Oświadczenie Zarządu ZZ Celnicy PL w sprawie naruszenia zasad demokracji w Służbie Celnej

OŚWIADCZENIE ZARZĄDU GŁÓWNEGO ZWIĄZKU ZAWODOWEGO CELNICY PL
w sprawie naruszenia zasad demokracji w Służbie Celnej

Zarząd Główny ZZ Celnicy PL wyraża stanowczy sprzeciw dla działań jakie są podejmowane wobec wolnego i niezależnego Związku Zawodowego Celnicy PL i jego Przewodniczącego Pana Sławomira Siwego.
Z niepokojem informujemy, że 30 lat po wydarzeniach Sierpnia 80, w Służbie Celnej RP aktualny jest wciąż postawiony wtedy postulat przestrzegania zawartego w Konstytucji prawa do wolności słowa i inny mówiący o zaprzestaniu represji za działalność społeczną i przekonania.
Zapewnienie przestrzegania prawa wobec działalności społecznej i swobody wypowiedzi, pomimo upływu 20 lat istnienia wolnej Polski, jest wciąż zagrożone.
Obserwujemy działania organów władzy publicznej, wykorzystujących narzędzie prawne – postępowanie dyscyplinarne, do ograniczenia prawa głosu w debacie publicznej naszemu Związkowi i szykanowania za działalność społeczną Przewodniczącego Związku.
Przewodniczący Związku Pan Sławomir Siwy po raz kolejny jest obiektem mobbingu służbowego w związku z wykonywaną działalnością społeczną, walką o ochronę godności i honoru funkcjonariuszy, walkę o poprawę funkcjonowania formacji, jej odbiurokratyzowanie i odformalizowanie procedur, sprawniejszą obsługę przedsiębiorców, umożliwienie pobierania większych wpływów budżetowych i walkę o zwiększenie bezpieczeństwa obywateli oraz przestrzeganie zasad zdrowej konkurencji w gospodarce.
Opinia publiczna ma prawo do informacji o funkcjonowaniu Służby Celnej przekazywanej
również poprzez organizacje związkowe. Prawo do debaty publicznej gwarantuje Konstytucja RP
i nie może być ograniczane.

Z up. Zarządu:
Wiceprzewodnicząca
ZZ Celnicy PL
Danuta Pencarska

Attachments

• celnicy25-11- oświadczenie Zarządu-sprawa.S.Siwy.doc
    160 KB · Wyświetleń: 459
Sławek może skorzystać z pomocy skutecznego zespołu adwokatów. Wspomóżmy Go zadeklarowaniem uczestnictwa w ZZ CELNICY PL. To tylko 15 zł miesięcznie , ale poczucie skutecznej pomocy wzrasta! Pozdrawiam tych , ktorzy nie wątpią w skuteczność działań obrońców Sławka.