100 pkt za to pismo. Trafienie idealne.

Pismo jest rzczywiście ok. Czasami to mam wrażenie ,że te kursy to tylko parasol dla szefa. Kurs na aspirantów wprowadził po to aby pognębić byłych cywili i niezadowolonych z nadanych stopni funkconariuszy. Bo przecież stary wiekiem, doświadczeniem były cywil nie może być aspirantem bez kursu. Celnik z 10- 15 letnim stażem w SC też nie. Walczcie 6 tygodni na kursie ciemniaki a Słońce da Wam gwiazdkę na pagon... Kursy oficerskie to też parawan aby upozorować ,że "kadra" musi się wykazać, ŻE aby być OFICEREM TRZEBA SIE NAPRACOWAĆ.... Dyrektorka IC powiedzała,że wystarczy 30-60 min dziennie nauki aby go zaliczyć. Wierzę ,że tak.

A mnie się podoba, wreszcie mogłem trafić na szkolenie, wcześniej był problem z dostaniem się kursy. Moduł dla orzecznictwa jest bardzo przydatny w mojej pracy. Wykładowcy ok. jakie mieli super prezentacje. Strach trochę przed egzaminem ( 2 osoby oblały przed moim zdawaniem) ale poszło całkiem dobrze. I coś mi się wydaje, że niezadowoleni to ci co sie nie zalapali na szkolenie. wszystko przed wami, chyba że nie lubicie sie uczyć.

co z kasa na wyrównania?

...........................................

Ostatnia edycja:
zenek chłopie - ale żeby się dostac na kurs trzebabyło dobrze wylądowac - kursy nie są dla chętnych ale dla wybranych!!!

A mnie się podoba, wreszcie mogłem trafić na szkolenie, wcześniej był problem z dostaniem się kursy. Moduł dla orzecznictwa jest bardzo przydatny w mojej pracy. Wykładowcy ok. jakie mieli super prezentacje. Strach trochę przed egzaminem ( 2 osoby oblały przed moim zdawaniem) ale poszło całkiem dobrze. I coś mi się wydaje, że niezadowoleni to ci co sie nie zalapali na szkolenie. wszystko przed wami, chyba że nie lubicie sie uczyć.

Ja tam nie narzekam na brak chęci do nauki. Ale co z tego ? Tak jak napisał bolo1999 - kursy są dla wybranych

Potwierdzam to co napisał bolo i wściekły. Szkolenia i kursy nie są dostępne dla wszystkich.

Cóż , żeby dostać się na kurs trzeba miec stopień st. rachmistrza i jak znam życie odczekać pięć lat. Co 5 lat należy sie nam awans. Stanowiska nie wchodzą w grę. Zostają stopnie. Wiadomo ,że jako pierwsi trafiają tam i trafią osoby chwalące szefów, naczelną władzę czyli tzw. włazidupcy - Panie Boczek ! jak mawiał Nikodem Dyzma :) A swoja drogą ile tych kursów jest w skali kraju ?

Zgadza się nie wszyscy mogą brać udział w szkoleniach. Pokazali mi w kadrach programy dla aspirantów. Konkretne, ciekawe, zainteresujcie się ja tak zrobilem i skorzystałem. U nas w kadrach dziewczyny ok, pomogły dostałem się.

Zgadza się nie wszyscy mogą brać udział w szkoleniach. Pokazali mi w kadrach programy dla aspirantów. Konkretne, ciekawe, zainteresujcie się ja tak zrobilem i skorzystałem. U nas w kadrach dziewczyny ok, pomogły dostałem się.

To masz fajnie.
Wyobraź sobie tylko co ma zrobić ktoś z OC oddalonego od IC ze 100 km. Że niby pójść do "do dziewczyn z kadr" i pogadać?
I gdyby nawet to delegację kto mu da?

Ludzie, no nie przesadzajcie. Co jest dla wybranych ? KURS ?!!
Jeżeli spełnia się warunek (posiada stopień st.rachmistrza) to w zależności od możliwości można takie szkolenie zaliczyć. Aktualnie izby organizują same tego typu szkolenia i w zależności od przyznanej z MF liczby miejsc na egzaminie - szkolą. Jeżeli ktoś uczestniczył w kursie podstawowym i choć trochę interesuje się cłem (a nie tylko krzyczy - "doświadczenie") to zda, nie ma problemu.
Ludzie którzy was szkolą - nie dość że robią to w ramach własnego urlopu, płacąc w własnego portfela za: noclegi, wyżywienie i dojazd to jeszcze poddają się ocenie w postaci ankiety po jego zakończeniu. To co dostają w ramach wynagrodzenia to śmieszne pieniądze.

Niepotrzebnie siejecie ferment.

Taak a świstak siedzi i pali ze sreberka, a mój kierownik ciągle się pyta kogoś czy chcesz jechać na kurs.... co to za bajka

Żadna bajka, Oli masz rację - ferment robić najłatwiej

Przepraszam, że zabiorę głos, ale najpierw trzeba dostać tego starszego rachmistrza celnego. A jak się ma po klikunastu latach jakiegoś mł.rach.cel. to do starszego jeszcze 10 lat, a potem jeszcze z 5 latek do korpusu aspirantów ( ewentualnie, może, z łaską ) :(

Ciekawy jestem czy jeśli okaże się ,że w wyniku odwołań od mianowania komuś zostanie nadany stopień w korpusie oficerów młodszych to zostanie on skierowany na szkolenie specjalistyczne.Śmiem w to wątpić bo art 223 ust 3 pkt 9 ustawy mówi " Funkcjonariusz celny, o którym mowa w ust. 3, wchodzi w skład korpusu oficerów młodszych Służby Celnej i pozostaje w nim, jeżeli w terminie 2 lat od dnia wejścia w życie ustawy ukończy szkolenie specjalistyczne i potwierdzi egzaminem ukończenie tego szkolenia. W przypadku nieukończenia szkolenia specjalistycznego i niepotwierdzenia egzaminem ukończenia tego szkolenia, funkcjonariusza celnego mianuje się na stopień w korpusie aspirantów".

Ostatnia edycja:

Napisz swoją odpowiedź...
Back
Do góry