Apel do związków zawodowych dot. Spotkania 20.01. - "nie idźcie tą drogą"

slawomir.siwy

Administrator
Członek Załogi
Punkty reakcji
4 509
Miasto
ZZ Celnicy PL
ZAŁĄCZAM APEL DO ZWIĄZKÓW ZAWODOWYCH ODNOŚNIE SPOTKANIA 20-GO W MF:

"Ministerstwo Finansów nie przystąpiło dotąd do uzgodnień zasad wynagradzania i dysponuje środkami z Uchwały Modernizacyjnej wbrew przepisom art.21 ust.2 i art.27 ust.3 ustawy o Związkach zawodowych w związku z art.59 ust.2 Konstytucji RP.(...)"

http://zz.celnicy.pl/tekst-389.html

"Ministerstwo Finansów nie przystąpiło dotąd do uzgodnień zasad wynagradzania i dysponuje środkami z Uchwały Modernizacyjnej wbrew przepisom art.21 ust.2 i art.27 ust.3 ustawy o Związkach zawodowych w związku z art.59 ust.2 Konstytucji RP.(...)"

Mam tylko cicha nadzieję ,że pozostałe związki zrozumieją coś z tego co im napisałeś. Niestety patrząc wstecz to szanse nie są duże http://www.celnicy.pl/images/icons/icon9.gif

Obawiam się ,że ten apel może uderzyć w próżnię .Obym się mylił.Odnoszę wrażenie ,że to co się dzieje z wartościowaniem jest na rękę pseudo działaczom związkowym .Może widzą siebie na wyższych szczeblach tej drabiny (kat A ,B) więc może trochę poudają ,że coś chcą zmienić a na koniec zostanie tak jak ma być bo to im pasuje.

apel

obawiam się ,że ten apel może uderzyć w próżnię .obym się mylił.odnoszę wrażenie ,że to co się dzieje z wartościowaniem jest na rękę pseudo działaczom związkowym .może widzą siebie na wyższych szczeblach tej drabiny (kat a ,b) więc może trochę poudają ,że coś chcą zmienić a na koniec zostanie tak jak ma być bo to im pasuje.

tych którym to pasuje (bo są ) masz rację zawczasu trzeba mocno i głośno wystawić na pierwszą linię do działania ,nie udawania -żeby było wiadomo , że są przeciwko nam - sławek sam swiata nie zmieni :(

... Rywin wróć ...

Cwaniule! Znów zaczynają się pokazywać, zabierać głos, wysyłać pisemka ... . Ale to nic, mają okazję się zrehabilitować za co najmniej dotychczasową bezczynność i zerową skuteczność przy mianowaniach. Czekamy z wieką niecierpliwością. A może wreszcie zaczniemy wychwalać ich dotychczasowe dokonania, z podaniem stanowiska / stanowisk piastowanych na przestrzeni ostatnich 5 lat, stopnia, kategorii zaszeregowania, stażu służby, imienia, nazwiska i funkcyji (tej oficjalnej). Nawet marki samochodu, którym jeżdżą. Co wy na to? Przecież piastują funkcyje z wyboru, tym samym podlegają kryteriom i zasadom ostrej publicznej oceny. Taki maleńki publiczny pręgierz? Jak na średniowiecznym rynku? Co zostało zrobione, podjęte, zaniechane, klepnięte? A nawiasem mówiąc, czyżby znów doszło do złamnia procedury legislacyjnej? Czyżby to jakiś nowy standart?

A może z innej "beczki" ???

I znowu mam pretekst do "prowokacji" ... ;)
Ale może ktoś (może Ty Sławku?!) tym razem na poważnie coś przemyśli?
To powinien być "Apel do Funkcjonariuszy" !!!
Na maile jednostek został przesłany zestaw czynności na stanowiskach z pustą rubryką "wartość" oczekującą na wypełnienie ...
KAŻDY może wpisać uważaną wartość i choćby przez ZZ przedstawić "swoją ocenę".
Chyba robicie kopie odsyłanych dokumentów ???

Jest pewien problem. CZY KOMUKOLWIEK BĘDZIE SIĘ CHCIAŁO TYM ZAJĄĆ ??? A czy samym ZZ się zechce???
Pewnie znowu "się obrażą" na siebie i cała dyskusja będzie się toczyć na dowolny (wymyślony w MF) temat, z pierwotnym mający niewiele wspólnego ...

Cat. Przeczytaj uważnie nasz apel do innych ZZ?
Zdanie większości na temat projektów przygotowanych przez MF ja znam http://celnicy.pl/showthread.php?t=5859

Te projekty powinny powędrować do kosza i dopiero z udziałem środowiska trzeba zacząć pisać nowe. Ale jak piszesz, ja też mam obawy, niestety niemal pewność, że inne ZZ wejdą w te buty. Przeczytaj uważnie, o co apelujemy do innych central.

Ostatnia edycja:
"prowokacja"

Sławku, czy ja Ci coś zarzucam? NIE! Ten apel jest OK!
Raczej podpowiadam drugi (niezależny) kierunek "apelu" i próbuję (pewnie nieudolnie) prowokować pojedyncze OSOBY do zainteresowania sprawą.
Zerknij na wpisy np. w "Cała granica załapie się na C!!!..."- TYPOWE -biadolący nad swoim losem rzadko przejawiają inicjatywę UCZESTNICTWA w konkretnych działaniach.
Odpowiedz mi, proszę; czy ktokolwiek przesłał Ci propozycję wartościowania na stanowiskach (nie wspominając o uzasadnieniu), czy też "musisz" zająć się tym SAM, co najwyżej z kilkoma innymi "zaangażowanymi" ?!

Kontakt slawomir.siwy@celnicy.pl

Spotkanie się odbyło. SSC odmówił uzgodnienia zasad wynagradzania, dlatego nasz ZZ wystosuje odpowiedni protest i zaskarży wydanie owych aktów prawnych. SSC zgodził się jedynie na zgłoszenie uwag w terminie 7 dni. Zakomunikował, że musi wdrożyć szybko wartościowanie, bo nie może robić bez tego rekrutacji. Nie potrafił wskazać przepisu, który nie pozwala prowadzić rekrutacji na starych zasadach.

Kontakt slawomir.siwy@celnicy.pl

Spotkanie się odbyło. SSC odmówił uzgodnienia zasad wynagradzania, dlatego nasz ZZ wystosuje odpowiedni protest i zaskarży wydanie owych aktów prawnych. SSC zgodził się jedynie na zgłoszenie uwag w terminie 7 dni. Zakomunikował, że musi wdrożyć szybko wartościowanie, bo nie może robić bez tego rekrutacji. Nie potrafił wskazać przepisu, który nie pozwala prowadzić rekrutacji na starych zasadach.

Bardzo krótka i wymuszona ta informacja o spotkaniu. Konspiracja?

Tak. Nie o wszystkich działalniach będziemy informować. Po spotkaniu utwierdziliśmy się tylko w przekonaniu, że niektórzy tzw. przedstawiciele społeczni są zwykłymi agentami MF. Nie o wszystkim będziemy więc informować, prosze to jednak zrozumieć.

Tak. Nie o wszystkich działalniach będziemy informować. Po spotkaniu utwierdziliśmy się tylko w przekonaniu, że niektórzy tzw. przedstawiciele społeczni są zwykłymi agentami MF. Nie o wszystkim będziemy więc informować, prosze to jednak zrozumieć.

TO DRAMAT . ALE NA TO WYGLĄDA . W JEDNOŚCI SIŁA , A TU
Wśród serdecznych przyjaciół psy zająca zjadły:mad:

O agenatach pseudozwiązkowych jestem przekonany /cienkich bolków nie brak /. Przyjmuję Twoje wyjaśnienia i trzymam kciuki za prawdziwych zwiazkowców.

A gdyby ktoś pragnął przekonać się na własne oczy, to polecam Decyzję Nr 2 Szefa Służby Celnej z dnia 22 stycznia 2010r. w sprawie powołania Rady ds. Strategii działania Służby Celnej oraz Zespołu ds. przygotowania Strategii działania Służby Celnej.

Pozdrawiam wszystkich związkowców, których składki choć częściowo i pośrednio wpływają na konto federacji...

Ostatnia edycja:
Back
Do góry