzyła mi to jako dochód ze wszystkimi potrąceniami chociaż przetstawiłem rachunek. wcale nie chciałem tych pieniędzy dla siebie przecież wystarczyło przesłać to na konto firmy transportowej. To tylko jeden z problemów a przecież na codzień mamy ich znacznie więcej. Wielu z moich kolegów jeżdzi do domu przywatnymi samochodami i wcale się im nie dziwię tłuc się pociągami kilkanaście godzin z bagażem kiedy można autem tę samą trasę pokonać znacznie szybciej i o wiele wygodniej ale oczywiście za taki przejazd izba już nie zwraca. Takie sytuacje można mnożyć więc może należało by również zwrócić uwagę jak żyję sie tym którzy już albo jeszcze tu wegetują bez rodzin często w skandalicznych warunkach. Mnie wprawdzie problem już nie dotyczy ale znam tych ludzi i wiem jak im jest ciężko.
Adam

Juz w najblizszym czasie wyjdziemy z propozycja do osob alokowanych. Zgodnie z planem rzadu dla SC przedstawionym 30.01
jk

Dyrektorzy

Panie Ministrze!
Jaki jest Pana stosunek do dyrektorów którzy przeprowadzali alokację? Którzy, w imię stalinowskich zasad nie przejmowali się losem rozbijanych rodzin, celnikami bez środków do życia? Jak Pan widzi problem działań kadry kierowniczej, która przegrywa w sądach, okrada funkcjonariuszy z należnych pieniędzy? To z nimi chce Pan współpracować w imię przyznanych nam środków budżetowych, to Oni mają dzielić pieniądze! To ci, którzy w krótkich majtkach biegali po GUC robili strategię, która przewidywała po dziesięć osób w oddziałach wewnętrznych i granicznych bo taka była potrzeba chwili? Nikt nikogo nigdy nie rozliczył z funduszy przyznanych na komputeryzację, szkolenia czy za alokację! Ma Pan funkcjonariuszy nieumundurowanych,nie wszyscy otrzymali przywilej noszenia nowych mundurów, którymi dowodzą kaprale albo cywile. Czeka nas długa droga do służby mundurowej , pomijając manie kapelanów. Teraz Pan ma głos, to w Pana rękach jest los tej służby, którą w imię KAS opluwano, los rodzin i tych których w imię szczytnych celów zamykano w pierdlu,często bo 50% niewinnych ludzi. Ten zryw i bunt był przeciwko układom które rządzą w SC. Można niewinnego zgnoić a posłusznego, nawet idiotę , niemającego żadnych szans na przyswojenie jakiejkolwiek wiedzy zrobić kierownikiem. To od Pana oczekujemy, po ktorej Pan stanie stronie!

a czy dostaniemy jakieś odszkodowania , za rozbite małżeństwa, za rozwody, za płacz dzieci...też w najbliższym czasie...??? jaką miarą to pan zmierzy...czekam na odpowiedż...

Mam pytanie do Pana Kapicy. Jestem celnikiem alokowanym na wschód, z różnych względów osobistych, zdrowotnych oraz dlatego że pełnię w swoim miejscu zamieszkania ważną funkcję społeczną pisałem prośbę o przywrócenie mnie do pracy do macierzystej Izby Celnej. Niestety każdy Szef służby Celnej odpowiada mi negatywnie. Zawsze dostaję takie samo pismo, bez podania uzasadnienia, po prostu tak jakby nikt tego nie czytał i się tym nie zajmował. Mówi Pan o powrocie osób alokowanych do swoich Izb Zachodnich a dwa tygodnie temu dostałem również odpowiedź odmowną. Swoją sytuację w piśmie opisałem bardzo szczegółowo, a odpowiedź dostałem w jednym zdaniu.

do kolegi wasyl

nie tylko Ty dostajesz takie odpowiedzi- ale to nie jest żadne pocieszenie

Wiem o tym ale skoro to jest strona dialogu z Szefem SC to powinien mieć zabrać w tej sprawie głos i nam odpowiedzieć

Panie ministrze dlaczego Dyrektorzy z naszych macierzystych Izb ukrywają przed nami wolne etaty? (dla kogo są one blokowane?)

Na dopracowany plan realokacji potrzeba czasu. Teraz ludzie w MF pracuja nad ustawami i rozporzadzeniami programu modernizacji. Ale mamy juz opracowane wstepne kryteria powrotu do IC, a takze uzgodnienie w MF, że nabory do US będa prezentowane na Coruntii. To umozliwi składanie aplikacji funkcjonariuszom alokowanym i przeniesienie w trybie UoSC, tak aby mieli szanse na prace blisko swoich rodzinnych stron, nadal w resorcie. Plan jest potrzebny, aby były jasne, czytelne i równe dla wszystkich kryteria, a nie tylko uznaniowość.
Myślę, że dopracowany plan realokacji bedziemy mogli zaprezentować na poczatku maja. Wiem, że jest on spóźniony, ale ja pracuję tu i odpowiadam za to raptem drugi miesiąc.
Wolne etaty w IC sa zablokowane dla powracających zwolnionych w trybie art 25.1.8a i8b w związku z wejsciem w życie zmiany U o SC, a także na granice wschodnią w zwiazku ze zwiekszonym ruchem towarowym oraz na nowe przejścia graniczne.
jk

Panie Ministrze! Jakie są możliwości korzystania z Coruntii przez funkcjonariuszy z SNP? BIP jest ogólnodostępny i wówczas można mówić nie tylko o uznaniowości ale o równych kryteriach i jasności. Dyrektorzy np. w IC Warszawa nie wypełniają wobec nas nawet obowiązku oceny rocznej. Nagle się obudzili i każą nam podpisywać oceny za 2006r! Ale to normalka, tu zawsze jest i chyba będzie po staremu. To jest kpina i zjawisko powszechne jeżeli chodzi o IC Warszawa.

Może odprawy

Ponieważ problemem powracającym podobno są zwolnienia długotrwałe osób alokowanych oraz duża fluktuacja kadr to może rozwiązaniem jest opcja zerowa z odprawami.Byłaby to prawdziwa reforma, której nie przeprowadzono od 1989roku pompując w cło tylko etaty i pieniądze.Ponieważ problem długotrwałych zwolnień przewija się teraz przy okazji podwyżek, lepiej jak część osób przestanie blokować etaty. Niech zostana ci co sie identyfikują ze słuzba.Ciekawi mnie również dlaczego we wszystkich izbach mimo pewnych różnic przyjęto te same kryteria podziału kasy.Wygląda na to, że dla wszystkich izb wystarczy jeden dyrektor.

Ostatnia edycja:
Bardzo pomocny będzie zapis wzajemy dotyczacy możliwości przejścia do nas i od nas do służb podległych pod MSWiA (głównie Policja) i ITD i IS,US.UKS.

Ostatnio słyszałem o naszym koledze, który został alokowany, zwolnił sie, przyjął do Policji i zaliczono mu staż u nas na zasadach policji. Musze to zweryfikowac u źródła, a jeżeli to prawda, to ... ( w policji jest wiele wakatów:))

PS Panie Ministrze, proponowanu juz kiedyś nam pracę przy przyjęciu do US ale na zasadach ogólnych (od młodego) lub na jedną czwartą etatu.

Proszę poszukac możliwości do przejścia także do Inspekcji Transportu Drogowego.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry