Obniżenie uposażenia przy przeniesieniu na niższe stanowisko

slawomir.siwy

Administrator
Członek Załogi
Dołączył
1 Luty 2006
Posty
Punkty reakcji
Miasto
ZZ Celnicy PL
Proszę o dyskusję w następującej kwestii:

Walne Zebranie opowiada się i zobowiązuje niższe organy Związku do podejmowania działań przed Dyrektorem zmierzających do obniżania uposażeń funkcjonariuszom przenoszonym z stanowisk kierowniczych na niższe stanowiska służbowe. Przez okres sześciu miesięcy po przeniesieniu funkcjonariuszowi celnemu przysługuje uposażenie nie niższe od dotychczasowego.
Obniżenie uposażenia powinno następować do wysokości sprzed objęcia wyższego stanowiska lub do wysokości średniego uposażenia w IC na stanowisku zajmowanym po przeniesieniu.
Katastrofalne zaniedbania w podnoszeniu uposażeń zwykłych funkcjonariuszy celnych nie mogą być w żadnym razie usprawiedliwiane, ponieważ naruszają obowiązujące prawo(vide dwa pisma naszego Związku do Ministra Finansów). Ewentualna rotacja na kierowniczych stanowiskach nie może w żaden sposób wpływać na dalsze opóźnianie awansu zwykłych funkcjonariuszy.
W przypadku ewentualnej rotacji na kierowniczych stanowiskach w ten właśnie sposób winny następować zmiany w wysokości uposażeń.
Nie może odbywać się to kosztem zwykłego funkcjonariusza celnego.
Z tych względów Walne Zebranie podjęło taką decyzję.

CZY WASZYM ZDANIEM TA DECYZJA WALNEGO ZEBRANIA JEST SŁUSZNA I ZGODNA Z USTAWĄ O SŁUŻBIE CELNEJ, vide chyba art.21 i 22.
Proszę o komentarze.

tak powinno być w całym kraju

Brak komentarzy odczytuję jako zrozumienie i akceptację. Poinformuję jeszcze tylko, że decyzję rzeczoną Walne Zebranie podjęło jednogłośnie, bez jakichkolwiek głosów czy uwag krytycznych.
Nie pozostaje mi nic innego jak tylko przystąpić do realizacji polecenia Walnego Zgromadzenia. Zastanawiam się jeszcze, czy temat nie powinien zostać nagłośniony na forum ogólnopolskich ZZ oraz z prośbą o akceptację do Szefa Służby Celnej. Ale to może później, tzn. w chwili gdyby pojawiły się jakieś problemy z realizacją tej decyzji. Przypomnieć wypada, że głównym powodem tej decyzji jest ochrona uposażeń zwykłych funkcjonariuszy lub raczej zapobieganie karygodnym i bezprawnym zaniedbaniom w ich awansowaniu na przestrzeni wielu, wielu lat, już niestety nawet w dużej liczbie przypadków lat świetlnych. Taka decyzja Walnego Zebrania pozwoli także zabiegać organom związku o wzrost uposażeń zasadniczych kadry kierowniczej, samodzielnych stanowisk czy koordynatorów, którzy w wielu przypadkach po odległym już w czasie objęciu tych stanowisk pozostają wciąż na identycznej lub minimalnie tylko zmienionej wysokości uposażeń, a w dalszym ciągu mieliby pełnić służbę na tych samych stanowiskach lub być przesuniętym na inne równorzędne stanowisko.

Jest to bardzo ważna sprawa. Powinno sie także uwzględnić sytuację, np osoba została awansowana na kierownika, naczelnika z bardzo niskiego stanowiska, ustępuje i powraca na poprzednie stanowisko z uwzględnieniem (przy długim okresie piastowania) awansów, które by otrzymał przez ten okres, np. 8 lat, uśredniając powinien wrócić do poborów sprzed objęcia stanowiska kierowniczego, gdyż statystycznie nie dostałby żadnego awansu. :lol: :lol: :lol: tak jak cała reszta charujących zolli. :twisted:

Władza ( nawet w Słuzbie Celnej) zawsze robiła pod siebie. Osoby przyzwyczajone do pensyjek dyrektorskich lub kierowniczych, nadal będą brały swoja kasę na merytorycznym, odpowiednio przygotowanym stanowisku( patrz usunięta kadra kierownicza). 8)